Petar Glebov/Pixsell

Ono što je Munižaba radila, a HTV prikazivao, to pas s maslom ne bi pojeo

Autor: Vice Borić

Svi elektronski i tiskani mediji „maskirali“ su činjenicu da se HDZ samostalno suprotstavlja SDP-ovom čudnovatom kljunašu, a to je posebno dolazilo do izražaja u HTV-ovim predizbornim anketama

Teško je u Hrvatskoj dočekati istinu. Na dan kada je emitiran prilog o Kornatskoj tragediji, HTV nas je posjetio da je u Hrvatskoj to gotovo nemoguće, jer ni devet godina nakon nje nisu poznati razlozi koji su do nje doveli, kao ni odgovorni za tu najveću vatrogasnu nesreću u povijesti. Istovremeno se urednik njihove najgledanije informativne emisije upustio u seriju prikazivanja rezultata HTV-ova telefonskog izbornog istraživanja, koje je Tatjana Munižaba obrazlagala jednakom uvjerljivošću kao Hanžeković svoje i Mesićevo (ne)sudjelovanje u tragičnom kornatskom slučaju. Istinu da HDZ samostalno tuže Milanovića i njegove trabante trebalo je što više zamaskirati. A maskiranje je bilo upravo fantastično. Čitavo nas je vrijeme, a trajalo je to danima, naša javna televizija uvjerava kako SDP na izborima nastupa samostalno, a HDZ u koaliciji, kako je ekstremno puno neodlučnih, puno „motanja“ oko praga i da je  – jednostavno rečeno – ama baš sve moguće, osim da se korektno prikaže broj mandata koje na ovim izborima osvajaju pojedine stranke. Tako ni nakon „obračunavanja“ dobivenih mandata nismo uspjeli saznati koliko će, zapravo, pojedine stranke imati zastupnika u saboru, iako je to vrlo lako izračunati. Ne, trebalo je HDZ-ov samostalni nastup prikazati kao koalicijski (iako u konačnici HSLS i HKDU dobivaju svega dva mandata), a sve SDP-ove partnere pribrojiti SDP-u, kako se ne bi vidjelo da HDZ ima desetak zastupnika više od te stranke. Tako je crvenilo na HTV-ovom ekranu „progutalo“ ne samo Vrdoljakov HNS, i Hreljin HSU, nego i ne baš potpuno Beljakov HSS. No prije same manipulacije brojkama i grafičkim prikazima, trebalo je podosta manipulacije i na političkom planu.

Sramotne HTV-ove reakcije na Milanovićeve osobne uvrede

Kada se Plenković kandidirao za predsjednika HDZ-a, jedan naš novinar pripisao je njegovo gostovanje u središnjem HTV-ovom dnevniku utjecaju stare komunističke nomenklature, zaključujući kako Plenković zbog toga ima „povlašteni tretman“. No kada je Plenković pokazao da nije kompromiser i mlakonja kakvim ga se htjelo prikazati, posebice nakon što je donio odluku o samostalnom nastupu na izbore, svi su mediji, uključujući HTV, odlučili ignorirati tu činjenicu, pa je i njihovo izvješćivanje o rezultatima izbornih anketa bilo izvan svih profesionalnih standarda. Uloženo je golema energija kako bi se glasačima sugeriralo da „SDP-ova koalicija ima prednost pred HDZ-ovom“, iako HDZ na izborima, osim u dvije izborne jedinice, nastupa samostalno i u svim mogućim kombinacijama, i mogućim ishodima osvajanja „graničnih“ mandata, debelo iza sebe ostavlja Zorana Milanovića i njegov SDP.  Učinilo se to na način da su svi osvojeni mandati HNS-a, HSS-a i Umirovljeničke stranke mlađahnog Hrelje, koju na ovim izborima predstavlja čak i notorni Mesić, prikazali kao „mandati SDP-a“. Osim toga, HTV je Milanovićev osobni napad na Plenkovića objasnio riječima: „Zoran Milanović i Andrej Plenković zaoštrili predizbornu retoriku i s programa prešli na osobnu razinu“. Zoran Milanović i Andrej Plenković? Zar zbilja?

