Patrik Macek/PIXSELL

Ovaj detalj mogao bi vas začuditi: Što kandidat za šefa SDP-a Domagoj Hajduković ima s HDZ-ovom vladom?

Autor: Iva Međugorac

Braća su se dobro uhlijebila u politički život, dok jedan pokušava postati predsjednik SDP-a drugi je lojalan Mostovom ministru Paneniću.

Osječki SDP-ovac Domagoj Hajduković proteklog vikenda predao je kandidaturu za predsjednika SDP-a, a svojom objavom iste ovaj je mladi Slavonac iznenadio mnoge stranačke kolege, ali i javnost koja o njemu zapravo gotovo ništa ne znade. Da je riječ o mladom političaru svjedoči godina njegova rođenja, odnosno 1981. S druge strane mladosti unatoč Hajduković kada je o obrazovanju riječ ima respektabilnu biografiju pa je tako po struci profesor engleskog jezika i književnosti te povijesti, ali i sveučilišni specijalist europskih studija.
Trenutno je na doktoratu iz povijesti na Hrvatskim studijima, a svojim spolom bavio se nekoliko godina te je bio profesor povijesti i engleskog u osječkim i slavonskim srednjim školama. Predavao je i na Evanđeoskom teološkom fakultetu u svojem rodnom Osijeku. Također, bio je direktor Osječkoj sajma, gradske tvrtke zadužene za organizaciju sajmova. U svijet visoke politike uključuje se 2011. kada po prvi puta postaje zastupnik u Saboru. Od tada je uspješno osvajao mandate, a na izborima 2011. bio je treći na listi, no lani je zato bio nositelj liste u svojoj četvrtoj izbornoj jedinici. Ove godine na rujanskim izborima po rezultatima je bio drugi jer ga je zahvaljujući preferencijalnim glasovima pobjedio HNS-ov šef Ivan Vrdoljak.

Kandidat je ovaj mladić bio i na lokalnoj razini pa je na lokalnim izborima 2013. bio kandidat Partije za Osječko-baranjskog župana. Međutim, otpada već u prvom krugu sa svega 16,36 posto glasova, a Hajduković je bio u igri i kao kandidat za gradonačelnika Osijeka na lokalnim izborima koji su pred nama. Hajduković je godinama bio šef osječko-baranjskog ogranka svoje stranke, a u drugom mandatu bio je i potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a. GO SDP-a.

Na unutarstranačkim izborima u proljeće spominjalo ga se i kao kandidata za predsjednika GO-a, međutim stranka je ipak odlučila pojačati broj žena na visokim stranačkim funkcijama te je izabrana SDP-ova Romana Jerković. Oni koji godinama prate Hajdukovićevo političko stasanje kazuju da ovo nije pravo vrijeme za kandidaturu, s druge strane napominju i da je riječ o mladiću kojem nedostaje karizma i politička odlučnost te da ova utrka nikako nije njegovo vrijeme. Unatoč tome SDP-ovci Hajdukovića opisuju kao pristojnog, obrazovanog mladića, a te komplimente na njegovu adresu odašilju oni koji mu daju potporu. Riječ je o šefu virovitičko-posavskog SDP-a Tomislavu Žagaru, potom Vedranu Babiću iz bjelovarsko-bilogorskog ogranka stranke, ali i šibenskom SDP-ovcu Franku Vidoviću koji je neupitnu podršku davao i bivšem šefu Zoranu Milanoviću, i to onda kada je trpio bolne udarce i kritike.

Možda najzanimljiviji dio Hajdukovićeve biografije vezuje se uz njegova brata Borisa. Naime, riječ je o mladiću koji je pomoćnik u Ministarstvu gospodarstva, a na to mjesto imenovan je prije nekoliko mjeseci iz kvote Mosta, premda nema stranački dres. Ovog mladića u ministarstvo je predložio ministar Panenić, a njih dvoje nekoć su zajedno radili u tvrtci Lateran. Inače, brat Boris bio je i zaposlenik Porezne uprave u Belom Manastiru gdje je radio kao referent za obrt, a prije toga deset je godina bio zadužen za malo i srednje poduzetništvo u Banco Popolare. Brat Hajduković bio je i politički aktivan u HSLS-u.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.