Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Oporba za subvencije vrtića po broju djece, a ne prihodima obitelji

Autor: Hina

Ujedinjena oporba u Gradskom vijeću grada Siska, (HDZ, HSLS, HSP AS, HKS), najavila je u četvrtak da će na sjednici Vijeća u petak tražiti nadopunu dnevnog reda prijedlogom da se pravo na subvenciju cijene vrtića ostvaruje već činjenicom da je u obitelji više djece, bez obzira jesu li su sva uključena u vrtićke programe, što je sada uvjet.

Oporba izmjenu Odluke o načinu i uvjetima sudjelovanja roditelja u cijeni programa dječjih vrtića grada Siska predlaže kao demografsku mjeru, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su uz čelnike stranaka bili i oporbeni gradski vijećnici.

Kako je obrazložio predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Ivan Celjak, oporba predlaže da se promijeni članak 5. Odluke, odnosno da se za roditelje koji imaju dvoje ili više djece, cijena vrtićkog programa za drugo dijete smanji za 50 posto, za treće dijete 75 posto, a za četvrto i svako slijedeće dijete za 100 posto.

Sredstva za subvenciju vrtićkog programa, kako je rekao, mogla bi se ostvariti preraspodjelom sredstava koje će grad dobiti iz EU fondova. Naime, s milijun kuna Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku subvencionira školske kuhinje, pa, kako kažu, na taj način neće nastati novi trošak za gradski proračun.

Do sada su subvencije cijena za vrtiće obračunavane na temelju prihoda obitelji.

Ovom mjerom, kako je rečeno, Grad bi olakšao svojim obiteljima s više djece plaćanje vrtića. Do sada su sva djeca iz jedne obitelji trebala pohađati vrtić, kako bi se ostvarilo pravo na smanjenje cijene, a ovom je mjerom predviđeno da se pravo na subvencije ostvaruje već činjenicom da je u obitelji više djece, bez obzira da li su sva uključena u vrtićke programe.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.