Grgur Zucko/PIXSELL

‘Otac je u nesvijesti 9 sati čekao na hodniku. Nakon pisma Ministarstvu ima kraljevski tretman’

Autor: M.B.

Njegov otac Josip Duišin je dovezen sa vozilom hitne pomoći na hitni prijem pulmologije prošli petak u 10 sati ujutro sa sumnjom na upalu pluća i moždani udar.

Marijo Duišin iz Kaštela Ministarstvu zdravlja poslao je zahtjev za inspekcijskim nadzorom nad Klinikom za neurologiju u KBC-u Split zbog kako tvrdi, “grubog nemara, zanemarivanja prava pacijenata i ugroze zdravlja i života pacijenata na odjelu.”

Njegov otac Josip Duišin je dovezen sa vozilom hitne pomoći na hitni prijem pulmologije prošli petak u 10 sati ujutro sa sumnjom na upalu pluća i moždani udar.

“Nakon nalaza i pregleda u 14 sati prebačen je na hitni neurološki prijem gdje je u 19 sati primljen jedinicu intenzivne skrbi Klinike za neurologiju nakon devet sati čekanja u nesvjesnom stanju pod visokom temeperaturom i groznicom na hodniku prijema izložen hladnom propuhu sa pedesetak pacijenata koji su čekali pregled”, kaže Duišin.

“Nije bilo liječnika”
Kaže kako tijekom vremena za posjete u subotu i nedjelju od 14.30 do 15.00 u jedinici intenzivne skrbi niti u jednom trenutku nije bilo lječnika koji bi mu mogli dati potrebne informacije o zdravstvenom stanju njegova oca.

“Na telefonske upite na telefon u intenzivnom odjelu mi je rečeno da je praznik, nedjelja, da nema lječnika i da ću informacije najvjerojatnije saznati u ponedjeljak. Tada sam došao u 14.30 na odjel i ustanovio da mi je otac prebačen sa intenzivne u sobu na odjelu, da je liječnik koji ga vodi otišao kući i od nekog dobronamjernog lječnika koji se tu zatekao sam dobio opće informacije o stanju mog oca, ali on nije upoznat sa stvarnim stanjem”, kaže Duišin.

Kaže kako je oca zatekao u vrlo lošem stanju te da je trpio užasne bolove i gušio se u sekretu iz pluća.

“Nalazio se na tehnički neispravnom krevetu (uzglavlje se nalazi pod kutem od 45 stupnjeva ispod vodoravne crte i ne može se podignuti, madrac se zbog toga nalazi u zraku i nema oslonac) zbog čega je moj otac koji je 15 godina sa oduzetom desnom stranom tijela, ukoćenošću vrata i nemogućnošću komunikacije zbog posljedica moždanog udara trpio nezamislivo užasne bolove jer je gornjom polovicom tijela visio u zraku. To je nekompetetno bolničko osoblje na odjelu protumačilo kao psihički poremećaj i po listi vidim da su ga nakrcavali lijekom Haldol. Od sestara na odjelu sam zatražio zamjenu kreveta za ispravan na što su mi one odgovorile da znaju da je neispravan i da je na odjelu pola kreveta neispravno te da su one nadležne upozoravale na to.Ponovno sam zahtijevao da se donese ispravan krevet na što mi je jedna od sestara odgovorila da neće njoj posjeta govoriti što da radi. Druga sestra je donijela još jedan jastuk iz druge sobe.Zatražio sam da pozovu dežurnog liječnika. Uskoro su se u hodniku pred sestrama počeli pojavljivati i ostali članovi obitelji pacijenata sa sličnim problemima, sestre su isto odgovarale da su kreveti neispravni, da odjelu nemaju jastuka, da nemaju deka i sl. te da su upozoravale nadležne na to i da su nemoćne.Nakon dužeg čekanja na odjelu se pojavio dežurni liječnik dr. Slobodan Silić kojeg sam odveo do kreveta i ukazao na problem, odgovorio mi je da on nije odgovoran ztehnički neispravan krevet da to nije njegov problem, kazao sam mu da je život mog oca u opasnosti jer se može tijekom noći ugušiti, na što je on odgovorio da se obratim sutra šefu klinike. Ponovno sam zahtijevao da on kao dežurni liječnik zatraži ispravan krevet sa drugog odjela na što je oodgovorio da on to ne može i otišao.Da bih rješio problem uspio sam podložiti nekako ormarić pod rub kreveta da bude bar u vodoravnom položaju. Inače u toj sobi niti jedan krevet nije tehnički ispravan”, priča Duišin.

“Kraljevski tretman nakon poziva za inspekcijom”
Nakon što je najavio da će podnijeti prijavu DORH-u i policiji ako se ne riješi problem sa smještajem njegovog oca, Duišin za Dnevnik.hrkaže kako je situacija sada potpuno drugačija.

“Sad je ovo kraljevski tretman. Nastala je velika panika, no sada je situacija drugačija. U sobi su se najednom pojavili potpuno ispravni kreveti, pristup je drugačiji. Čak su pronašli i kvačice za vrećice za urin koje se inače nalaze na podu”, kazao je Duišin za Dnevnik.hr.

Za komentar smo se obratili i KBC-u Split, no do trenutka pisanja ovog članka odgovor nismo dobili. Ravnatelj KBC-a Ivo Jurić tek nam je kratko poručio kako mora detaljnije proučiti cijeli slučaj.

Autor: M.B.