MODES

Osnovana nova politička stranka MODES – Moderna demokratska snaga

Autor: dnevno.hr

Sigurnost, blagostanje i dostojanstvo svih građana Hrvatske strateški su ciljevi stranke, a sve ostalo predstavlja samo potencijalna sredstva za postizanje tih trajnih ideala te sve drugo valja prosuđivati upravo prema tim mjerilima, uključujući dakako uz to uvijek također ratio et humanum, tj. razum i humanost kao dodatne korektive pri svakom djelovanju.

U hotelu Kolovare u Zadru, pred punom dvoranom ljudi, održana je osnivačka skupština stranke pod nazivom Moderna Demokratska Snaga (MODES). Osnivačku skupštinu vodilo je radno predsjedništvo kojim je predsjedavao gospodin Tomislav Šarić, a članovi su bili Andrea Baraba prof., mr. sc. Vlado Rapan, Katarina Kušter Franić i Ivica Vlakić dipl. ing. Zapisničar je bio Marin Buovac prof., a ovjerovitelji zapisnika Matej Mikulić dipl. iur. i Andrej Rendić.

Na početku skupštine prisutnima se kratkim govorom obratio doc. dr. sc. Tomislav Šarić zaželjevši dobrodošlicu članovima pristiglim iz različitih općina i gradova u Zadarskoj županiji. Posebno je pozdravio članove koji su po ovoj olujnoj buri pristigli iz Zagrebačke, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Istaknuo je da se danas osniva stranka koja već posjeduje značajnu političku snagu u mnogim dijelovima Republike Hrvatske te kako će današnja osnivačka skupština predstavljati veliki korak naprijed za daljnje jačanje te političke snage.

Nakon Tomislava Šarića skupu se obratio doc. dr. sc. Ante Periša te izložio osnovne smjernice političkog djelovanja stranke. Rekao je kako su sigurnost, blagostanje i dostojanstvo svih građana Hrvatske strateški ciljevi, a sve ostalo predstavlja samo potencijalna sredstva za postizanje tih trajnih ideala te sve drugo valja prosuđivati upravo prema tim mjerilima, uključujući dakako uz to uvijek također ratio et humanum, tj. razum i humanost kao dodatne korektive pri svakom djelovanju. Osvrnuo se na činjenicu kako u državi i po svijetu imamo fantastičnih „solo igrača“, ali kad je potrebno složiti „momčad“, kad se ne može sve obavljati pojedinačno nego su nužne i institucije, sustav, struktura, onda se uvijek zakaže. Što očito znači da su nam vođe opterećene svojim egom te u svoje timove uglavnom ne uzimaju vrhunske „igrače“ i ne raspoređuju ih upravo na one pozicije koje najbolje odgovaraju njihovim mogućnostima. Za razliku od toga, mi smo do sada ovdje bili izvrsno uigran tim, te vjerujem da ćemo čak i još bolje uskladiti mnoštvo pojedinaca koji izvrsno rade svaki svoj posao, sada i na državnoj razini. A to što nas je danas ovdje sto ili dvjesto, nije važno, jer i jedan mali kamenčić u pravo vrijeme i na pravom mjestu pokrene golemu lavinu i tisuće tona snijega. – slikovito je dodao Periša.

Potom je o programskim ciljevima govorila Andreja Baraba prof. koja je istakla kako su glavni principi djelovanja za ostvarenje ciljeva odgovornost, znanje i rad. Postizanje pozitivnih demografskih trendova, osiguravanje zdravstvene zaštite dostupne svima i stabilni mirovinski sustav, podizanje kvalitete i standarda obrazovanja i znanosti te vraćanje dostojanstva učiteljima i profesorima, stabilna porezna politika i porezno rasterećenje te smanjenje administracije u svrhu stvaranja pozitivne poduzetničke klime, smanjenje siromaštva, ravnomjerni regionalni razvoj uz ciljane intervencije države, opća štednja i odgovornost u planiranju i izvršavanju državnog proračuna i troškova javne uprave, samo su neki od programskih ciljeva koji su istaknuti. „Budućnost naše države je predugo bila na čekanju dok su se donositelji odluka bavili sami sobom i svojim sinekurama, trebamo raditi“ – završila je Baraba.

