Igor Kralj/PIXSELL

Oj Jano, Janice, ne na kišu, ne na kišu bez kabanice! 

Autor: Igor MATIĆ / 7Dnevno / 11. studeni 2016.

Svi koji našoj proslavljenoj sportašici - koja je u svojoj prebogatoj skijaškoj karijeri osvojila četiri zlatna olimpijska odličja i bila pet puta svjetska prvakinja - žele dobro ne bi je, poput premijera Plenkovića i oca Ante, ali i čelnika Mosta, gurali na funkciju prve državne tajnice za sport koja joj je, ruku na srce, strana i u kojoj se ne bi snašla na način kako je to radila dok je osvajala zlatna odličja na svjetskim skijalištima

U trenucima kada naš tjednik budete držali u rukama već će se znati je li Janica Kostelić, najbolja hrvatska sportašica svih vremena, postala prvom državnom tajnicom za sport. Po svim relevantnim informacijama s kojima smo raspolagali  do zaključenja broja, (četvrtak, 10. studenoga u jutarnjim satima), Janica je, nakon dvoumljenja, ipak odlučila prihvatiti ponudu premijera Andreja Plenkovića  da bude prva državna tajnica za sport. Zanimljivo je napomenuti da su i HDZ-ovi koalicijski partneri iz Mosta istaknuli da nemaju ništa protiv da na čelo Središnjeg državnog ureda za sport dođe baš Janica Kostelić. Tim povodom iz Mosta su poručili kako taj ured ne bi trebalo popuniti podobnim, nego stručnim kadrovima. Oni bi trebali izraditi strategiju razvoja hrvatskog sporta i napraviti njegovu kategorizaciju, te odrediti novo mjesto i ulogu Hrvatskog olimpijskog odbora, istaknuli su čelnici Mosta na konferenciji za tisak. E, upravo u tom grmu leži zec, reći će oni koji sa skepsom gledaju  na Janičin izbor, jer, uz dužno poštovanje prema našoj nedvojbeno najvećoj sportašici svih vremena, upitno je  da li Janica Kostelić doista kvalificirana za obnašanje tako kompleksne funkcije za koju je potrebno i veoma solidno znanje iz ekonomije, ali i prava. Vjerojatno se s tom dilemom suočila i sama Janica kada je prvotno, prije nekoliko dana, zahvalila Plenkoviću na ponudi. Nakon svojedobne fenomenalne Janičine odluke  da se na vrhuncu svoje blistave karijere, nepobjediva, povuče sa skijaških borilišta, njezina takva nedavna  odluka da  odbije mjesto tajnice novoosnovanog Središnjeg državnog ureda za sport, koje joj je osobno ponudio premijer Plenković, bila je hvalevrijedna.

Podsjetimo, Janica Kostelić je 25. listopada bila na razgovoru kod premijera  Plenkovića, pa se već tada počelo spekulirati da bi mogla postati glavnom osobom za sport u Vladi, ali ona je nakon tog razgovora kratko izjavila: „Samo smo razgovarali, bilo je ugodno, ali nemam ništa pametno reći“. Nekoliko dana poslije Janica je ipak odlučila zahvaliti se na ponuđenoj novoj funkciji državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport, ali kako je premijeru Plenkovića ona bila prvi kandidat za tu funkciju, i silno ju je želio vidjeti na tom mjestu, postojala je mogućnost da se i predomisli.

A što bi na sve to rekao otac Blanke Vlašić?

