Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Opravdavao se za Brkićev plagijat, oprezno o Hasanbegoviću, o Hanžekoviću izravno!

Autor: I.Delić

Gostujući u emisiji 'Nedjeljom u dva' Božo Petrov je kazao kako nije čuo da Hasanbegović smatra da su ustaše heroji, a dio hajke protiv njega stvorio se radi pokušaja uvođenja reda, smatra on. .

Kada je mali Božo iz Metkovića odlučio postati veliki političar na nacionalnoj razini, jedna od prvih fotelja u koju je zasjeo bila je ona preko puta Aleksandra Stankovića u čijoj je emisiji Nedjeljom u 2 gostovao. Danas kada je mali Božo Petrov veliki predsjednik Hrvatskoga sabora ponovno se suočio sa Stankovićem koji ga je prilično ljubazno primio uvodeći ga u razgovor o vrućim društveno, političkim temama.

Odmah na početku Petrov je objasnio nove, stare ultimatume koje je ovoga puta postavio vladi kojom rukovodi Andrej Plenković. Kako je lider Mosta rekao, logično je da se partneri drže dogovora, a ako se HDZ ne bude držao dogovora Most će izaći iz Vlade, potvrdio je nadalje.

-Predsjednik Sabora je dobra pozicija, ako želite kontrolirati dnevni red- komentirao je Petrov svoju novu poziciju dodajući da je to čisto formalna pozicija, ukoliko vas taj posao zanima. Jedna od stvari za koju se Most zalaže od početka je da zastupnici ipak cijene mjesto na koje dolaze raditi, poručuje mostovac kojemu je neprihvatljivo da zastupnici ne dolaze na posao, a da za to dobivaju plaću od 16 tisuća kuna.

-Postigli smo dogovor da zastupnici koji ne dolaze na posao budu kažnjeni s oko 1500 kuna mjesečno- rekao je Stankovićev sugovornik napominjući da toga u privatnom sektoru nema. Pokušati će poručio je mirnim načinom riješiti problem, a ako je dobio garanciju mogu pokušati i na takav način.

-Cilj nam je vratiti dignitet Saboru i da zastupnici dolaze na radno mjesto – kaže Petrov, no put do toga bi mogao biti dug jer puno zakona treba promijeniti da bi se zastupnike moglo kažnjavati zbog nedolaska na posao.

Petrov je akcentirao kako bi disciplina zastupnika prvenstveno trebala biti dužnost i zadaća šefova klubova zastupnika, a osvrnuo se i na svoj odnos sa Ivanom Pernarom. -Nisam doživio to kao nadmetanje između mene i zastupnika Pernara. Štoviše, drago mi je da je zastupnik Pernar aktivan na sjednicama- konstatirao je Petrov aktivnosti zastupnika Živoga zida dodajući da je krucijalno da se ne krši Poslovnik, ali da Sabor mora biti mjestom rasprave i razmjena mišljenja. Uz to što mu je drago da je Pernar aktivan Petrov je poželio i više takvih zastupnika jer živozidaš koristi priliku da ide u javnost s onim s čime se u javnosti često ne progovara. Dodao je i kako bi Sabor trebao biti mjesto takvih rasprava.

Psihijatar Petrov uskomešao se u udobnoj Stankovićevoj fotelji onoga trenutka kada ga je voditelj upitao može li čovjek koji je prepisao više od 70 posto diplomskog rada biti zamjenik predsjednika Sabora.




– Ja ću se etike držati za ono za što smo mi odgovorni. Odgovornost prepuštam onima koji su te ljude birali – rekao je nespretno se pokušavajući izvući iz neugodne priče. Pozvao je i da odgovornost snose oni koji su Brkića za tu poziciju predložili, te je ponovio kako Most odgovara za svoje zastupnike i ministre, ali ne i za ostale.

-Volio bih da su birači koji su dali glas HDZ-u i SDP-u na isti način i u istom omjeru traže odgovornost – branio se Petrov od napada da nisu preuzeli odgovornost koju birači očekuju od Mosta. – Nemojte tražiti od nas da s 13 ruku mijenjamo državu. Mi se u tome trudimo – naveo je.

Božo Petrov iznio je očekivanja da će do konca konstituirajuće sjednice Mostov prijedlog o tri preferencijalna glasa za izravno biranje zastupnika zaživjeti nakon dva čitanja i javne rasprave.




-Mislim da su preferencijalni glasovi bitniji za lokalne izbore nego za parlamentarne jer na taj će se način vidjeti koliko su stranke zapravo jake kada ne bude koalicije prije izbora- ocijenio je Petrov. Stanković se posebno osvrnuo na mostovih sedam zahtjeva među kojima je i smanjenje HTV-ove pretplate za 15 kuna. – Ako se spusti pretplata za 15 kuna onda će se pokrenuti cijeli niz promjena – kaže Petrov koji smatra da to ne mora dovesti do pada kvalitete. Uz to Stanković je optužio Most da je krivac što HRT već mjesec dana posluje bez vodstva, a Petrov je kazao kako se nada da će se što prije odabrati v.d. ravnatelj javnoga servisa. Petrov se također nada kako će smanjenje pristojbe dovesti do normalizacije stanja u ovoj instituciji jer kako je naveo nije mu normalno da institucija koja ima 1,3 milijarde kuna od proračuna nema odvojeno knjigovodstvo i da ne zna koliko ljudi ima na plaći te kako se troši novac. Dodao je da HRT-u prvenstveno nedostaje kvalitetan kadar. Stanković je replicirao Petrovu zaključivši kako je Most oko smanjenja pretplate kao i oko HRT-a ušao nepromišljeno. Nakon prilično burne rasprave i Stankovićeva napadačkog garda Petrov se povukao i zaključio: -Nećemo ugroziti HRT ako dođe do toga, nije problem popustiti. Nismo takvi da ćemo pošto-poto ići smanjivati pretplatu.

Prokomentirao je i novu ministricu kulture Ninu Obuljen od koje očekuje da će biti kvalitetna, a prokomentirao je i Hasanbegovića.

-Nije istina da nemam stav o Hasanbegoviću i kulturi. Nije me nitko ni pitao. Što se tiče bivšeg ministra dio osuda na njegov račun bio je i zato što je pokušao uvesti red u sve neprofitne udruge koje primaju novac- objasnio je Petrov te istaknuo kako se u promjene možda išlo prežestoko, no ideja je dobra. -Nisam čuo da Hasanbegović smatra da su ustaše heroji, a dio hajke stvorio se radi pokušaja uvođenja reda. To je napravio netaktično-uvjeren je Petrov. Desni pritisci na Plenkovića neće imati krucijalan utjecaj, naglasio je mostovac.

– Ljudima je teško prihvatiti da nitko ne stoji iza nas. Ne postoji siva eminencija. Nije Ivica Relković siva eminencija, on je član Mosta – istaknuo je Petrov. Namjerno je usporedio gay paradu i molitvenu zajednicu koja se ispred bolnica moli protiv abortusa, priznao je mostovac dodajući da je želio izazvati reakciju. Kazao je i da ni jedna i druga skupina ne ugrožavaju javnost, ali i da je riječ o demokraciji.

-Gay pride ispred crkve bio bi provokacija- odgovorio je Petrov na voditeljsku provokaciju. Dotakao se i Hanžekovića te rekao kako su zbog kritika na njegov račun i upozorenja na ovrhe na meti njegovih medija te na koncu zaključio kako je film Gazda zanimljiv premda nije o Todoriću preporučio je svima da ga pogledaju.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.