Ivica Galovic/ PIXSELL

ORaH ZAGRMIO: Već 8 godina traje trovanje građana Slavonskog Broda

Autor: dnevno.hr

Zato Brođani, u ime svoje djece sada poručuju: Nemamo više strpljenja, dosta je bilo. Želimo promjene i čisti zrak. To je minimum kojeg svaki čovjek zaslužuje na ovoj planeti. Čisti zrak!

Stranka Orah očitovala se oko rada Rafinerije Brod u Slavonskom Brodu.

Priopćenje donosimo u cijelosti.

“24.11.2016. godine napunit će se 8 godina od kako je započela sa radom Rafinerija Brod. U istom trenutku je započelo i intenzivno trovanje Brođana sa obje strane Save.

Već osam godina Brođani upozoravaju sve nadležne institucije ove zemlje, prosvjeduju, njih 17 800 potpisalo je i peticiju u travnju 2009. godine i do danas ništa.

Zato Brođani, u ime svoje djece sada poručuju: Nemamo više strpljenja, dosta je bilo. Želimo promjene i čisti zrak. To je minimum kojeg svaki čovjek zaslužuje na ovoj planeti. Čisti zrak!

Iz tog razloga stanovnici Slavonskog Broda i njegovi prijatelji 24.11.2016. godine u 18,00 sati na Korzu u Slavonskom Brodu organiziraju prosvjed.

Neki od zahtjeva su:

– Vlada RH mora odmah i hitno održati sastanak u Slavonskom Brodu sa predstavnicima grada i županije te dogovoriti daljnje korake djelovanja. Ovaj sastanak se mora dogoditi u slijedeća 2 tjedna. od prosvjeda na Korzu.

– Vlada RH mora odmah i hitno održati sastanak sa predstavnicima tvrtke Rafinerija Brod, predstavnicima Vlade BiH, RS, predstavnicima Opštine Brod. Potrebno je uskladiti korake u modernizaciji i plinofikaciji rafinerije. U tim dogovorima mora biti uključen i civilni sektor. Rok za ispunjenje ovog zahtjeva su 3 tjedna od prosvjeda na Korzu.

– Rezultat prethodnih razgovora moraju biti plan modernizacije i plinofikacije Rafinerije. Plan mora biti završen do kraja siječnja sljedeće godine.

– Grad Slavonski Brod i njegova okolica moraju dobiti posebni status kada su u pitanju financiranja i sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije itd. Ovaj zahtjev treba biti usklađen i realiziran sa izradom proračuna RH za 2017. godinu.

– JANAF će otvoriti zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava te kompletan profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeriti u zakladu.

Zahtjevi su realni i ostvarivi, nužna je samo dobra volja politike kako bi se ostvarili. Cilj je smanjiti onečišćenje u skladu sa standardima EU. Ukoliko Vlada RH ne reagira građani će pokrenuti aktivnosti građanskog neposluha koji uključuju između ostalog:

Vlada RH mora se pokrenuti ODMAH, a mi se vidimo u Slavonskom Brodu, 24.11.2016. u 18,00 sati na Korzu. Prosvjedom do čistog zraka!”, poručili su iz Oraha.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.