Patrik Macek/PIXSELL

OTKRIVAMO: Kako je propao SDP-ov pokušaj da sruše Plenkovića i tko je zakazao?

Autor: Iva Međugorac

Možda šef SDP-a Davor Bernardić obraćajući se javnosti u svojim nastupima nije imao loše namjere, ali jedno je sigurno – njegove poruke nerijetko su protumačene pogrešno. Bernardić nije čovjek za nacionalnu politiku, niti je sposoban ratovati s lavovima u političkoj areni. Znaju to vrlo dobro i oni koji su ga proteklog vikenda zadržali na čelu stranke. No, Bernardić je, kažu nam u SDP-u, dobar operativac te bi stranku trebao posložiti i oporaviti na terenu, čisteći otpatke svojeg prethodnika Zorana Milanovića. Tek kada se stranka postavi na noge, valja razmišljati o ponovnom dolasku na vlast, suglasan je dio SDP-ovaca s kojima smo razgovarali.

Utrka za vlast

Premda SDP-ovci kuju planove umjerenim tempom, čini se kako se Bernardić okružio timom ljudi koji bi se vlasti domogli odmah i sada pa pomalo brzopleto i nepromišljeno ulaze u tu utrku. Riječ je u najmanju ruku o pogrešnim ljudima u pogrešno vrijeme. Nikada do sada Bero nije briljirao u gorućim temama koje su intrigirale javnost, a koje su vezane uz gospodarstvo, ekonomiju i financije te je u skladu s tim podbacio i sada kada čelni čovjek Agrokora poput topnika udara na aktualnu vlast. Čelni čovjek najveće oporbene stranke pokušao je preko Agrokora rušiti Andreja Plenkovića, teza je to s kojom se slaže i politički analitičar Davor Gjenero, nazivajući to posve promašenim potezom. Da u ovoj teoriji uistinu ima istine svjedoči i Bernardićev govor kojega je održao u subotu, a u kojem je Plenkovića prozvao da pogoduje Todoriću.

– Vlada i Plenković kojega su do sada krasili nedolučnost, nečinjenje i odgađanje dobili su optužbe za muljažu i kriminal. I to ozbiljne optužbe – rekao je Bernardić i potpuno promašio, vjeruje naš sugovornik.

– Ovdje se radi o vrlo dubokom geopolitičkom potresu kojega Vlada pokušava zaustaviti. Vidjeli ste da je Plenković povukao vrlo zanimljiv potez imenujući istaknutog SDP-ovca Zvonimira Mršića u najuži tim Agrokora, čime je htio postati poruku da Vlada tu ništa ne mulja, već i SDP-u daje njihov kanal za informiranje. U takvim okolnostima Bernardićeva strategija prema Agrokoru potpuno je promašena – smatra Gjenero. Po njemu, Bernardić je valjan momak koji ne vuče poteze iz zle namjere već se pokušava zauzeti za javno dobro, ali u tome gadno griješi. Postavljanjem Mršića u Agrokor HDZ je ubio dvije muhe jednim udarcem, jer on se spominjao kao protukandidat Bernardiću na unutarstranačkim izborima u Partiji.

– Tu je Plenković na neki način kratkoročno pomogao Bernardiću mičući mu iz političke igre aktera koji mu je mogao biti ozbiljniji izazivač nego grbini i opačićke, jer radi se o čovjeku koji pripada demokratskom dijelu SDP-a – napominje analitičar koji smatra kako SDP ne vodi dobru politiku od početka krize s Agrokorom.

Napad na ministra Zdravka Marića




Velika pogreška, prema riječima našega sugovornika, bio je i napad na ministra financija Zdravka Marića.

– Marić je ”milo dijete”. On je čovjek kojega javnost osim te veze s Todorićem zapravo simpatizira. Todorić je krenuo puno racionalnije kada je krenuo ”udarati” po Martini Dalić, koja je glavni vladin operativac i koja ne gleda svaki dan kakav joj je rejting već obavlja svoj posao, a uz to je i prilično stručna. Takav vam je bio Linić i Ratko Čačić. Na žalost nemamo puno takvih ljudi, pa da su uz to kao Dalić stručni – tumači Gjenero dodajući da slučaj Agrokor doista jest tema za destabilizaciju Vlade, ali SDP je to učinio na pogrešan način kritizirajući je onda kada ona radi u korist javnog dobra. Sve to pokazatelj je da Bernardić u svojem timu nema ljude koji bi bili stručni u poslovnim financijama.

– SDP je izgubio čovjeka koji je razumio poslovne financije, a to je bio Slavko Linić. Svi ti ”grčići” i ”lalovci” su trećerazredni akteri. Njihov ozbiljan akter bio je Linić sa svojim timom koji je doista imao mane i ograničenja, ali znao je taj posao – zaključuje Gjenero.




Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.