Luka Stanzl/PIXSELL

Ovako daleko od očiju javnosti funkcionira Vlada: Donosimo pikantne detalje!

Autor: Iva Međugorac

‘Daj narodu igara, kada već nema kruha’, tako nekako parafrazirati bi se mogla sva mozganja hrvatske političke elite. Ovih dana narod se uvelike nadmeće raspravama o Istanbulskoj konvenciji pa se traže oni koji su je pročitali, ali i oni koji su to propustili učiniti. Na noge ustaju lijevi, desni, srednji i oni koji ne znaju gdje bi se svrstali, ali vide da se nešto događa.

Zanimljivo, rasprava o Konvenciji zakuhala se svega nekoliko dana nakon što nam je iz Europske komisije stiglo izvješće koje nas po razvoju svrstava na samo začelje EU. Vrlo važnu poruku tom je prigodom javnosti odaslala HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić upozorivši premijera Andreja Plenkovića kako je potrebno proći dolinom političke smrti i provesti reforme koje od naše države traže briselski poglavari. Među vladajućima, poruka Ivane Maletić, ali i poruke odaslane iz Europske komisijhe shvaćene su po običaju na više načina.

I dok jedni vrlo ozbiljno spremaju reforme i projekte, drugi tapkaju u mjestu i nemaju se namjeru pomaknuti. Jedan od najkompleksnijih problema po našu zemlju svakako je Ovršni zakon na kojem se mjesecima nije radilo baš ništa, da bi se tek posljednjih tjedana oko njega interveniralo, ali to nije odveć značajno.

Reforma obrazovanja se ne nazire, slično je i s reformom pravosuđa, mirovinski sustav također tapka u mraku, ali je zato, primjerice, ministar Davor Božinović doista zasukao rukave te preustrojio policiju, posvetio se nabavi potrebne opreme, a dobro upućeni kažu da je angažiran i po pitanju ulaska Hrvatske u Schengenenski prostor. No, oni koji poznaju kako kuca Vladino bilo reći će kako reforme provode samo oni ministri kojima Plenković vjeruje do te mjere da im je dao odriješene ruke, a jedan od njih je i ministar financija Zdravko Marić u čijem se sektoru radi ‘punom parom’.

Navodno se Marić posvetio smanjenju poreza i vrlo ozbiljno djeluje na provedbi te reforme. Ministrica Dalić žena je u čijem se resoru danima provode brojne analize, ali rijetko kojoj analizi znade se cilj i svrha, a slično je i u Ministarstvu kulture. Iako Plenković silno vjeruje ministrici Obuljen, djelatnici su skeptični prema rezultatima i reformama koje ona može polučiti.

Plenković, slično kao Dalić, previše važe, analizira i spor je prilikom donošenja odluka, a jednako tako voli se uplesti i u područja o kojima ne zna previše. Takav slučaj imao je s ministrom Damirom Krstičevićem. Naime, Stručno povjerenstvo Ministarstva obrane pregledalo je sve ponude za borbene zrakoplove, a ministar Krstičević bio je zadovoljan obavljenim poslom te je bez zadrške najavio da će odluka o nabavci aviona biti donesena do konca a prošle godine, nakon čega se u priču upleo Plenković koji je zatražio dodatno vrijeme ignorirajući ministra, koji sada s nestrpljenjem čeka da Plenković odluči, a kako za sada stvari stoje mogao bi se i načekati jer u Vladi se naziru novi sukobi. Prvi je onaj s ministrom Tomislavom Tolušićem koji se vrlo oštro protivi ideji da se poljoprivredna inspekcija izdvaja iz njegova resora, što Plenković zagovara jer ondje želi instalirati Andriju Mikulića te tako riješiti probleme sa zagrebačkim ogrankom stranke. No, dok on rješava probleme, sve je intenzivniji dojam da se ne mičemo s mrtve točke. Niti mi, ni oni u Vladi.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.