Dakle, kada šef SDP-a Plenkoviću spominje majku, to za HTV znači da su obojica prešla na „osobnu razinu“ i odustali od „najavljenog sučeljavanja programa“. Voditeljica Marta Šimić Mrzlečki, bez grča na licu, uvjeravala je gledatelje središnjeg dnevnika u „raspodjelu krivnje“, a takve se sintagme  ne bi posramio ni Ured Carle del Ponte: „Lideri dviju najvećih stranaka obećavali su mirnu i staloženu kampanju u kojoj će se sukobljavati programima, no retorika posljednjih dana postaje sve osobnije i žešća“. Tako je Plenkovićeva rečenica: „Nikada mi, ama baš nikada neće pasti na pamet da pomislim, a kamoli izgovorim nešto takvo o bilo čijem članu obitelji“, za HTV bilo povod za ocjenu o obostranom „razbuktavanje sukoba“. Plenković upozorava na kampanju SDP-a koja je „negativna, agresivna i puna vrijeđanja i omalovažavanja“ i kako to nije „kampanja u koju će se dati uvući niti na nju pristati“. Napravio je, zapravo, ono što je javna televizija trebala sama napraviti, a ako ne ona onda Državno izborno povjerenstvo, kojim već desetljećima ravna  Mesićev i Josipovićev prijatelj Branko Hrvatin, koji je od suca koji se bavio procjenom šteta postao najdugovječniji predsjednik Vrhovnog suda. No to je izostalo, a Plenkovićev poziv na pristojnost i sadržajne rasprave HTV je nazivao „razbuktavanjem sukoba“. Istovremeno, u istom prilogu, naša javna dalekovidnica koja se nad raspirivanjem sukoba tobože zgraža, emitira pregršt Milanovićevih uvredljivih izjava, poput one u kojoj kaže: „On je HDZ upoznao u četrdesetdrugoj godini života, uz duhovno vodstvo gospođe Kosor, kojoj se nakon toga nije nikada javio, i kada mi netko u četrdesetdrugoj godini života krene glumiti da je veliki Hrvat, da je veći domoljub od mene, meni je to smiješno“. Da ova Milanovićeva izjava nije smiješna bila bi žalosna, baš kao što bi bilo žalostan bio i svaki pokušaj da se domoljublje mjeri njegovim aršinom.

Karamarko desnici ne nedostaje, ljevica za njim plače

Milanović se u ovoj kampanji ponašao, sada to možemo reći, kao da je Karamarko još uvijek njegov politički oponent. Njih su dvojica savršeno „pokrivali“ široki politički spektar svojim tobožnjim ideološkim sukobima i uživali u međusobnoj „razmjeni udaraca“, dok su naciju gurali u sve veću provaliju. Zanimljivo je kako Milanović Karamarku nikada nije zamjerio njegovu prošlost koja vrvi kompromitantnim podacima, njegovu suradnju s Mesićem i Sašom Perkovićem, njegov bliski odnos sa Dejanom Jovićem, njegovu obiteljsku povezanost sa pripadnicima „krajinske“ službe sigurnosti, ugrožavanje nacionalnih interesa i protuzakonito djelovanje koje je uključivali kršenje temeljnih ljudskih prava za vrijeme progona Gotovine, njegovo napuštanje HDZ-a i rad protiv Tuđmana i Šuška, njegovo prozivanje prvog hrvatskog predsjednika za „podjelu BiH“, njegov odnos sa Manolićem, ozbiljne optužbe za suradnju i političko doušništvo sa Jugoslavenskim tajnim službama, pa i notorne laži u slučaju „Rašković“. Napadao ga je tek na pitanjima poput „kevinih jama“, Bleiburga i lustracije koje su od Karamarka, u krugovima neupućenih, radile tobožnjeg desničara, dok se Milanović na temelju tih napada gradio „ljevičarom“. Istina je da je Milanović ljevičar koliko je Mesićev šegrt desničar, i da su obojica, Milanovićevim rječnikom govoreći, „šaka jada“, koja je skupo koštala ovaj narod. Sada, kada se HDZ konačno otrgnuo, ili barem ima šansu otrgnuti se iz ralja istrošenih Sanaderovih, Mesićevih, Bandićevih i Karamarkovih kadrova, HTV želi gurnuti Plenkovića u isti koš s Milanovićem. Pri tome ne preže ni od najprizemnijih manipulacija u njihovom tumačenju. A tko je spreman manipulirati tumačenjima nije mu za vjerovati ni kada govori o brojkama.

