Patrik Macek/PIXSELL

Opačićka je izrugala gladnu hrvatsku djecu, a Pusićka izvrijeđala silovane žene: Otkuda im obraz da baš one moraliziraju o abortusu?

Autor: I.Delić

Lažni moralisti ponovno su glasni, a ovoga puta na meti su im oni koji se mole za život nerođenog djeteta.

Dvostruki kriteriji i lažni moralisti ponovno su pronašli nišu kroz koju će se oglasiti pa su se u skladu s time uz pomoć organiziranih medijskih struktura nasrnuli na aktiviste iz inicijative ”40 dana za život”. Riječ je ponovno o šaćici onih kojima je bilo kakva obrana nerođenoga života prije svega zadiranje u žensku intimu i pitanje slobode pa su se obrušili na one koji su odlučili obraniti malene koji ne mogu sami dići glas.

Objavljena je stoga u većini medija priča o inicijativi koja se moli za zaustavljanje pobačaja na način da se sastaju ispred bolnica te skrušeni u molitvi pokušavaju upozoriti žene na ovaj jezivi grijeh koji rezultira ubojstvom vlastitog, nerođenog djeteta. Dramu je pak izazvala nepoznata žena koja je odlučila pobaciti u vukovarskoj bolnici, a lažni moralisti upitali su se otkuda im podaci o osobi koja ide na pobačaj, budući bolnica ne bi smjela otkrivati takve podatke.

Hajka koja se još jednom po tko zna koji puta povela još je jedan dokaz da koliko god vrijedna ova inicijativa bila uvijek postoje oni kojima smetaju ovakvi prije svega nenasilni pokušaji borbe za zaštitu ljudskog života. Osim što su se obrušili na molitelje nasrtaj su doživjeli i djelatnici bolnice koji su im se u nekoliko navrata pridružili, što ne bi trebalo biti sporno, barem ne onima koji se bore za pravo na ženin izbor.

Nemaju li onda i djelatnici bolnice te liječnici pravo na priziv savjesti, nemaju li po toj njihovoj logici pravo izabrati onu stranu koja se bori za život? Nije li to izvorno i bit liječničke profesije? Nisu li oni ti koji se bore protiv smrti spašavajući ljudske živote?

Petra Tišljarić, nacionalna koordinatorica inicijative 40 dana za život, odlučila je javno odgovoriti na optužbe, a njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

-Inicijativa 40 dana za život isključivo je miroljubiva i molitvena te kao takva, svojom prisutnošću ispred bolnica, majkama i očevima pruža nadu i utjehu. Što se tiče objave na stranici 40 dana za život – Vukovar, ona se odnosi na svaki dan. Ne postoji niti jedan osobni podatak o trudnicama koje dolaze na pobačaj, objavljen javno, niti ga mi znamo. No, svaki dan trudnice dolaze u tu bolnicu na pobačaj, a poziv da se molitelji priključe zbog trudnica koje tamo dolaze često prisiljene, odnosi se kao što sam rekla i kao što su mi rekli iz lokalne, vukovarske inicijative, na svaki dan, a ne na jednu konkretnu trudnicu.

Trudnice koje nam se obrate za pomoć često su u iznimno teškim situacijama, prisiljene pobaciti (od strane obitelji, dečka/muža, ili zbog razloga koji ste sami naveli – financija). Ne bi se smjelo događati da mi kao društvo toleriramo prisilu, ili da žena mora napraviti nešto tako iznimno teško zbog lošeg financijske situacije te smo zbog toga tu za njih – nekima je potrebno samo da im netko kaže da se ne trebaju bojati, a nekima treba i financijska pomoć, naravno. Trenutno se brinemo za nekoliko trudnica i financijski i inače svakoj od njih, koja nam se obrati za pomoć pomažemo tijekom trudnoće i nakon poroda. Neke od njih su smještene u kuće Udruge Betlehem zbog toga što su zbog trudnoće morale otići iz svojih kuća. Pomažemo im također da stanu na svoje noge, pokušaju naći posao, razgovaramo puno s njima te su sve zahvalne za pomoć, razgovor i brigu- kazala je aktivistica.




