Čitatelj Dnevno.hr

OSJEČANI OGORČENI ZBOG KONZUMA: ‘Teror koji trpimo od 5 do 21 sat nemoguće je izdržati’

Autor: Dnevno.hr

Bacanje gajbi, paleta i ostale robe u skladištu koje je direktno ispod stanova, dovikivanjima vozača, skladištara, zgrada, žali se stanarka kojoj je već svega dosta. Sve odzvanja od njihove buke cijeli dan. I to nije jedini problem, navodi. Samovolja kojom zauzimaju javni prostor ih također smeta.

U Osijeku ljubav između Konzuma i građana ne cvijeta, bar ne onih u ulici Vijenca Ivana Meštrovića pod brojem 88 koji su nam se požalili, ne na uslugu, već na buku koju trpe svakoga dana jutra do večeri. Maltretiranje bukom kreće, govore nam, od 5 ujutro, do zatvaranja u 21 sat.

“Dostava robe počinje oko 5 sati ujutro dostavom dnevnog tiska, lupanjem prilikom istovara, dovikivanjem vozača i osobe koja preuzima robu neovisno koje je doba dana. Dostava robe i istovar iste traje cijelo prijepodne pa do 14 sati, a katkad i  do 15 sati”, govori nam jedna stanarka koja je željela ostati anonimna. Napominje kako je najveća buka u ranu zoru, od 5 pa do 9 sati, no ona se nastavlja sve do zatvaranje do 21 sat. Bacanje gajbi, paleta i ostale robe u skladištu koje je direktno ispod stanova, dovikivanjima vozača, skladištara, zgrada, žali se stanarka kojoj je već svega dosta, odzvanja od njihove buke cijeli dan.

“Vrata skladišta za osoblje toliko udaraju jer nemaju nikakvu zaštitu i lupaju lim o lim tako da nam srce stane kada se zatvore, a samo od 6 do 8 ujutro se zalupe 30-ak puta”.

Ono što ih dodatno smeta jest bezobrazluk vozača. Kako nam govori jedna stanarka, ako im se obratiš, dobiješ nekulturan i arogantan odgovor: “Idite živjeti u šumu, tamo vam je tišina”, “Ja s ovim kamionom mogu biti kada god hoću, gdje god hoću”…

“Nismo dužni trpjeti ovakvu buku, mi smo stambena zgrada, ovo nije nekakva industrijska zona”, objašnjava stanarka.

Nadalje navodi kako buka nije jedini problem. Problem je i kaos koji stvaraju kamioni, kontejneri, smeće… Zbog tog kaosa događaju se i oštećenja automobila stanara i blokira se promet, kazuje nam.

“Kamioni se pri istovaru penju po nogostupu, parkiraju po cesti i istovaranjem robe blokiraju promet. Bilo je slučajeva oštećenih automobila na parkingu jer se guraju kamionima između auta pa se događalo da ih zagrebu”, govori ogročena stanarka te dodaje kako adekvatno mjesto za istovar ne postoji, a tzv. “rampa” gdje bi trebali obavljati istovar zapriječena je kontejnerom za papir koji je postavljen na javnoj površini (nogostupu).




“Roba se unosi kroz mala vrata za osoblje pa to traje. Nogostup i parkiralište ispred zgrade su oštećeni rupama od kamiona, bacanja peleta, povlačenja viljuškara… Za vrijeme kišnih dana u njima se nakuplja voda tako da je iz automobila nemoguće izaći, a da se ne ugazi u vodu”, prepričava nevolje koje su im prouzročili.

Kako kaže, prije nekoliko mjeseci iz Konzuma su si dali za pravo obilježiti žutom bojom dva parkirna mjesta za svoje potrebe.

“Provjerom u uredu Komunalne službe grada doznali smo da za to nemaju dozvolu. Nakon više upozorenja komunalnih redara i policije bili su prisiljeni ukloniti obilježja, iako i dalje na vratima službenog ulaza stoji znak ‘zabranjeno parkiranje’ za koji također nemaju dozvolu tako da si i dalje rade mjesto za svoje potrebe”, objašnjava.




Znak na ulazu za osoblje za koji nemaju dozvolu
Znak na ulazu za osoblje “zabranjeno parkiranje” za koji, tvrde stanari, nemaju dozvolu

Stanari smatraju da spomenuto skladište nema osnovne minimalne tehničke uvijete za djelatnost kojom se bavi.

“Dizalo kojim se služe za prijevoz robe po etažama u skladištu je u takvom stanju da se pri njegovom uključenju trese cijela zgrada, a koriste ga uglavnom između 14 i 17 sati kada je kućni red koji bi također trebali poštivati jer se nalaze u zgradi u kojoj taj kućni red vrijedi i za ostale stanare. Zbog svega navedenoga žalili smo se nadležnoj sanitarnoj inspekciji koja je putem inspektora za buku izvršila mjerenje koje je po njihovoj ocjeni u granicama normale. Nitko pametan u to ne vjeruje jer se prilikom njihova mjerenja niti jednom nije uključio lift i ostali izvori buke. Nikakav pisani odgovor od inspekcije nismo dobili, a na što po zakonu imamo pravo. Da ne spominjem da kada smo poslali dopis sanitarnoj u kojem se žalimo na buku, dopis se “misteriozno ” izgubio pa kada smo donijeli potvrdu u preporučenoj pošiljci, odjednom se našao”, kazuje nam stanarka.

Potom nam govorio i o nepravdi s kontejnerima.

“Prije nekoliko mjeseci tvrtka “Unikom” je iz cijelog naselja odvezla zelene kontejnere u koje smo odlagali otpad (svaki ulaz je imao svoj kontejner). Dovezene su nam kante i naređeno nam je da svi moramo zbrinuti svoje kante u ulaze jer vani narušavaju izgled naselja i djeluju kao ruglo.. Sat vremena nakon naših odvezenih kontejnera “Unikom” dovozi jedan kontejner za Konzumove potrebe jer, kako kažu, “nemaju ga gdje držati u skladištu”. Oni nemaju, a mi moramo imati gdje jer ćemo platiti kaznu i njihov kontejner nije ruglo i ne narušava izgled naselja”, pita se ljutita stanarka.

Kontejner za otpad koji su, po savjetu komunalnog redara, djelatnice premjestile sa nogostupa na zelenu površinu
Kontejner za otpad koji su, po savjetu komunalnog redara, djelatnice premjestile s nogostupa na zelenu površinu
 Kontejner za papir na nogostupu s kojim je zapriječena " rampa za dostavu"
Kontejner za papir na nogostupu s kojim je zapriječena “rampa za dostavu”

Da stvar bude gora, navodi, kontejner su im stavili nasred nogostupa. “Pozvao se komunalni redar koji je, kada je došao, poslovođi trgovine samo “savjetovao”: “Prebacite ga na zelenu površinu, bolje neka je tu nego na nogostupu”. Na toj zelenoj površini stoji i dan danas, a oko njega je svinjac i smetlište”, govori te dodaje: “Probajte se vi parkirati ili nešto ostaviti na zelenoj površini, teško da ćete proći bez kazne”.

“To što svaki dan proživljavamo je pakao… Nama je mir, tišina i spavanje poslije 5 sati luksuz. O popodnevnom odmoru da ne govorim… Napominjem još jednu bitnu stvar, ova trgovina NE RADI samo tri dana u godini, čak i nedjelju i neke praznike rade do 20 sati…”, zaključuje ogorčena stanarka.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.