Munižaba i Uredništvo ‘preferencijalnim glasovima’ SDP zadržali u vodstvu

HTV je izvješćivanje o rezultatima svog „najvećeg istraživanja“ započeo Slavonijom i Baranjom, odnosno petom izbornom jedinicom. Anketa je provedena tako da na nju nisu utjecala posljednja dva tjedna izborne kampanje. To, obzirom na puno graničnih mandata ostavlja značajan prostor za odstupanja, na što će se vjerojatno na kraju morati pozvati i oni koji su ju provodili. „HDZ se u mandatima ne bi ništa promijenio“, kazala je Tatjana Munižaba. „Imao je osam, dobio bi osam“. Naravno, nije joj palo na pamet reći kako HDZ, koji se odlučio na samostalni izlazak na izbore kako bi time doprinio hrvatskoj političkoj stabilnosti, u ovoj izbornoj jedinici osvaja jednak broj mandata i više glasova nego na prošlim izborima, kada je nastupio u koaliciji s još sedam stranaka. Osim toga, netočno je da bi HDZ imao isti broj mandata, jer na prošlim izborima nisu svi bili njegovi. Nakon toga smo saznali da su, u usporedbi s prošlim izborima, SDP i njegovi partneri u plusu i da bi imali šest, umjesto dosadašnjih pet zastupnika. No koje stranke bi u okviru njihove koalicije uistinu dobile mandate i koliko bi ih bilo, nismo čuli. Uz 22 posto neodlučnih, te plus i minus 3,1 posto statističke pogreške i dva granična mandata, pitanje je što smo od rezultata za ovu izbornu jedinicu uopće dobili.

Već sutradan, 27.08., imali smo priliku čiti nastavak rezultata HTV-ovog istraživanja, koje se odnosilo na Krapinsko-Zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju. Tu smo čuli usporedbu sadašnje i prošlogodišnje SDP-ove koalicije, kao da se njezin sastav nije promijenio. Ona dobiva dva mandata više nego ranije, a HDZ gubi jedan, tvrdi Munižaba. HDZ, zapravo, osvaja isti broj mandata, jer je jedan ranije „ustupio“ Ladislavu Iličiću iz Hrasta, nastavlja, ali već koju rečenicu kasnije tvrdi da „HDZ u ove dvije izborne jedinice osvaja tri mandata manje“, iako je više nego jasno da HDZ kao stranka po tom istraživanu osvaja tek mandat manje, a smiješe mu se dva granična. Koliko mandata osvaja SDP, a koliko HNS, HSS i HSU, nismo saznali, iako je to jednostavno za izračunati. No tada bi bilo očito da SDP osvaja manje mandata nego na prošlim izborima, pa smo ostali uskraćeni za taj podatak.

