Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ovo su stvarni problemi s kojima će se Most i HDZ morati suočiti, ako sastave vladu

Autor:

Gospodarska pitanja ona su na koja javnost traži odgovore.

Zategnuti odnosi u pregovorima između HDZ-a i Mosta oko sastavljanja Vlade u drugi su plan bacili predizborna obećanja Andreja Plenkovića i njegove stranke. A sa njima bi se prvi čovjek Hrvatske demokratske zajednice morao sučeliti već s prvim danima svojega premijerskog mandata, bez obzira na raspodjelu fotelja.

U predizbornoj kampanji kazivalo se tako iz HDZ-a, a od strane Plenkovića da će u Hrvatskoj do kraja mandata njegove vlade, ukoliko osvoji dovoljno glasova smanjiti PDV u Hrvatskoj sa 25 na 23, te poreza na dobit od 18 posto. Nadalje, obećao je Plenković i povećanje neoporezivog dijela plaće na 3750 kuna, a tu je i zaposlenost od 68 posto što znači 180 tisuća zaposlenih.

Spominjao se i rast BDP-a od pet posto godišnje, a iz redova HDZ-a stizala su i obećanja da neće biti privatizacije zdravstva ni povećanja iznosa dopunskog zdravstvenog osiguranja. Uz sedam Mostovih zahtjeva tu je i Plenkovićevo obećanje za nastavak provedbe kurikularne reforme, ali ukoliko Most bude djelom vlade takvo što teško da će se s lakoćom moći provesti. Obećao je on i to da će građanima koji imaju dugovanja prema državi i javnim poduzećima otpisati dug u visini od jedne plaće, skupa s kamatama, a u kampanji se spominjala i jedna od rak, rana hrvatskoga zakonodavstva točnije Ovršni zakon koji su HDZ-ovci nakanili izmijeniti tako da se ne može ovršiti jedina nekretnina.

Obećanja su kuvertirana i na adrese umirovljenika kojima je obećano povećanje mirovina od pet posto, a Plenković je obećao i to da će natjerati Srbiju da povuče svoj zakon o pravosudnoj jurisdikciji za ratne zločine na područjima svih ratova u 90-ima. Na tapeti se HDZ-u u kampanji našao i Zakon o sportu kojega su nakanili mijenjati, a tu je i inzistiranje na tome da Ina bude Hrvatska.

Iz svega toga razvidno je da će se Plenković po dolasku na vlast morati uhvatiti u koštac s gospodarstvom, a prvi test koji će se naći pred njegovom vladom je novi proračun. Vremena za njegovo usvajanje je relativno malo, ali ipak vremena j dovoljno da se vide ambicije nove vlade. Suradnja s Mostom već sada se može vidjeti biti će kompleksna, a Plenković će morati vagati i svoj odnos spram Europskoj uniji čije bi fondove trebali više koristiti. Ukratko, sve su ovo ključne teme za hrvatsku budućnost, teme koje nije jednostavno raščistiti i za koje je nadajmo se konačno kucnulo vrijeme da se za njih pronađe rješenje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.