Patrik Macek/PIXSELL

Orešković na telefonskoj sjednici dao jamstva od 23 mil. eura

Autor: Dnevno.hr

Vlada propisala korištenje novčanih sredstava položenih kod suda.

Tehnička je Vlada u srijedu održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku o davanju državnog jamstva od 22,9 milijuna eura tvrtki Hrvatska brodogradnja Trogir, u vlasništvu Brodotrogira, kao i uredbu o korištenju novčanih sredstava koja se vode na posebnom računu suda.

Državno jamstvo se na zahtjev brodogradilišta Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o., ovisnog društva Brodotrogira, izdaje u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za izdavanje izravnih ili neizravnih bankarskih garancija za povrat avansa kupcu Arctech Helsinki Shipyard OY i to za gradnju prednjeg dijela tankera za prijevoz sirove nafte i kondenzata, u iznosu od 22,9 milijuna eura uvećano za troškove, naknade i kamate, navodi se u odluci.

Brodotrogir svoj zahtjev za izdavanje državnog jamstva, pojašnjava se u odluci, temelji na programu restrukturiranja te ugovoru o prodaji i prijenosu dionica, kojima se država obvezala, uz uvjet ispunjenja određenih kriterija, odobriti državna jamstva za osiguranje avansnih uplata kupaca za novogradnje, sve dok se ne dosegne ukupni iznos od 20 milijuna kuna ekvivalenata državne potpore sadržane u tim jamstvima.

Prema dostavljenim podacima Brodotrogira, iznos ekvivalenata državne potpore sadržanih u do sada izdanim državnim jamstvima je oko 6,63 milijuna kuna, a za danas odobreno jamstvo procijenjeno je da će ekvivalent iznositi 3,9 milijuna kuna, dakle ukupno 10,56 milijuna kuna.

Ugovor s finskim naručiteljom Hrvatska Brodogradnja Trogir je sklopila u srpnju ove godine, a odnosi se na gradnju dijela tankera za prijevoz sirove nafte i kondenzata nosivosti 44,000 metričkih tona. Ugovorna prodajna cijena broda je 28,66 milijuna eura, a naručitelj ju plaća avansnim uplatama u iznosu od 22,9 milijuna eura, dok se preostalih 5,73 milijuna eura plaća nakon isporuke.

U odluci se pojašnjava i da Brodotrogir trenutno ima u korištenju samo jedno državno jamstvo, u iznosu od 30,1 milijun američkih dolara, koje se treba vratiti tijekom ovog mjeseca, dok u knjizi narudžbi ima osam objekata ukupne ugovorene vrijednosti od oko 152,6 milijuna dolara.

Također, dodaje se, Grupa Brodotrogir je 2015. godinu završila s 41,6 milijuna kuna dobiti.




“Napominjemo da je Republika Hrvatska, zaključno s 1. srpnja 2015. godine, ispunila preuzete obveze uplate doprinosa u iznosu od 380 milijuna kuna iz (…) privatizacijskog ugovora, (…) nakon kojeg datuma Brodotrogir posluje bez uplata s osnova državne potpore. Prema (…) privatizacijskom ugovoru društvo je u obvezi ostvariti pozitivno konsolidirano poslovanje na kraju 2016. i 2017. godine. Društvo je ostvarilo pozitivno konsolidirano poslovanje već u 2013., 2014. i 2015. godini. Također, prema dostavljenom računu dobiti i gubitka za Grupu Brodotrogir za razdoblje I-IV. 2016. godine, iskazano je pozitivno poslovanje, odnosno dobit Društva u iznosu od 0,33 milijuna kuna”, zaključuje se u Vladinom obrazloženju odluke.

Vlada propisala korištenje novčanih sredstava položenih kod suda

Tehnička Vlada je prihvatila i uredbu o korištenju novčanih sredstava koja se vode na posebnom računu suda. Time je propisala način i svrhu korištenja novčanih sredstava koja su predana, odnosno položena kod suda radi uporabe u sudskom postupku. Takvim se smatraju sva sredstva u kunama ili drugoj valuti koja su po nalogu ili uz suglasnost suda uplaćena na poseban račun.




Uredbom se definira da sud može dio novčanih sredstava oročiti, postupajući s pažnjom dobrog gospodarstvenika. Definirano je i da novac koji preostane nakon poduzimanja svih radnji u sudskom postupku, kao i kamate, čine namjenski prihod državnog proračuna te se koriste za potrebe pravosudnih tijela.

U obrazloženju Vlada navodi kako do sada nije bilo propisano postupanje sudova s takvim novčanim sredstvima niti s kamatama pa su se tijekom godina na posebnim računima sudova akumulirala značajna novčana sredstva.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.