„Punjenje“ Sabora u režiji HTV-ovih „izbornih stratega“

U drugoj izbornoj jedinici došlo je do „preokreta“, pa je „SDP-ova izborna koalicija ispred HDZ-a“, javljeno nam je dan kasnije. No opet je došlo do problema u „pretvaranju“ postotaka u mandate, kada se ispostavilo da HDZ ipak nakon izbora ostaje na jednakom broju mandata i da će bez saborske fotelje eventualno ostati HSLS-ov kandidat. Još je veći problem sa zbrajanjem mandata u dosad obrađenom, jer HTV sve mandate HNS-a, HSS-a i HSU-a opet prikazuje kao SDP-ove, za kojega tvrde da ima dvadeset i jedan mandat, iako ih SDP zapravo ima šesnaest. Tako SDP-ovci postaju HNS-ovi Vesna Pusić, Predrag Štomar, Matija Posavec, Marija Puh i HSS-ov Davor Vlaović. HTV uporno sve mandate prikazuje SDP-ovim, uporno ga pretvarajući, potpuno lažno, u ono što nikada od uspostave demokracije nije bio – u najjaču hrvatsku stranku. Tako za njih SDP ima 21, HDZ 16, MOST 3, a ŽIVI ZID 2 mandata. Istina je da nakon obrađenih trideset posto zastupničkih mjesta HDZ i SDP imaju po 16, HNS 4, MOST 3, ŽIVI ZID 2, a Beljakov HSS 1 mandat. Kada je na red došla deseta izborna jedinica, čuli smo da sve ostaje „kao u studenome“ i da svi dobivaju manje glasova, ali jednako mandata. No ovoga puta Munižaba ističe da je HDZ jedno od svojih sedam mjesta u Saboru prepustio svom koalicijskom partneru HKDS-u. Nevjerojatno! Pa na prošlim je izborima HDZ svojim koalicijskim partnerima „prepustio“ ne jedno, nego dva zastupnička mjesta, pa su u Sabor ušli ne samo Dodig iz HKDS-a već i Milivoj Šipka iz BUZ-a. Osim toga, HDZ- u se u ovoj izbornoj jedinici smiješi i osmi mandat, pa je upravo začuđujuće kako HTV uspijeva prešutjeti ovaj veliki uspjeh HDZ-a, koji sada nastupa praktički samostalno. Dajući sliku izgleda Sabora nakon popunjenih 56 mjesta HTV ponovo manipulira, prikazujući i dalje SDP najjačom hrvatskom strankom. Njemu daje 25 umjesto stvarnih 20 zastupnika, a HDZ-u 23, potpuno zanemarujući dodatna tri zastupnika dijaspore. Ni „punjenje“ preostalih 84 zastupničkih mjesta nije prošlo u drukčijem tonu.

HDZ preuzeo rizik i dao golem doprinos političkoj stabilnosti

Već nakon obrade nekolikom izbornih jedinica postalo je jasno da je HDZ svojim samostalnim nastupom na izborima dao golemi doprinos političkoj stabilnosti u Hrvatskoj. Jednostavno je teško zamisliti da ovakve neizvjesne rezultate dočekujemo u HDZ-ovoj „kombinaciji“ s još sedam-osam stranaka. No unatoč tome, u osmoj izbornoj jedinici glasačima izgleda nije dobro „legao“ HDZ-ov Oleg Butković i to je jedinica u kojoj je HDZ najviše podbacio, a gore od HDZ-a prošao je jedino MOST. Za novu SDP-ovu koaliciju u broju mandata se ništa ne mijenja, baš kao ni za IDS, dok HDZ dobiva mandat manje. U devetoj „Zadarskoj“ izbornoj jedinici, gdje je Plenković napravio najveće promjene, HDZ je samostalno dvostruko jači od SDP-ove izborne koalicije i osvaja devet mandata, pa Munižaba kaže kako će, u odnosu na studeni, HDZ imati jedan mandat više. Nekadašnji Karamarkov izborni partner s velikim beneficijama u vlasti, u ovoj tradicionalno konzervativnoj izbornoj jedinici, HSP AS, dobiva tek 0,4 posto biračke potpore, a još su neki dan prijetili da će s HDZ-om, koji ih drži na životu u mnogim lokalnim sredinama, raskinuti sve veze „ko Tuđman s Jugoslavijom“. Sada su, kaže Munižaba, popunjene 84 saborske fotelje, a naša javna televizija i nadalje SDP predstavlja kao najjaču stranku u Hrvatskoj. SDP po njoj ima 36, a „HDZ i partneri“svega 34. No istina je da je HDZ i nadalje najjača stranka sa 33 mandata (sa dijasporom 36), a da SDP ima svega 31.

