Davor Javorovic/PIXSELL

Osobni profil Andreja Plenkovića: Pravnik s političkim pedigreom i diplomatskom karijerom

Autor: T. P.

"Moje dosadašnje političko, diplomatsko i europsko iskustvo pružilo mi je temeljit uvid u europske politike, a radeći na tim poljima stvorio sam razgranatu mrežu kolega i prijatelja u europskim institucijama", istaknuo je Plenković.

Na čelo HDZ-a Andrej Plenković stigao je kada je odstupio Tomislav Karamarko, a kandidirao se, kako je rekao, jer je “čovjek koji iskreno govori, koji, mislim, ispravno procjenjuje situaciju”.

“Moramo napraviti temeljitu introspekciju, napraviti daljnje profiliranje stranke, biti najjača stranka u Hrvatskoj, koja će svojim identitetom i vjerodostojnošću biti privlačna i desno od nas i na političkom centru”, rekao je nakon svoje kandidature za predsjednika HDZ-a Plenković, istaknuvši tako svoje ciljeve prema kojima će pod njegovom palicom stremiti HDZ. Na ponovljenim parlamentarnim izborima osvojio je 61 mandat, što je dva mandata više nego što je dobio njegov prethodnik Karamarko, a sasvim dovoljno da se samouvjereni Plenković smatra svojevrsnim pobjednikom u ovoj političkoj situaciji.


>>> PLENKOVIĆEVA PORUKA MILANOVIĆU: Volio bih da se prvo čestita, a onda zaziva velika koalicija


No, vratimo se tome tko je Andrej Plenković osobno.

Andrej Plenković rođeni je Zagrepčanin. U glavnom gradu Hrvatske rođen je 1970. godine a u tom je gradu i odrastao. Oženio se Anom Maslać Plenković, pravnicom iz Dubrovnika s kojom ima sina Marija.

Osnovnu školu pohađao je na Jordanovcu, a srednju u Obrazovnom centru za jezike. Uz redovito školovanje učio je strane jezike pa sada tečno govori engleski, francuski i talijanski, a služi se i njemačkim jezikom. Ljubitelj je i sporta te se bavio nogometom, tenisom, vaterpolom i košarkom.

Pravni fakultet upisao je 1988., a diplomirao je 1993. na temu ‘Institucije Europske zajednice i proces donošenja odluka’. Tijekom studija radio je kao prevoditelj volonter u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj 1991/92.

Studentsku praksu obavio je 1992. u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood u Londonu. Na stažu u Europskoj pučkoj stranci u Europskom parlamentu boravio je 1993., a 1994. u hrvatskoj Misiji pri Europskim zajednicama, koju je tada vodio veleposlanik Ante Čičin-Šain.

U Ministarstvu vanjskih poslova završio je program za diplomatskog savjetnika i 1999. položio je savjetnički ispit na Diplomatskoj akademiji.

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu završio je poslijediplomski studij iz međunarodnoga javnog i privatnog prava.

U svojoj diplomatskoj karijeri sudjelovao je u nizu specijalističkih seminara i programa o međunarodnom i europskom pravu, o međunarodnim odnosima i vanjskoj politici te o managementu. Među njima su najvažniji bili boravci u Bruxellesu (Université Libre de Bruxelles), Pragu (Central European University), Firenci (Academy of European Law), Maastrichtu (European Institute of Public Administration), Londonu (London School of Economics i Wilton Park), Brugesu (College of Europe), Parizu (Quai d’Orsay – program Personnalités d’avenir i EU Institute for Security Studies), Ateni (Hellenic Foundation for European and Foreign Policy) te u Bostonu i Cambridgeu (Harvard Kennedy School of Government).

Diplomatska karijera

U Ministarstvu vanjskih poslova Plenković se zaposlio 1994. kao stručni suradnik u Odjelu za europske integracije. Bavio se odnosima Hrvatske s Vijećem Europe i Europskom unijom, uključujući pregovore oSporazumu o suradnji između Hrvatske i EU-a.

1995. postao je voditelj Ureda tadašnjeg zamjenika ministra Ivana Šimonovića.

U listopadu 1997. postao je načelnik Odjela za europske integracije, a tu je dužnost obavljao do kraja 2001. U međuvremenu, 2000. godine vodio je izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića.

Bio je član pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te zamjenik glavnog tajnika organizacije Zagrebačkog sastanka šefova država i vlada članica Europske unije i država jugoistočne Europe (24. 11. 2000.), skupa najviše razine koji je dosad održan u Hrvatskoj.

Od 2002. do 2005. bio je zamjenik šefa hrvatske Misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu, zadužen za koordinaciju političkih aktivnosti Misije.

Od 2005. do 2010. bio je zamjenik veleposlanika u Francuskoj, zadužen za politička i organizacijska pitanja.

