screenshoot

ORKAN SE SNIMKOM OBRATIO ‘NEPRIJATELJIMA’! Na udaru Štrpca, Kosanovića, ali i župana Žinića! (VIDEO)

Autor: I. Babić

Sukob s Kosanovićem i Štrpcem nije neočekivan s obzirom na potpuno različita stajališta o Domovinskom ratu. Puno je manje bilo za očekivati da će se Orkan naći pred sudom na zahtjev koji je potpisao sam župan - Ivo Žinić.

Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik HV-a s Banovine, neumorni je tragač za istinom. U svojoj arhivi čuva pravu malu povijesnu ostavštinu iz razdoblja Domovinskoga rata, no njegovo se istraživanje ne sviđa baš svima. Orkanovim otkrićima nezadovoljan je Savo Štrbac, kao i Saša Kosanović koji ga sve češće medijski spominju, i to u vrlo negativnom kontekstu. Ovom je dvojcu Orkan stao na žulj onog trenutka kada je otkrio i prijavio njihovu suradnju na filmu “15 minuta – Masakr na Dvoru” koji je sufinanciran od strane HAVC-a.

No, sukob s Kosanovićem i Štrpcem nije neočekivan s obzirom na potpuno različita stajališta o Domovinskom ratu. Puno je manje bilo za očekivati da će se Orkan naći pred sudom na zahtjev Sisačko-moslavačke županije koja je tražila da bivši savjetnici bivše županice Marine Lovrić Merzel, među kojima je bio i Orkan, vrate isplaćene im naknade u visini gotovo 3,7 milijuna kuna.

No, ovaj je zahtjev odbijen, (presudu možete pogledati OVDJE)pa će Županija će morati podmiriti sudske troškove bivšim savjetnicima, uključujući i Ivicu Pandži Orkanu koji ne skriva ljutnju prema županu Ivi Žiniću koji je potpisao zahtjev za tužbom:

– Pozivam tužitelja Ivu Žinića da Hrvatski narod poštedi novih troškova jer odvjetnika plaća iz Županijskog proračuna, a ne iz svog vlastitog džepa. U protivnom protiv istog ću podnijeti kaznenu prijavu nadležnim institucijama zbog “pustošenja županijskog proračuna “a trošak koji mi je ovom presudom dužan namiriti odričem se i istog poklanjam svom odvjetniku Draganu Crnkoviću koji se skupa sa mnom izborio za istinu – istaknuo je Orkan koji otkriva i kako je Ivo Žinić kao svjedoka pozvao Nikolu Sužnjevića.

Tko je Žinićev svjedok?

Sužnjević se kao krunski svjedok i istražni sudac usko povezuje s jednim od najtežih ratnih zločina koji je počinjen u selu Joševica, pri čemu su metkom u čelo ubijana i djeca. Dokument koji je označen “vojnom tajnom”, također je predočen u knjizi “Krajina kroz dokumente”, a potvrđuje kako se na licu mjesta nakon zločina pojavio Nikola Sužnjević koji je i sastavio vrlo detaljan zapisnik jezivog sadržaja. Izvještaj koji je potpisao Nikola Sužnjević opisuje da je ubijen 21 civil, od čega četvero djece u dobi od 10 do 16 godina. Smaknuća su izvršena tako što su počinitelji pucali iz blizine malokalibarskim automatskim vatrenim oružjem žrtvama u glavu (u potiljak, vrat, jagodice, lice, sljepoočnicu, mastoidnu kost, iza uha, iznad usne). Oružje je bilo opremljeno prigušivačima. Počinitelji su išli od kuće do kuće i poubijali svaku osobu koju su ondje zatekli, ne gledajući njihovu dob niti spol, a potom su razarali kuće, jednu po jednu. Nikola Sužnjević tada je zaključio kako “nema drugih tragova nasilja osim prostrjelnih rana glave, u zatiljak, čelo, usta, u sljepoočnicu”. Za egzekuciju 21 Hrvata sela Joševice još uvijek nitko nije odgovarao, a istražni sudac Sužnjević, krunski svjedok i potpisnik zapisnika o masakru hrvatskih civila, pozvan je od strane župana Žinića da svjedoči protiv Orkana…

Orkan u videu nakon presude izjavljuje “kako je to još jedna bitka koju je dobio”, no pred njim predstoji bitka protiv Save Štrpca, inače bliskog suradnika Nikole Sužnjevića, kao i protiv Saše Kosanovića koji ne biraju sredstva pri napadu na osobu koja ih je raskrinkala.




Video Orkanovog obraćanja pogledajte na ovom linku.

Autor:I. Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.