Zanemareni „granični mandati“

U šestoj (Zagrebačko-sisačka) i sedmoj (Zagrebačko-karlovačka) izbornoj jedinici, stvari se ne mijenjaju puno. Ali za HTV. Naime, HDZ u šestoj samostalno osvaja jedan mandat više no što ih je imao samo osam mjeseci ranije u koaliciji s još sedam stranaka što je, to mora priznati svatko tko ima imalo zdrave pameti i poštenja, ogromna razlika. Istovremeno SDP ne osvaja šest nego samo četiri mandata, osim ukoliko HSS-ova Lenard i HNS-ov Richemberg odjednom nisu postali njihovi članovi. Sad je prednost HDZ-a pred SDP-om već sedam najmanje mandata, a možda i devet, ukoliko im preferencijalno u saborske klupe ne ulete Mesić i Mrak Taritaš.  U sedmoj izbornoj jedinici „HDZ ostaje na pet mandata“. Opet ista manipulacija. HDZ zapravo i ovdje samostalno osvaja pet mandata, odnosno isto onoliko koliko je nedavno osvojio sa sedam koalicijskih partnera, s time da mu se ovoga puta smiješi i jedan dodatni „granični mandat“.

„Presudne“ jedinice za pobjedu SDP-a

Velika HTV-ova manipulacija završila je referiranjem na rezultate istraživanja u četvrtoj (Osječko-Virovitičkoj) i prvoj (Zagrebačkoj) izbornoj jedinici, s time da su prvu, iz potpuno nepoznatih razloga, proglasili onom u kojoj se „rješavaju izbori“. Zašto se izbori rješavaju u prvoj, a ne u desetoj izbornoj jedinici teško je objasniti, osim ako je tradicionalna prevaga SDP-ove koalicije nad HDZ-om u prvoj izbornoj jedinici iz nekog razloga za Uredništvo HTV-a važnija i za izbore presudnija od premoćne pobjede HDZ-a u desetoj. U četvrtoj jedinici HDZ samostalno dobiva jedan mandat više nego u koaliciji s još sedam stranaka, SDP-ova koalicija osvaja njih pet, s time da dva odlaze na HNS i HSS. U prvoj izbornoj jedinici SDP i HDZ ostaju na razini prošlih izbora, s time da se HDZ-u i ovdje smiješi jedan „granični mandat“. U ovoj izbornoj jedinici Darinko Kosor osvaja jedan mandat na račun HDZ-a, a Vesna Pusić na račun SDP-a. Zaključivši „obračun“ osvojenih mandata bez mandata koji HDZ osvaja u izbornoj jedinici iz, za Munižabu „takozvane dijaspore“, HTV je rezultate svog istraživanja rezimirao ovako: SDP osvaja 61 mjesto, HDZ 56, MOST 13, ŽIVI ZID 6, IDS 3, a HDSSB 1. Prava istina će se tek vidjeti na izborima, posebice što su HDZ-u izgledna čak četiri „granična mandata“ a SDP-u, barem prema HTV-ovom istraživanju, niti jedan. Osim toga već je ranije potvrđeno da HDZ-ovi glasaći češće odvijaju izjašnjavanje putem ovakvih istraživanja pa se to obično odrazi na nešto lošiji HDZ-ov rejting u anketama. Imajući sve ovo na umu, potpuno je razvidno da stvari s tumačenjem podataka iz ovog istraživanja ne stoje baš onako kako nam je ekipa s HTV-a danima servirala. Koliko god se danima trudili prikazati SDP kao najjaču hrvatsku stranku ni oni nisu mogli baš potpuno sakriti da HDZ osvaja 59 sigurnih i četiri granična mandata. A to će biti sasvim dovoljno da ta stranka osvoji relativnu većinu, a Plenković  mandat za sastavljanje vlade.

Autor: Vice Borić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.