Patrik Macek/PIXSELL

Orepić za Dnevno: Tko je odgovoran za Agrokor i zašto Marić treba biti razriješen?

Autor: Teddea Senjanović

Bivši ministar unutarnjih poslova, Mostov Vlaho Orepić, za Dnevno je komentirao aferu Agrokor, uhićenja vodećih ljudi tog koncerna, budućnost ministra Zdravka Marića i tko snosi odgovornost za ovaj ekonomski kolaps.

Kaže kako je u njegovom ministarskom mandatu stvoren politički ambijent koji je omogućio sve ovo što se danas događa. A događa se, ako ćemo biti iskreni, puno toga.

Podsjetimo, u ponedjeljak je započelo ”uhićenje desetljeća”, u kojem je, za sada, uhićeno 12 osoba, a ‘otac’ Agrokora Ivica Todorić i njegovi sinovi, Ante i Ivan, nisu u Hrvatskoj, tako da nisu dostupni hrvatskim organima gonjenja.

Naime, istraga je pokrenuta kaznenom prijavom Orepićevog kolege i čelnika Mosta, Bože Petrova, u ožujku ove godine. I to zbog, kako će se kasnije doznati, osnovanih sumnji da su financijska izvješća Agrokora – lažirana. Tada je započelo odmotavanje zamršenog klupka afere Agrokor, koja trese cijelu državu.

Sedam mjeseci kasnije, Orepić kaže kako je zadovoljan što policija, ali i DORH rade svoj posao, unatoč nekim, moglo bi se reći, slučajnostima.

„Zanimljiv je tajming rada policije, baš prije odlaska naše delegacije u Rusiju”, zamjećuje Orepić.

Čišćenje društva




Bivši ministar navodi kako Agrokor nije samo gospodarski subjekt u našem društvu, već  svojevrsna paradržava u Hrvatskoj.

„Agrokor u ovoj formi nikada ne bi postojao da nije imao potporu vlasti. Važno je da istražne procedure idu u dva smjera te je bitno što je osnovano saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, čija je zadaća da definiraju odgovornost svih vlada koje su omogućile Agrokoru da bude ono što je danas. Svi ministri financija, od prve vlade pa do gospodina Marića, trebaju biti provjereni. Je li Todorić poštivao ugovore koje je potpisao prilikom preuzimanja tvrtki? Je li plaćao koncesije i sl.?”, pita javno bivši ministar.

Smatra da je u ovom slučaju riječ o ”čišćenju društva koje se treba dogoditi”.




O ministru Mariću bez suvišnih riječi

Kada je u pitanju aktualni ministar financija Zdravko Marić, Orepić ne želi izravno komentirati moguću odgovornost bivšeg kolege.

Naime, Marić je u Agrokoru bio izvršni direktor za strategiju i tržišta kapitala te je time, kako i sam navodi u službenoj biografiji, bio odgovoran za međunarodno financiranje, ali danas se brani tvrdeći kako nije bio upućen u nepravilnosti u Agrokoru.

Pitali smo bivšeg ministra unutarnjih poslova koliko će premijer Andrej Plenković braniti Marića s obzirom na to da se steže obruč oko Agrokora.

„Što duže ovo bude trajalo, problemi će se multiplicirati za Plenkovića. Što se prije razriješi Marić te prestane biti ministar, bit će lakše za obojicu – i Plenkovića i Marića. Sjena koja se nadvila nad vladu bit će manja kada se to napravi”, zaključuje Orepić.

Kako i sam navodi, ”cijeli ovaj performans već utječe na stabilnost vlade, a čini se kako se neće zaustaviti tako skoro”, zaključuje Vlaho Orepić.

Autor:Teddea Senjanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.