Marko Prpic/PIXSELL

Povlastice Oreškovićevih ministrica i luksuzni troškovi Kolinde Grabar Kitarović

Autor: I. Delić

Dok mačke nije bilo, miševi su zaplesali kolo pa u sve državne resore sumanuto zaposlili i imenovali kadrove, čiji opisi posla nikome nije pretjerano jasan.

Danima se hrvatska javnost zabavljala s (pre)plaćenim godišnjim odmorom tehničkog premijera Tihomira Oreškovića i njegove obitelji u vili na Costabeli. A dok je tehnički premijer uživao u skupom cateringu, ministri koje je za sobom ostavio otpočeli su čarobni ples. Dok mačke nije bilo, miševi su zaplesali kolo pa u sve državne resore sumanuto zaposlili i imenovali kadrove, čiji opisi posla nikome nije pretjerano jasan. Neumoljiva statistika kaže da je u državnim javnim službama zaposleno 240 tisuća ljudi, od čega njih 60 tisuća radi u državnim službama, dok ostali rade u javnim službama. Čak 143 nova službenika planirala je vlada Mosta i domoljuba zaposliti u ovoj godini, i to samo u državnim službama, a za sada je objavljeno 200 oglasa za poslove u državnim i javnim službama. Priča tu međutim ne završava, jer osim troškova koje sa sobom nosi uhljebništvo Oreškovićevi tehnički ministri još uvijek uživaju slatke privilegije, kojima su rijetki odoljeli a jedna od njih je i pravo na korištenje službenog stana.

Dio ministara smješten je u državne stanove dok za neke od njih država unajmljuje adekvatnu nekretninu. I dok se primjerice metkovski psihijatar Božo Petrov gradonačelničkih privilegija odrekao, one državničke rabi punom parom pa je tako kao potpredsjednik Vlade smješten u državnom stanu. A tu povlasticu koriste i ministri Predrag Šustar, Lovro Kuščević, Ante Šprlje, Oleg Butković i Tomislav Tolušić. Mostov ministar Tomislav Panenić i HDZ-ov Anton Kliman spadaju u kategoriju onih kojima država unajmljuje stanove, dok se primjerice ministar policije Vlaho Orepić ne nalazi na listi onih koma plaćamo najam službenoga stana. Devet zamjenika ministara Oreškovićeve vlade korist se pravom na službeni stan, riječ je o minimalno dvosobnoj nekretnini.

Njih sedmero smještaj je pronašlo u državnim nekretninama, a za njih dvojicu plaćamo najam. Stambenim pravom koristi se i 27 pomoćnika te glasnogovornica Vlade, a njima prema kategorizaciji pripada jednosoban stan. Dužnosnici kojima plaćamo najam stana od privatnih stanodavaca plaćaju svega pet kuna po kvadratu, dok ostatak troškova snosi država.

Gotovo polovica, od 23 člana Vlade domoljuba i Mosta u proteklom periodu uzimali su dnevnice za službena putovanja po zemlji. Riječ je o još jednoj privilegiji koja nije suprotna zakonskim odredbama, ali je moralno upitna s obzirom da su im plaćeni svi ostali troškovi putovanja. Dnevnicama za službena putovanja po našoj zemlji služili su se HDZ-ovi, ali i Mostovi ministri. U tu kategoriju spadaju ministar zdravlja Dario Nakić, graditeljstva Kuščević, turizma Kliman, ministrica rada Nada Šikić. Nadalje, ministar znanosti Predrag Šustar, Tolušić, ali i omiljeni Zlatko Hasanbegović. Ministar branitelja Tomo Medved, ministrica Bernardica Juretić, Vlaho Orepić i Davor Romić, za svoja putovanja uzimali su dnevnice. Za divno čudo premijer Orešković, Petrov pa čak i Karamarko nisu uzimali dnevnice za domaća putovanja, a jedini član Vlade koji se svih dnevnica odrekao, uključujući i one za inozemstvo dolazi iz Mostove kvote, riječ je o Tomislavu Paneniću.