Priliku za promociju na ovim teškim i mučnim pričama pronašle su i političke stranke pune lažnih moralista i onih radi kojih je hrvatski narod doveden u tešku moralnu, financijsku i krizu identiteta.

U skladu s time oglasili su se iz HNS-a male stranke, za velike karijere čiji su puleni napunili državne tvrtke te poručili da je riječ o kršenju zakona o zajamčenom pravu na privatnost pacijenta, a po njima ukoliko su iz bolnice procurili podaci o ženama koje dolaze na abortus radi se i o povredi prava na povjerljivost podataka o zdravstvenom stanju uključujući i sami boravak u bolnici.

-I ovaj slučaj pokazuje trenutačnu atmosferu u hrvatskom društvu, u kojoj se sve češće i sve glasnije dovode u pitanje slobode, ljudska prava i civilizacijske tekovine. To je dijelom prouzročila Vlada HDZ-a i Mosta, a HNS će se protiv toga i dalje oštro boriti- ističu HNS-ovci u priopćenju. Svoj glas u javnost je pustila i potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić koja je najoštrije osudila takvo ponašanja ocjenjujući da su time ugrožena temeljna ljudska prava pacijenata i prava žene na izbor te je iz njezine perspektive prekršen niz zakona koji štite temeljna prava građana i pacijenata pozivajući DORH da istraži slučaj. Promatrajući političke aktivnosti najistaknutije haenesovke Vesne Pusić te kolegice joj Opačić zapitati se valja od kuda im pravo da nam baš iz njihovih opcija te iz njihovih usta stižu moralne lekcije?




Kako to da se nitko nije ustajao na noge kada su one pokazivale svoje pravo lice vrijeđajući poput primjerice Pusićeve žene žrtve silovanja u Domovinskom ratu s kojima je odbila zatraženi susret jer je imala ‘neodgodivu’ obavezu odlaska na splitsku gay paradu poručivši im da bi od njih bilo fer da budu u prvom redu parade duginih boja. Što to o ljudskim pravima i pravima nerođene djece znade Opačić kada nije imala srca niti za gladnu hrvatsku djecu dok je u skupim haljinama paradirala ministarstvom hrvatske sirotinje? Nije li to ista ona dama koja je konstatirala da u Hrvatskoj djeca nisu gladna premda nemaju za jedan obrok u školi?

Nije li to ista ona koja je diskriminirala djecu tvrdeći da iako jesu gladna problem nije u državi koja je hrvatskoj sirotinji maćeha već u njihovim roditeljima koji socijalu koriste za drugo odnosno zapiju socijalnu pomoć ili kupuju markiranu odjeću? Ma zamislite kakva drskost kupuju markiranu odjeću konstatira ministrica koja se proslavila haljinom kakvu nosi Severina, ma zamislite samo ista je to ona ministrica Opačić čiji su djelatnici dane kratili šetajući njezina kućnog ljubimca? Koliko su smislene njezine riječi i koliko je srčana njezina borba za ženska prava kada ćemo je zapamtiti i po onoj čuvenoj da sve i da su djeca gladna riječ je o onoj romske populacija?

Doista, gospodo političara od kuda vam pravo da baš vi moralizirate, a nikada naciji niste pokazali što je to zapravo moral, onako iskreno i na vlastitom primjeru? Što pobogu onda vi znadete o molitvi i borbi za nerođeno živo biće kada ste i nas koji smo se rodili doveli do toga da nas je stid jer su nam djeca gladna, jer naši najbolji sinovi i kćeri odlaze u svijet, jer umirovljenici kopaju po smeću? Možete li bar na ovoj teškoj temi prestati politizirati i pokriti se po ušima?

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.