Miranda Cikotic/PIXSELL

Opara reagirao na napise oko stipendije za kćer: ‘Izvrsna studentica treba biti kažnjena jer joj roditelj obnaša visoku dužnost?’

Autor: dnevno.hr

Insinuirati da je gradonačelnikova kćer uzela stipendiju nekome iz socijalno ugrožene obitelji izuzetno je zločesto i nekorektno

Nakon brojnih prozivki u medijima kojima se kćer splitskog graonačelnika Andra krstulovića Oparu  proziva da je dobila gradsku stipendiju, unatoč dobrom materijalnom stanju roditelja, iz ureda splitskog gradonačelnika oglasili su se priopćenjem. koje prenosimo u cijelosti:

“Na portalu 24 sata objavljen je, a prenijeli su ga i drugi mediji, tekst pod naslovom „ A primaju 33.000 kuna: Oparina kći dobila gradsku stipendiju“, autora Maka Jovanovića, kojim se zlonamjerno insinuira da studentica preotima stipendiju drugome iako je ispunila sve tražene uvjete po natječaju koji je Grad Split raspisao u studenom prošle godine.

Grad Split svake godine dodjeljuje stipendije učenicima i studentima u tri kategorije i to onima osobitog uspjeha u školovanju, učenicima i studentima iz socijalno ugroženih obitelji te učenicima i studentima vrhunskim sportašima.

Stipendije učenicima i studentima osobitog uspjeha u školovanju Grad Split dodjeljuje u cilju promicanja izvrsnosti i kao nagradu za uloženi trud u izvršavanju učeničkih i studentskih zadaća. Kriterij za dobivanje ovih stipendija je uspjeh, a ne socijalni status. Inače, natječaj za tu vrstu stipendija raspisan je 12.studenog 2016. u mandatu bivšeg gradonačelnika, a zbog svih peripetija vezanih uz nedonošenje proračuna, konačna rang lista je utvrđena i natječaj zaključen 12.svibnja 2017.godine, u vrijeme dok je Grad vodila Povjerenica Vlade RH. Broj stipendija je ograničen na 20 učeničkih i 80 studentskih te se uvijek radi rang lista.

Za učenike i studente iz socijalno ugroženih obitelji Grad Split raspisao je natječaj početkom školske/akademske godine 2016/17 i taj je natječaj bio otvoren do 31.svibnja 2017.godine. Uvjet za dobivanje te stipendije je socijalni cenzus i baš zbog toga natječaj je otvoren tijekom cijele školske/akademske godine jer se, na žalost socijalno stanje neke obitelji može promijeniti preko noći. Osim toga, u ovom natječaju uopće se ne traži prosjek ocjena. Izuzetno važno je naglasiti da broj socijalnih stipendija nije ograničen već se one odobravaju svima koji ispunjavaju uvjete i zastoja u isplati nije bilo.

Insinuirati da je gradonačelnikova kćer uzela stipendiju nekome iz socijalno ugrožene obitelji izuzetno je zločesto i nekorektno budući da bi, vodeći se logikom iz objavljenog teksta, izvrsna studentica trebala biti kažnjena jer joj roditelj obnaša visoku dužnost. Osim toga, rang lista izvrsnih studenata objavljena je na web stranici grada 25.travnja 2017.godine, dakle prije lokalnih izbora, i dostupna je svima na poveznici http://www.split.hr/Default.aspx?art=8841&sec=655 S druge strane lista studenata iz socijalno ugroženih obitelji ne objavljuje se javno.

Naglašavamo da je gradonačelnik Splita u ponedjeljak potpisao ugovore o stipendijama za učenike i studente iz socijalno ugroženih obitelji, a ne stipendije koje se odnose na osobite uspjehe u školovanju”, stoji u reakciji iz ureda Krstulovića Opare.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.