ORaH

Ovo je antikorupcijski manifest: Pročitajte pet točaka do suzbijanja korupcije

Autor: dnevno.hr

Kako bi što više građana bilo u mogućnosti upoznati se detaljnije sa antikorupcijskim manifestom, Dino Debeljuh će knjigu „Opljačkani smo! Što sad?“ pretvoriti u elektronsko izdanje.

U četvrtak 8. rujna 2016. u 10 sati ispred gradske vijećnice u Puli novinarima su se obratili ORaHovi kandidati na koalicijskoj listi „Nema Prodaje“ Petra Kosanović Vrbat, Siniša Škaberna te predsjednik udruge Antikorupcijski pokret Dino Debeljuh.

Tom prilikom, Dino Debeljuh predstavio je Antikorupcijski manifest, odnosno svoju knjigu Opljačkani smo! Što sad?

Istaknuo je da kako je osnovni cilj Antikorupcijskog manifesta suzbijanje korupcije u društvu, te izrazio zadovoljstvo što je stranka OraH, prva stranka u Hrvatskoj koja je prepoznala 5 točaka manifesta kao put kojim treba krenuti u suzbijanju korupcije, te uvrstila antikorupcijski manifest u svoju programsku platformu. Korupcija je rezultat lošeg sustava. Taj je sustav formalno u redu, izvršna, zakonodavna i sudska vlast su formalno u redu, no u praksi je totalno drugačije. Današnji sustav generira korupciju, zato u njega želimo implementirati naš program kako bi se smanjio obim korupcije u društvu, a to je :

Potpuni većinski sustav koji će omogućiti da građanin zna tko ga zastupa u Saboru i lokalnoj samoupravi, sa mogućnošću opoziva izabranog predstavnika

Ukidanje zastare za sva koruptivna djela kojima su pojedinci pokrali narod

Uvesti potpunu transparentnost u javnim financijama, koristiti tehnološka dostignuća (internet)

U potpunosti depolitizirati izvršnu vlast




Izjednačiti udruge sa strankama u izbornom procesu

Antikorupcijski manifest je nastao kao izraz htijenja ljudi, odgovor na galopirajuću korupciju koja je prisutna u svim sferama života i kojoj se ne nadzire kraj različitih stranaka,stranački neopredijeljenih, različitih vjera, rasa,boje kože,

Problem korupcije je zajednički svim ljudima na ovoj planeti, a posebno u Hrvatskoj, neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti, vjeri, spolnoj pripadnosti i starosti. Svi ljudi trpe posljedice korupcije,svjesni da mjere koje poduzimaju političari ne daju rezultate, već naprotiv, korupcije je iz godine u godinu sve veća.




Očekivati da korupciju riješe političari, političke stranke, bez pritiska javnosti, je isto kao i očekivati da vuk čuva ovce.

Građani danas žele znati kome se mogu obratiti ukoliko nisu zadovoljni sa radom zastupnika/vijećnika. Žele osobu imenom i prezimenom a ne neku stranku, do koje ne mogu doći i na koju ne mogu utjecati. Građani žele ime i prezime, kao što žele imati mogućnost da tu osobu, neposrednom demokracijom i smjene. Upravo iz uvjerenja da je to tako, predlažem 5 mjera kojima treba promijeniti postojeći sustav, kojima bi građani dobili državu uređenu po njihovoj mjeri, bez korupcije kako bi zaštitili javnu, zajedničku imovinu.

Vjerujemo da će te mjere preuzeti i druge stranke, udruge, sindikati i ostale organizacije te da ćemo iste uspjeti implementirati u postojeći sustav. Ukoliko to ne bude moguće putem Sabora, organizirati će se referendum.

Kako bi što više građana bilo u mogućnosti upoznati se detaljnije sa antikorupcijskim manifestom, Dino Debeljuh će knjigu „Opljačkani smo! Što sad?“ pretvoriti u elektronsko izdanje.

Petra Kosanović Vrbat, potpredsjednica ORaH-a istaknula je kako stranka ORaH u antikorupcijskom manifestu prepoznala sinergiju iskustva i znanja osobe koja je svojim dugogodišnjim djelovanjem na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni ostala nekompromitirana. Isčitavanjem dokumenta zaključujemo kako se radi o progresivnom dokumentu u kojem autor nudi i rješenje odavno dijagnosticiranog problema – korupcije, rak rane hrvatskog društva. Nastavno na navedeno ORaH je prva politička stranka koja je antikorupcijski manifest odlučila ugraditi u svoju programsku platformu. Slijedi edukacija i izrada prijedloga antikorupcijskih propisa. Ovim putem pozivamo sve političke aktere na prihvaćanje ovog sjajnog dokumenta i zalaganje za njegovu provedbu. Samo odlučnom borbom protiv korupcije možemo se nadati pozitivnom pomaku u društvu.

Siniša Škaberna, povjerenik ORaH-a za Rovinj istaknuo je kako ORaH podržava rad Antikorupcijskog pokreta, te kako se u svom dosadašnjem radu podržavao najugroženije i obespravljene koji su u takvo stanje došli i nepravdom proizašle iz korupcije. Mi radimo za javni interes, a ne za uhljebe i profitere. ORaH-ove politike održivog razvoja jedini su ispravan put iz ovakve situacije, navodi se u priopćenju koje potpisuju Dino Debeljuh, predsjednik udruge „Antikorupcijski pokret“, Petra Kosanović Vrbat, potpredsjednica ORaH-a, Siniša Škaberna, povjerenik ORaHa za Rovinj.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.