Facebook Antifa Šibenik

OSKVRNUT SPOMENIK MIRI BAREŠIĆU! Crvenim sprejem ‘zakrvavili’ mu ruku (FOTO)

Autor: T. P.

Uništavanje spomenika dogodilo se sa subote na nedjelju, pod okriljem noći, a počinitelj je za sada nepoznat.

U Dragama je 31. srpnja otkriven spomenik borca za slobodu i poginulog branitelja Mira Barešića. Sedamdesetih je za jedne bio borac za slobodu, za druge terorist. Iz Paragvaja se vratio na početku Domovinskog rata i poginuo u borbenoj akciji 1991. u zaleđu Biograda, pod nerazjašnjenim okolnostima. Godine 1992. pokopan je sa svim državnim počastima, a više o njemu možete pročitati u našoj priči:

>>> Miro Barešić – nepokolebljivi hrvatski revolucionar

Spomenik, inače rad akademskog kipara Ivana Kujundžića, izazvao je žustre reakcije javnosti, osobito jednog njezin dijela koji Barešića ne priznaje kao branitelja i heroja, iako je i pokopan sa svim državnim počastima i promaknut postumno u bojnika Hrvatske vojske. Nakon verbalne paljbe koja je stigla i iz susjedne Srbije, stigla je i “vizualna” reakcija – netko je dio spomenika obojio crvenim sprejem koji simbolizira krv na Barešićevoj ruci i dijelu noge. O događaju su brže-bolje izvijestili na provokatorskoj Facebook stranici Antifa Šibenik uz opis:

“Dobili smo fotografiju dovršenog spomenika ustaškom ubojici Miri Barešiću. Barešić je bio član opskurne paraustaške organizacije ‘Hrvatski narodni otpor’, koja je osnovana 1960. godine u Madridu pod vodstvom zločinca Maksa Luburića, koji je ubio narodnog heroja Vladimira Rolovića borca Lovćenskog partizanskog odreda, 1. proleterske, 1. dalmatinske i 15. majevičke brigade, 17. i 38. istočnobosanske divizije NOVJ””.

Uništavanje spomenika dogodilo se sa subote na nedjelju, pod okriljem noći, a počinitelj je za sada nepoznat.

Podsjetimo, na otkrivanju spomenika u Dragama bile su mnoge osobe iz javnog života, među kojima i general Ante Gotovina, Pero Ćorić iz HSP-a AS, tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, pater Ike Mandurić…

Osim oskvrnjavanja spomenika Miri Barešiću, Antifa Šibeniku pohvalio se portalu index da je “sličan tretman” poput Barešića prošla i oznaka Ulice Mile Budaka u Pakoštanama gdje su antifašisti Budaka pretvorili u Ludaka, a Budakov mol zalili su crnom bojom.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.