Osim premijera Plenkovića, neki izvori tvrde da je i Ante Kostelić, Janičin otac, vršio veliki pritisak da se njegova kćer predomisli i prihvati tu ponudu. Ante Kostelić je, kažu, najzaslužniji i što je naša najbolja sportašica svih vremena svojedobno prihvatila i ponudu tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da obnaša dužnost pomoćnice ministra za sport u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta. I svi koji našoj proslavljenoj sportašici, koja je u svojoj prebogatoj skijaškoj karijeri osvojila četiri zlatna olimpijska odličja i bila pet puta svjetska prvakinja u različitim skijaškim disciplinama žele dobro ne bi je, poput premijera Plenkovića i oca Ante, ali i čelnika Mosta, gurali na funkciju koja joj je, ruku na srce, strana i u kojoj se ne bi snašla na način kako je to radila dok je osvajala zlatna odličja na svjetskim skijalištima. A što bi, primjerice, na sve to rekao Joško Vlašić, otac Blanke Vlašić, još jedne naše proslavljene sportašice,  hrvatske atletičarke i  dvostruke svjetske prvakinja u skoku u vis? Ne znamo bi li uputio prosvjedno pismo premijeru Plenkoviću, kao što ga je prije šest godina uputio Hrvatskom olimpijskom odboru, upozoravajući ga na loše kriterije u povodu izbora Ante Kostelića za najboljeg trenera 2010. godine. Time je Kostelića povukao za jezik, a medijsko prepucavanje dvojice vodećih hrvatskih trenerskih stručnjaka dugo je zabavljalo javnost. Što bi danas Vlašić napisao premijeru Plenkoviću u povodu njegova inzistiranja da Janica prihvati funkciju državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport ne znamo, ali slijedeći logiku njegova prepucavanja s Kostelićem i prosvjednog pisma prije šest godina upućenog HOO-u, vjerojatno bi i njega, kao i tadašnje čelnike HOO-a, upozorio na loše kriterije  prigodom odabira kadrova za najodgovornije mjesto Središnjeg državnog ureda za sport. Jer bez obzira što o Janici Kostelić svi dobronamjerni ljudi u Lijepoj našoj, a i u sportskom svijetu, misle sve najbolje i imaju veliko poštovanje prema njoj i njezinim veličanstvenim sportskim uspjesima, upitno je  je li ona uopće kvalificirana uhvatiti se u koštac sa svim problemima i izazovima koje sa sobom nosi novoosnovani Središnji ured.

Plenković bio uporan 

Inače, Središnji državni ured za sport osniva se radi održanja kvalitete i unaprjeđenja hrvatskoga sporta, te poboljšanja uvjeta za bavljenje sportom i sportskim djelatnostima. Glavna zadaća Ureda bit će donošenje dugoročne strategije razvoja sporta, ulaganje u veći broj malih sportskih objekata, poticanje sporta u službi zdravlja, redefiniranje položaja profesionalnih i amaterskih sportskih klubova, osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim sportašima te provođenje mjera za suzbijanje nasilja na sportskim terenima. Izmjenom zakonske regulative Vlada će, najavljuje se, ojačati financijsku odgovornost sportskih klubova i saveza te učinkovitije urediti nadzor nad njima.

Već i najavu formiranja samostalnog ureda za sport pri Vladi RH pozdravile su sve glavne sportske udruge – saveza, klubova, sportaša i sportskih dužnosnika – koje već godinama nastoje dobiti ili zasebno ministarstvo ili ured za sport.




Ali postavlja se pitanje je li netko i nesvjesno u sve to gura našu snježnu kraljicu Janicu Kostelić, jer bi taj posao, ruku na srce, više odgovarao  nekom ekonomistu ili pravniku koji barem donekle poznaje problematiku vođenja sporta i upravljanja njime. Samim tim što bi Središnji državni ured za sport morao funkcionirati u suradnji s najmanje još četiri ministarstva, počevši od onog najvažnijeg – Ministarstva financija  – kako bi se osigurali primjereni  tehnički i financijski uvjeti vrhunskim sportašima, ali i s hrvatskom Lutrijom iz koje se puni državni proračun. Inače, kao jedan od kandidata vladajuće opcije za novog državnog tajnika spominjao se i profesor Hrvoje Čustonja, inače glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza i najmlađi član Izvršnog odbora Međunarodne školske sportske federacije. Čustonju podržavaju određeni visoki sportski krugovi, koji tvrde da je riječ o čovjeku koji je već osam godina u sustavu, koji ima energiju i smisao za organizaciju.

Osim Čustonje, u sportskim kuloarima spominjao se i Tomislav Družak kao mogući kandidat za tu funkciju. On je bivši direktor Vaterpoloskog kluba Mladost i član zagrebačkog HDZ-a. U užem krugu za mjesto državnog tajnika spominjala se i Danira Nakić Bilić, poznata bivša košarkašica, predsjednica HDZ-ova Odbora za sport i sportska direktorica Europskih sveučilišnih igara, ali ona nije bila zainteresirana za tu funkciju.

Ipak, premijer Plenković je do kraja bio uporan da Janicu pridobije za tu važnu funkciju, pa mu je uz pomoć Ante Kostelića to i uspjelo. A ako netko misli da bi naša Janica mogla uspješno i kvalificirano sve to odraditi,  onda nam ne preostaje ništa drugo nego joj, ali i njezinom tati, poželjeti puno sreće. Pogotovo kada se zna da je taj resor pun problema i izazova s kojima će se morati suočiti nova vlast.




Autor:Igor MATIĆ / 7Dnevno / 11. studeni 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.