Borna Filic/PIXSELL

OPREZNO! NOVA PREVARA NA MOBITELIMA: Evo što poručuje HAKOM

Autor: Hina

HAKOM upozorava na novu prijevaru na mobitelima s Androidom

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) danas je upozorila da se na hrvatskom tržištu pojavila nova vrsta prijevare na mobilnim telefonima koja primarno ugrožava korisnike mobitela s operativnim sustavom Android ako instaliraju neku od besplatnih aplikacija s prikrivenim malicioznim kodom.

“Izgleda da je riječ o jednostavnim igrama, specijalnim fontovima ili efektima za kameru koje se legalno mogu preuzeti u Google trgovini, kao i nekima od neovlašteno preuzetih aplikacija s probijenom zaštitom (npr. aplikacija za navigaciju). Nakon instalacije takve aplikacije, koja prividno služi drugoj svrsi, maliciozni kod sam, bez znanja i dopuštenja korisnika, šalje SMS poruke na neki od kratkih kodova za usluge s posebnom tarifom. Time se stvara neplanirani i neželjeni trošak korisniku, a slanje riječi ‘stop’ na kratki kod u ovakvoj prijevari ne mora nužno riješiti problem jer maliciozna aplikacija može ponovo korisnika prijaviti na uslugu sve dok je instalirana na mobitelu”, objašnjavaju iz HAKOM-a.

Kako se zaštititi?

Za zaštitu iz HAKOM-a ističu da korisnici s Android operativnim sustavom na mobitelima moraju paziti koja prava pristupa daju aplikacijama koje instaliraju, odnosno ne bi trebali instalirati aplikacije koje traže pristup nečemu što nije povezano sa svrhom aplikacije. Primjerice, ako aplikacija služi za efekte kamere onda joj ne treba pristup SMS-u ili pozivima na mobitelu pa takve i slične treba izbjegavati. Korisnicima se savjetuje da u postavkama upravljanja aplikacijama zabrane pristup SMS-u i telefonu, ako to nije apsolutno nužno za funkcioniranje aplikacije. Postoji i opći način zaustavljanja svih troškova usluga s posebnom tarifom. Svaki korisnik može besplatno zatražiti od svog operatora zabranu slanja i primanja SMS poruka na kratke kodove odnosno pozivanja brojeva za usluge s posebnom tarifom, podsjećaju iz HAKOM-a.

Pritom skreću pozornost da u tom slučaju korisnicima neće raditi niti usluge poput SMS parkinga ili sličnih, koje isto pripadaju u usluge s posebnom tarifom. Izgleda da korisnici koji ne koriste Android OS nisu ugroženi ovom prijevarom, ali bi se svejedno trebali držati općih savjeta o sigurnosti prilikom preuzimanja aplikacija, čak i onih dostupnih na službenim trgovinama, preporučuju iz HAKOM-a.  Obavlja se inspekcijski nadzor “Svima koji na svojim mjesečnim računima uoče trošak trećih strana, za koji smatraju da je nastao ovom prijevarom, trebaju platiti samo nesporni dio računa, a na sporni uložiti prigovor svome operatoru u zakonskom roku od 30 dana od dana dospijeća računa.

HAKOM će svaki pojedini slučaj, poslan u zakonskim rokovima, moći istražiti u sporu ako ne bude povoljno riješen kod operatora”, kažu u HAKOM-u. Također ističu kako se trenutačno obavlja inspekcijski nadzor oko ovog slučaja. Podsjećaju i da su dosadašnje prijevare s uslugama s posebnim tarifama uključivale izravnu interakciju korisnika koji je ili morao uzvratiti propušteni poziv ili sam poslati SMS da bi nastao trošak. Najnovija prijevara ne zahtijeva nikakvu interakciju korisnika ako je mobitel zaražen, upozoravaju iz HAKOM-a.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.