Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ovaj detalj iz Stankovićeve posljednje emisije svima je promaknuo

Autor: Iva Međugorac

U posljednjoj emisiji Nedjeljom u 2 voditelj i urednik iste Aleksandar Stanković progovorio je o mržnji na internetu, a mnogi su se zapitali zašto je odabrao baš prošlu nedjelju da bi progovorio o toj temi. Slučajno ili ne, svega dan nakon toga Jutarnji list objavljuje informaciju o novom zakonu Vlade Andreja Plenkovića.

Svatko iole razuman, a osobito oni koji su svakodnevno izloženi govoru mržnje u medijima, ovu inicijativu i sankcioniranje uvreda te govora mržnje na društvenim mrežama trebao bi pozdraviti. No, ono što u Stankovićevom slučaju bode u oči jest selekcija mržnje te izostanak primjedbi lijevo-liberalnim medijima. U normalnom društvu i normalnoj demokratskoj državi na takve duple standarde reagirao bi svatko onaj tko se zalaže za slobodu medija, ali u Hrvatskoj je to prošlo neopaženo i bez prevelika odjeka, što nije prvi puta.

Podsjetimo, Stanković je nakon gostovanja bivšeg ministra policije Vlahe Orepića gledateljima poručio da se zaustavi vrijeđanje na društvenim mrežama i u medijima.  ”Evo prijedloga. Kada se vrijeđanje dogodi neka država zabrani komentare na mjesec dana. Ako se to ponovi, neka kazna za nakladnika bude 100 tisuća kuna. Neće se ponavljati. Ovaj je apel usmjeren na Sabor, Vladu te mojoj strukovnoj udruzi. Mržnja ne smije imati javnu potvrdu”, zaključio je Stanković nakon čega se oglasio i Jutarnji s konstatacijom da će Hrvatska po prvi puta dobiti zakonsko rješenje koje regulira govor mržnje, poticanje na nasilje te širenje govora mržnje koji se pojavljuje na društvenim mrežama, ispod komentara na tekstove na internetu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.