Statut nove stranke je predstavio Matej Mikulić mag. iur. naglasivši kako stranka u svojoj organizacijskoj strukturi slijedi teritorijalni ustroj Republike Hrvatske. Također je istaknuo kako se osim kategorije članova u statutu uvodi i kategorija simpatizera tj. građana koji svojim djelovanjem pomažu stranci u ostvarenju njenih političkih ciljeva ali zbog nekih razloga ne žele biti članovi. Njima se omogućuje aktivno sudjelovanje u predlaganju različitih tema kao i sudjelovanju u raspravama o istim. U govoru naglašeno da je Statut novoosnovane stranke u potpunosti usklađen sa Zakonom o političkim strankama i kao takav priložit će se zahtjevu za upis u registar političkih stranaka. U govoru je najavljeno i to kako će Statut biti javno objavljen nakon registracije sukladno zakonskim odredbama. Nakon predstavljanja odredbi Statuta isti je dan na glasanje te je jednoglasno izabran kao Statut Moderne Demokratske Snage MODES.

Nakon uvodnog dijela pristupilo se izboru stranačkih tijela. Za predsjednika stranke jednoglasno je izabran zadarski dožupan gospodin Rudolf Dvorski. Nakon što je zahvalio članovima na ukazanom povjerenju održao je prigodan govor u kojem je rekao: Danas smo osnovali Modernu demokratsku snagu – MODES jer želimo biti prototip moderne hrvatske desnice. Mi se ne odmičemo od svjetonazora dr. Ante Starčevića, dapače, mislimo da jer on isprostituiran u dnevno-političke svrhe od strane brojnih stranaka. Mi želimo njegov nauk prezentirati u drugom smjeru i drugom svjetlu, a bio je moderan u svoje vrijeme, bio je vizionar i uvidio je potrebu za socijalnom jednakosti i dijalogom u svojoj državi i zapravo je jedan od temelja hrvatske države. Mi nismo još jedna pravaška stranka, mi smo demokršćanska stranka, moderna demokratska snaga. Također je najavio borbu za demografsku obnovu zemlje. Hrvatski narod prepolovit će se za 30 godina ukoliko se ne provedu demografske mjere – kaže Dvorski. Moderna demokratska snaga će biti ona snaga koja će uvjetovati svima ostalima model ponašanja, način djelovanja i rada i koja će se bazirati na odgovornosti, na radu i koja će se bazirati na modernoj viziji Hrvatske. Modes će biti bura koja će slomiti sve grane koje se opiru promjenama, koja će zaštititi dom, obitelj i mlade. Promjene kojima težimo ostvarit ćemo i to ne deklarativno, već principima i radom, poručio je Dvorski. Također je naglasio kako su vrata nove stranke otvorena svim ljudima koji žele promjene i koji se uklapaju u svjetonazore desnog centra.

Na funkciju prvog dopredsjednika izabran je gospodin Petar Vuletić ing., vijećnik u županijskoj skupštini Dubrovačke-neretvanske županije. Nakon izbora na funkciju dopredsjednika u kratkom govoru gosp. Vuletić je naglasio kako će se u novoj stranci posebno paziti na demokratske postupke odlučivanja jer je nedostatak unutarstranačke demokracije glavni razlog problema s kojima se mnoge stranke u RH suočavaju. Za drugog dopredsjednika izabran doc.dr.sc. Tomislav Šarić potpredsjednik skupštine Zadarske županije. Za političkog tajnika izabran je doc.dr.sc. Ante Periša, a za izvršnog tajnika dogradonačelnik grada Zadra gospodin Ivica Vlakić dipl. ing., a za rizničara gospodin Teo Boban prof. U predsjedništvo su još izabrani Mile Čirjak, Vlado Rapan, Ivica Klanac, Veljko Šalov, Ive Knežević, Vice Brkljača, Jovita Pirović, Denis Krupić, Mislav Spajić, Sanja Barbarus, Katarina Bolić, Frane Škubonja, Marija Berec, Petar Mustać i Marin Sikrić. Na funkciju koordinatora za mladež izabran je student Josip Krpina, dok je Katarina Kušter Franić izabrana za koordinatoricu udruge žena. Klaudio Vidaić izabran je na funkciju koordinatora za branitelje, a na funkciju koordinatora za simpatizere izabran je Teo Boban.




Također izabrani su članovi Nadzornog odbora i Stegovnog tijela. Za predsjednika Nadzornog odbora izabran je Matej Mikulić dipl.iur. a za predsjednika Stegovnog tijela Marko Barančić prof.

Kako bi se u što skorije vrijeme osnovale organizacije u mnogobrojnim jedinicama lokalne samouprave u kojima već postoje članovi imenovani su i koordinatori za županije. Tako je za Zadarsku županiju koordinator postao Ivan Matković prof, za Šibensko-kninsku županiju Frane Škubonja, za Dubrovačko-neretvansku županiju Sanja Barbarus, a za Zagrebačku županiju Mislav Spajić.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.