Nikola Cutuk/PIXSELL

Oglasili se organizatori otkazane izložbe o Anni Frank: ‘Oni koji zaborave povijest ili od nje ne uče, osuđeni su ponavljati je’

Autor: dnevno.hr

'Žao učenika koji su prošli obuku za vodiče, a na kraju nisu dobili priliku educirati svoje vršnjake', poručili su organitzatori

Nakon što je izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” povučena u Šibeniku, oglasili su se i organizatori,  HERMES (Hrvatska Edukacijska i Razvojna Mreža za Evoluciju Sporazumijevanja) i uputili priopćenje za javnosti:

Priopćenje HERMES-a prenosimo u cijelosti:

“Izložba Anne Frank: Povijest za sadašnjost namijenjena je prvenstveno djeci i mladima te se koristi metodologijom vršnjačke edukacije. Jedna od ključnih poruka izložbe je da su djeca prečeste i nevine žrtve rata.

U skladu sa ovom temom svaka lokalizacija izložbe, pa tako i hrvatska, sadrži šest panela koji se bave djecom žrtvama rata u lokalnome kontekstu. Hrvatski paneli pričaju priče djece koja su stradala u Jastrebarskom, ali i Zagrebu, Vukovaru i Sarajevu te drugim gradovima. Tijekom radionica za učenike vodiče obrađuju se različite teme iz Drugog svjetskog rata, a učenike se potiče da istraže različite povijesne perspektive. Mi ne bježimo od spominjanja Bleiburga, Golog otoka, savezničkog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija – i to su teme koje propitujemo tijekom dvodnevne edukacije i koje učenici vodiči itekako spominju u svome vođenju izložbom. Međutim, naglasak ostaje na spoznaji da djeca poput Anne Frank, Lee Deutsch, Aleksandre Zec ili Nine Zeljković ne smiju snositi posljedice političkih i ratnih sukoba neovisno o tome kojoj etničkoj ili vjerskoj skupini pripadaju.

Nažalost, u posljednje smo vrijeme svjedoci sve učestalijoj instrumentalizaciji povijesti od strane političara i drugih interesnih skupina koji lažnim dihotomijama stvaraju podjele između “nas dobrih” i “njih loših”. Takvom se lažnom i pojednostavljenom podjelom nikad nismo bavili, niti to želimo. Budući da nam je ‘evolucija sporazumijevanja’ i u nazivu i u ciljevima udruge, smatramo da dijalogom o teškim temama i uvažavajući mnogobrojne povijesne perspektive rasterećujemo sadašnjost od tereta prošlosti.

Žalimo zbog situacije koja je nastala u Šibenskoj Tehničkoj školi u prvome redu jer nam je žao učenika koji su prošli obuku za vodiče, a na kraju nisu dobili priliku educirati svoje vršnjake. Bili smo spremni na kompromise oko ostanka izložbe, ali naše je rješenje odbijeno te je ravnatelj Belamarić ostao pri zahtjevu za uklanjanjem zadnjih šest panoa. Budući da je tema putujuće izložbe podizanje svijesti o Drugom svjetskom ratu i njegovu značenju za druge zemlje u Europi, izložbu smo povukli. Uklanjanjem zadnjih šest panoa ojačavamo ideju da je Drugi svjetski rat nešto što se događalo “tamo nekim” Nijemcima i Židovima i da se taj rat tiče samo njih. Ignorirati činjenicu da je i Hrvatska itekako bila dio tog rata je zatiranje povijesti i na takav lažni kompromis nismo spremni.

Izložba je u Republici Hrvatskoj postigla izniman uspjeh, odlično je prihvaćaju i učenici i nastavnici što možemo vidjeti da je od otvorenja u rujnu 2013. godine posjetila 23 hrvatska grada i da ju je – bez prigovora ili incidenata – posjetilo više od 40.000 učenika i odraslih posjetioca. Zahvaljujući tome, Kuća Anne Frank u suradnji sa HERMES-om potaknuta je na stvaranje regionalnog projekta u kojem su nastale putujuće izložbe u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji. I njihove se izložbe, pored panela o životu Anne i njene obitelji prije i tijekom Drugog svjetskog rata, sastoje od lokalnih panela kroz koje se učenici vodiči i posjetitelji imaju priliku informirati o povijesnim zbivanjima, dječjim žrtvama rata te masovnim povredama ljudskih prava u svojim zemljama.




Za kraj i promišljanje ostavljamo poznati citat koji potiče HERMES-ov rad: “Oni koji zaborave povijest…ili od nje ne uče, osuđeni su ponavljati je.” (George Santayana)”, navodi se u priopćenju HERMES-a, koje potpisuje koordinator izložbe Tvrtko Pater.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.