Po povratku u Zagreb obavljao je od travnja 2010. do prosinca 2011.dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi Jadranke Kosor. U tom razdoblju održao je brojne političke konzultacije, vodio hrvatska izaslanstva na međunarodnim konferencijama, između ostalog predstavio je Izvješće Republike Hrvatske po univerzalnom periodičnom pregledu stanja ljudskih prava pred Vijećem za ljudska prava UN-a u Ženevi. Sudjelovao je na sjednicama Vlade i Sabora. Imao sam istaknutu ulogu u kampanji za referendum o članstvu u Europskoj uniji. Uz brojne medijske nastupe održao je na desetke predavanja o pristupanju Europskoj uniji u svim hrvatskim županijama.

Kao državni tajnik obnašao je dužnosti političkog direktora za pitanja Europske unije, supredsjedatelja Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Hrvatska–EU, nacionalnog koordinatora za Dunavsku strategiju Europske unije te dužnosti supredsjedatelja više međunarodnih komisija (Hrvatska–Bavarska, Hrvatska–Baden-Württenberg, Hrvatska– Flandrija).


>>> TAJNOVITA PLENKOVIĆEVA SUPRUGA; skriva se od medija, ali neki detalji su otkriveni


Politička aktivnost

Godine 2011. pristupio je Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Nakon sedamnaest godina profesionalnog rada posvećenog hrvatskim interesima u diplomaciji, međunarodnim odnosima i europskim poslovima odlučio je započeti novu fazu društveno odgovornog angažmana na političkoj sceni. Hrvatska je članstvom u EU postigla jedan od strateških ciljeva što ih je još 1990. zacrtao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Svoje političko opredjeljenje pokazao je još 2000., kada je vodio izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića. Kao kandidat za Hrvatski sabor uključio se u kampanju za parlamentarne izbore u prosincu 2011.

Član je Delegacije HDZ-a u Klubu zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Član je i HDZ-ova Središnjeg odbora, Gradskog odbora Zagreb, Područnog odbora Črnomerec, Temeljnog ogranka Jelenovac te Odbora za vanjske i europske poslove. Do stavljanja saborskog mandata u mirovanju 1. srpnja 2013. bio je član Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Zastupnik u Europskom parlamentu

Odlukom Sabora od travnja 2012. do srpnja 2013. bio je jedan od 12 hrvatskih zastupnika promatrača u Europskom parlamentu. Uz kolege Davora Božinovića i Frana Matušića bio je član Skupine Europske pučke stranke, čiji se Središnji odbor na našu inicijativu sastao u Dubrovniku 11. i 12. travnja pod predsjedanjem Josepha Daula i još jednom uputio snažnu potporu Hrvatskoj uoči članstva u EU. Bio je pridruženi član Odbora za proračun Europskog parlamenta, kojemu predsjedava Alain Lamassoure, čiji je posjet Hrvatskoj organizirao početkom ožujka 2013. da bi hrvatskim dužnosnicima i javnosti predstavio ulogu Europskog parlamenta u proračunskim pitanjima Europske unije i njegov aktualni stav prema ključnim pitanjima na tom području. U svojstvu zastupnika promatrača zauzimao se za dovršenje procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, za pozitivna izvješća i rezolucije o Hrvatskoj te za dodjelu odgovarajućih europskih sredstava Hrvatskoj u Višegodišnjem financijskom okviru 2014. – 2020. Jedini je hrvatski zastupnik promatrač koji je u Europskom parlamentu bio domaćin konferencije Inicijative za stvaranje Srednjoeuropskog prometnog koridora (Route 65) koji bi povezivao Baltik i Jadran i uključio 6 hrvatskih županija.

“Moje dosadašnje političko, diplomatsko i europsko iskustvo pružilo mi je temeljit uvid u europske politike, a radeći na tim poljima stvorio sam razgranatu mrežu kolega i prijatelja u europskim institucijama. Kao član Skupine Europske pučke stranke u Europskom parlamentu smatram da nova programska platforma EPP-a, usvojena u Bukureštu 2012, sadrži odgovore na ključne izazove suvremene Europe. Sudjelovao sam u izradi programa HDZ-a za europske izbore, Hrvatski glas u Europi, koji je usvojilo predsjedništvo stranke na čelu s predsjednikom Tomislavom Karamarkom. Naš se program temelji na glavnim načelima Platforme Europske pučke stranke i njezinim programskim dokumentima, kao i na prioritetima Hrvatske u Europskoj uniji s motrišta HDZ-a”, istaknuo je Plenković u biografiji na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Aktivnosti u Europskom parlamentu u sazivu 2014. – 2019.

Nakon pobjede koalicijske liste HDZ-a i partnera koju je predvodio na izborima za Europski parlament u svibnju 2014., nastavio je provoditi izborni program HDZ-a u okviru Kluba zastupnika Europske pučke stranke i čvrsto se zalagati za donošenje odluka koje su od neposrednog interesa za hrvatske građane.

Plenkovićevu biografiju u kratkim crtama možete pročitati i na stranici Hrvatskoga sabora, kao i na stranicama Europskog parlamenta.

Autor: T. P.

VEZANE VIJESTI

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.