Dnevno.hr

Ovo je zabranjeno pitanje s foruma o Pelješkom mostu!

Autor: Marin Vlahović

Danas se u Dubrovniku, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, održao regionalni forum na kojem su sudjelovali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Ivana Maletić, kao i državni tajnici ministarstva prometa i ministarstva turizma, Tomislav Mihotić i Frano Matušić.

Ovaj događaj trebao se odvijati interaktivno, odnosno sudionici foruma, među kojima su bili i studenti Sveučilišta u Dubrovniku, mogli su postavljati pitanja direktno, ali i preko svojih pametnih telefona, tako što bi se pitanja, navodno bez ikakva cenzure, trebala pojaviti na glavnom ekranu. Dubravka Šuica, odgovarala je na čitav niz pitanja i ovom prilikom usporedila Europsku uniju s nekadašnjom Dubrovačkom Republikom. Naime, kako tvrdi Šuica i Dubrovačka Republika je nekada plaćala danak Turskoj, a isto sada čini i Europska unija, koja svake godine isplaćuje 6 milijardi eura za zadržavanje većeg broja izbjeglica iz Sirije i Iraka, unutar granica Turske.

Ipak, na najvažnije pitanje oko izgradnje Pelješkog mosta i dalje nema jasnog odgovora. Sljedeći tjedan, trebao bi se potpisati ugovor s kineskim partnerima, ali kako je rekla i sama Šuica, oni nemaju ugovornu obvezu da angažiraju hrvatske tvrtke kao kooperante. U Crnoj Gori, gdje kineske tvrtke vode nekoliko važnih graditeljskih i infrastrukturnih projekata, nema dovoljno domaće radne snage i zato su Kinezi počeli izgradnju stambenih naselja u kojima bi trebali živjeti radnici iz drugih zemalja. Kao što je poznato, bez oporavka građevinskog sektora teško je očekivati značajnije pomake u hrvatskom gospodarstvu.

Sudionik foruma, koji je želio ostati anoniman, poslao je pitanje koje se nije pojavilo na glavnom ekranu, što znači da je možda postojao neki filter. Njegovo pitanje vraća nas u burna zbivanja iz devedesetih. Ono nije direktno povezano s aktualnom izgradnjom Pelješkog mosta, ali je svakako zanimljivo.

„Da nije bilo ubojstva Blaža Kraljevića, Hrvatska bi danas bila ujedinjena s Bosnom i Hercegovinom i ne bi joj trebao Pelješki most, ni EU fondovi. Btw…. Ima li novca u tim fondovima za istraživanje tog slučaja? P.s. U ime demokracije, ne brišite ovo pitanje!“

Kao što smo već naveli, pitanje se nije pojavilo na ekranu pa ga u ime demokracije objavljujemo ovim putem.




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.