No, svakako valja spomenuti kako je primjera radi HDZ-ov ministar graditeljstva uzimao dnevnice čak i za putovanja na otok Brač, na kojem živi. Prema zakonu, cijena dnevnice za domaća službena putovanja iznosi 150 kuna, a ukoliko je osiguran jedan obrok ona je nešto niža, odnosno 105 kuna, dva obroka drastično spuštaju cijenu, na 60 kuna. Moguće je dobiti i pola dnevnice, ukoliko je dužnosnik manje od osam sati boravio na terenu ali čini se kako su svi hrvatski dužnosnici na putovanjima gladovali, jer su svi uzimali pune dnevnice. Kuščeviću je za putovanja tako isplaćeno 1502 dnevnice. Ministar zdravlja Nakić uzeo je polovicu dnevnice u iznosu od 75 kuna, nakon što je sudjelovao na svečanoj sjednici povodom Dana sveučilišta u Zadru. Pitate se gdje je apsurd? U tome što ministar Nakić živi u istom tom Zadru. Ministar Kliman uzimao je dnevnice za radne obilaske Istre, premda dolazi iz Vodnjana. Na putovanja po domovini najviše je trošio Hasanbegović, 3510 luna. Ministar branitelja Tomo Medved za dnevnice po putovanjima dobio je 3450 kuna, a domaćih dnevnica odrekao se Zdravko Marić. Njegov primjer slijedili su Darko Horvat i Oleg Butković. Romić iz Mosta na domaćim dnevnicama ubrao je 2400 kuna.

Troši i Kolinda

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svoje ljetovanje na Brijunima nije platila, no da je riječ tek o populizmu svjedoči njezino gostovanje na turniru u Umagu, gdje je otišla u vojnom helikopteru. Tim povodom MORH se oglasio priopćenjem, konstatirajući da let stoji 7900 kuna. No, prema tvrdnjama prometnih stručnjaka koji su nas kontaktirali izgleda da tome nije tako. Jer primjerice za let u jednom smjeru tip helikoptera kojim se vozila predsjednica troši oko 900 litara na sat, a za ovaj let predsjednica je potrošila 175 minuta, pa je na let prema toj računici izdvojeno 1575 litara goriva, uzme li se u obzir i povratak tada već govorimo o 3150 litara. Osim goriva postoji i niz drugih troškova jer se prilikom vožnje predsjednice helikopter morao vratiti u Split, otkuda je i poletio jer je stacioniran u tome gradu kako bi u splitsko-dalmatinskoj županiji građanima i gostima pružao nužnu hitnu medicinsku pomoć. Obzirom da se radi o takozvanoj obuka posadi 3,5 sata leta predsjednice porezni obveznici platili su preko 180 tisuća kuna.

A kako žive zastupnici?

Priča o privilegijama još tužniji epilog poprima onoga trenutka kada spoznate da članovi Vlade sami snose troškove režija, dok zastupnicima u Saboru režije plaćaju građani. Većina zastupnika, odnosno njih 78 živi u unajmljenim stanovima, a tu privilegiju od konca prosinca prošle godine do 8. srpnja ove godine platili smo 1,261 milijun kuna. Zastupnicima se podmiruju stanarine u unajmljenim stanovima za službene potrebe do 2500 kuna mjesečno te režije u visi no od 500 kuna, a u ovom sazivu četiri su zastupnika koristila državne stanove- Darko Milinović, Željko Jovanović, Mile Horvat i Mirko Rašković. Prosječna ministarska plaća iznosi oko 18 tisuća kuna, a plaće zastupnika kreću se i do 22 tisuće kuna. Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je čisto informacije radi oko 5500 kuna.

U previranjima i vrtlozima koje su nam servirali negdje u drugi plan pale su zamisli ministrice Alibegović koja je predlagala da pravo na službeni automobil i vozača ministri imaju samo radnim danom do 22 sata, zaboravilo se i na limite na službenim mobitelima, ali i sve ostale reforme koje su Mostovci i domoljubi vladali. Tako da se iz svega može izvući tek jedan zaključak vladali, ne vladali, radili ne radili političarima je dobro i koštaju nas milijune, a narod se sam nosi sa svojim borbama, pokušavajući preživjeti mjesec.

Autor: I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.