Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

‘Ohrabruju najave premijera Plenkovića, Hrvatskoj treba suočavanje s prošlošću’

Autor: I.G.

"Vrlo mi je drago da je i danas na sjednici Vlade naš premijer uputio poruku kako je jedan od prioriteta sadašnje Vlade taj da se započne proces suočavanja s prošlošću na način da bude institucionaliziran", kazala je Esih.

“Komemoracijom dijela žrtava komunističkih zločina ekshumiranih iz stratišta Huda jama u Mariboru obavljen je dio civilizacijske nužnosti, naše obaveze koju na sebi nosimo svi, od svakoga pojedinica koji su većinom do sada nosili to pitanje i širili istinu o tim mjestima. I naravno, do naših vladajućih struktura”, kazala je saborska zastupnica Bruna Esih za RTL vijesti.

Esih je dodala kako bi povrh toga trebali utvrditit okolnosti stradanja, dakle počinitelja tih zločina i cjelovite povijesne istine.

Na pitanje o ukupnom broju žrtava masovnih pogubljenja počinjenih nakon II. svjetskog rata rata Esih je kazala kako ga nema.

“Mi možemo govoriti o procjenama, a one se kreću od nekih 50 tisuća pa sve do 200 tisuća, pa čak i do 500 tisuća mogućih žrtava. Jasno je da ti brojevi jedni s drugima nemaju baš nikakve veze. Dakle, možemo samo govoriti o tome da je do danas na području Republike Slovenija utvrđeno preko 600 masovnih grobnica, dok je u Hrvatskoj broj preko 900. Možemo samo pretpostavljati koliko se u njima nalazi posmrtnih ostataka”, kazala je.

Provođenje lustracije pomoglo bi u rješavanju tog problema smatra Esih.

“Hrvatska se i od vremena svoje samostalnosti prema tom pitanju odnosila uvijek ambivalentno. Dakle, mi smo imali komisiju jednu za istraživanje koja je ukinuta 2000. godine kada je SDP-ova koalicija došla na vlast. Tada se, deset godina nije događalo ništa. Da bi 2012. ponovno imali jednu takvu komisiju koja je nakon toga utopljena u Ministarstvo branitelja na razinu jednog običnog sektora. Vi spominjete lustraciju. Ja bih htjela prvo reći nešto o tom pojmu. Dakle, on je tijekom svih ovih godina u Hrvatskoj poprimio prilično loše konotacije. Međutim, on je istovjetan onom pojmu suočavanja s prošlošću, europskom pojmu. Dakle, u Europi se taj pojam i koristi, a i provodi. Stoga mi je vrlo drago da je i danas na sjednici Vlade naš premijer uputio poruku kako je jedan od prioriteta sadašnje Vlade taj da se započne proces suočavanja s prošlošću na način da bude institucionaliziran. Nadam se da će to zaista i biti tako, da to neće biti kao i do sada, puko zadovoljenje forme”, kazala je.

Autor: I.G.

ZADNJE VIJESTI