Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

OVO NITKO NE PRENOSI: Hrvatski mljekar napisao istinu o Europskoj uniji! ‘Ovo su naše tri godine’

Autor: Z. K.

U petak je Hrvatska' slavila' tri godine u Europskoj uniji. Mogli ste tako vidjeti srcedrapajuće priloge o ovoj robovlasničkoj tvorevini, pričalo se o 'povlačenju' novca iz EU ali gotovo nitko nije rekao poražavajuću istinu! Zato su hrvatske mljekare sa simboličnim imenom Euro Milk napisale pravu istinu, koju naravno nitko nije prenio!

Danas se navršilo tri godine ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Prije tri godine većina poljoprivrednika je na referendumu glasala PROTIV ulaska u EU jer smo znali da će nam biti loše, ali nitko nije mogao ni slutiti da će biti toliko loše kao što je danas. Posao nam je prerađivati mlijeko i proizvoditi sireve i druge mliječne proizvode i do prije tri godine smo rasli, zapošljavali nove radnike, investirali, razvijali nove proizvode, jednom riječju uspješno poslovali. Tada je stigla „dama EU“ koju u karikaturama često prikazuju kao debelu kraljicu u plavoj haljini s krunom od 12 zvjezdica, a za hrvatske poljoprivrednike je ispala ružna vještica na metli.

Koji su argumenti za ovakav stav? Do prije tri godine cijena mlijeka i mliječnih proizvoda bila je prihvatljiva i za proizvođače i za prerađivače i za potrošače. Unazad 15 godina inspekcije su ustrojile prerađivačku industriju tako da podliježe najvišim standardima koji se primjenjuju u proizvodnji hrane bez obzira na veličinu objekta, tako da smo mi mali morali izvaditi velike kredite uz visoke kamate kako bi u EU ušli spremni.

Proizvođačima mlijeka je govoreno kako trebaju graditi velike farme, zapravo apartmane za krave, koje su koštale i dvostruko i trostruko više od stvarne vrijednosti jer je tada građevinski lobi bio u punom zamahu, a i cijena mlijeka je bila pristojna, optimalna. Danas su ostali krediti koji se reprogramiraju u nedogled, a banke žive od kamata.

Potrošači možda misle da su na dobitku jer danas mogu kupiti mlijeko i sir jeftinije nego 15 godina, ali zaboravljaju da to NIJE hrvatsko mlijeko, da smo sada zajedničko tržište, a Hrvatska je postala jedina zemlja EU u kojoj je dozvoljen damping, odnosno prodaja proizvoda po nižim cijenama od proizvođačke cijene.

Posljedice trogodišnjeg bivanja u EU su prepolovljen stočni fond, smanjena proizvodnja mlijeka, nebrojeno mnogoovršenih farmi koje stoje prazne, poljoprivrednici na rubu egzistencije, a mi koji još radimo, vadimo nove kredite da bi vraćali stare, prodajemo našu robu u bescjenje jer ne možemo konkurirati megalomanskoj proizvodnji iz zemalja EU. Standard je nizak i potrošači gledaju samo na cijenu i rijetki si mogu priuštiti kupovinu proizvoda proizvedenih u Hrvatskoj od hrvatskog mlijeka. U Hrvatskoj je mlijeko proizvođaču plaćeno najviše u EU (među prvih 5 zemalja), porezi, doprinosi i ostali parafiskalni nameti su među najvišima u EU, a pomoć države poljoprivrednicima je među najnižima u EU. Kako se boriti s velikima, kako zauzeti svoje mjesto na polici, kad su vlasnici većine trgovačkih lanaca stranci koji preferiraju proizvode iz matičnih zemalja, koji su k tome još jeftiniji jer ipak su oni u Hrvatsku došli zaraditi, a ne živjeti ovdje.

U Hrvatskoj ne postoji Zakon o poštenoj trgovačkoj praksi koji bi regulirao odnose između proizvođača, odnosno prerađivača i trgovaca. Donošenje zakona je u planu, ali se još ne zna kad će to biti. U Zakonu o poštenoj trgovačkoj praksi treba biti naveden minimalan postotak hrvatske robe koju su trgovci dužni imati u svojim trgovinama, kao što je primjer Slovenije, Mađarske, Austrije, Rumunjske koje traže da se na policama nalazi između 60 i 80% domaće robe. Omjer domaće i strane robe je u hrvatskim trgovinama 20:80 u korist stranih proizvoda.

Na kraju možemo samo istaknuti da smo prepušteni sami sebi pa tako i pomoći možemo samo jedni drugimakupujući hrvatske proizvode od hrvatskog mlijeka, odnosno iz hrvatskog stočnog fonda jer tako pomažemo velik broj poduzeća i pojedinaca koji u Hrvatskoj plaćaju poreze i pridonose boljitku Lijepe naše. Nadamo se samo da će se trgnuti, osvijestiti, probuditi naši demokratski izabrani predstavnici vlasti i odlučnije se u Bruxellesu zauzeti kako i ovo malo hrvatskih poljoprivrednika ne bi nestalo.

Mljekara EURO-MILK

*poduzeće smo osnovali 1992.godine dok nam se europsko zajedništvo činilo kao bajka, zato smo mljekaru nazvali EURO-MILK

Autor: Z. K.

ZADNJE VIJESTI