Patrik Macek/PIXSELL

Orešković se sastao s ekumenskim patrijarhom Bartolomejom I.

Autor: T. P.

Bartolomej I. čestitao je Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju, rekavši da to predstavlja veliko postignuće za našu zemlju.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković primio je se danas u Banskim dvorima ekumenskog patrijarha Bartolomeja I., arhiepiskopa carigradsko, novorimskog. U njegovoj pratnji bili su arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej, mitropolit sasimski Genadije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Uz predsjednika Vlade su bili ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske Ante Šprlje i zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Razgovaralo se o važnosti ekumenskog i međureligijskog dijaloga.Bartolomej I. upoznao je  premijera Oreškovića s naporima koje on i njegova ekumenska patrijaršija ulažu na tom području, a posebno zajedničkim susretima i inicijativnima njega i pape Franje radi približavanja i razumijevanja između pravoslavnih i katolika. Također, razgovaralo se i o humanitarnoj katastrofi zbog velikog broja izbjeglica i migranta, kao i izazovima koje humanitarna kriza postavlja pred samu Europu. Naglašena je nužnost pružanja žurne pomoći i zajedničkog djelovanja kako bi se spasili životi i osigurala sigurnost zemalja pogođenih migrantskom krizom.

Bartolomej I. čestitao je Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju, rekavši da to predstavlja veliko postignuće za našu zemlju. Također je izrazio zadovoljstvo što Srpska pravoslavna crkva uživa sve vjerske slobode u Republici Hrvatskoj te što je Vlada omogućila povrat imovine.

Premijer Orešković zahvalio se za sve uložene napore u postizanju mira u svijetu, posebno na područjima gdje ljudi stradavaju u ratovima. Konstatirano je da su veliki izazovi pred nama te da trebamo uvijek istaknuti ono što nas ujedinjuje, a ne razdvaja.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.