Robert Anic/PIXSELL

Odvjetnik Tomislava Karamarka: U dokumentima Udbe nema Karamarka

Autor: Dnevno.hr

Pozvajući se na Kazneni zakon, najavio da će, kako bi se dokazala neistinitost tvrdnji koji je Manolić iznio u javnosti, tražiti da se iz Državnog arhiva pripravi dokumentacija Službe državne sigurnosti iz razdoblja od 1985. do 1990.

Veljko Miljević, koji zastupa bivšeg potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka u sudskom procesu protiv Josipa Manolića, objasnio je za N1 zašto je tražio da se izuzme javnost iz procesa u kojem je Karamarko tužio Manolića zbog optužbi da je surađivao s Udbom. Kako ja naveo, prema zakonu, njegov branjenik na to ima pravo iako više nije na visokoj funkciji.

“Mislim da to za niti jednog profesionalca nije iznenađenje, razlozi za to su propisani zakonom, a može se tražiti izuzeće javnosti za cijelu raspavu ili za jedan njen dio “, naveo je i istaknuo da  prema Zakonu o kaznenom postupku za to postoje četiri razloga na koja se mogao pozvati, a da je iskoristio zadnji koji se odnosi na zašitu osobnog i obiteljskog života uključenih u proces.

“Sasvim je sigurno da se, od dana podizanje tužbe prije 15 mjeseci, u medijima o ovom slučaju puno pisalo, ali praktički, taj proces je sada izgubio na važnosti. Mislio sam da će 23. rujna okrivljenik predložiti svejdoke, koje je spominjao, a koji su davali izjave u medijima. To su ljudi na koje se okrivljenik poziva”, kaže Miljević.

‘Tražit ću dokumentaciju iz Državnog arhiva’

Pozvajući se na Kazneni zakon, najavio da će, kako bi se dokazala neistinitost tvrdnji koji je Manolić iznio u javnosti, tražiti da se  iz Državnog arhiva pripravi dokumentacija Službe državne sigurnosti iz razdoblja od 1985. do 1990., jer je okrivljenik iz tog razdoblja naveo tri termina da je Karamarko bio agent Udbe i da je radio za tu službu.

“Tražit u da se pribavi dokumentacija kojom bi se utvrdila neistinitost Manolićevih navoda. Istina je da u tim dokumentima Karamarka nema “, kazao je Miljević.

Iako je javnost isključena iz procesa, poznati odvjetnik objašnjava da zakon omogućuje da ovaj sudski proces ne bude potpuno zatvoren.

“Osim stranačke javnosti, postoji mogućnost da svaki proces prate službene osobe, znanstvenici ili javni radnici, koji bez obzira na isključene javnosti, mogu sudjelovati na takvim procima”, pojasnio je Miljević.

Teško je opozvati ustavnog suca i zastupnika

Miljević je pojasnio da, prema aktualnim zakonima smjena sudaca Ustavnog suda i opoziv zastupnika u Hrvatskom saboru, nije nimalo jednostavan.

“Što se zastupnika tiče, u Ustavu u članku 73. u stavku 2 navedeno je da se zakonom određuje postupak izbora, a nije propisano kada i kako nastupa prestanak njihova rada. Odmah se ide na Poslovnik Sabora u kojem je u stavku 10 navedeno da zastupniku dužnost prestanje na dan konstituiranja novog saziva Sabora, ako podnese ostavku, ako mu je pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta trajna sposobnost obavljanja dužnosti ili ako je osuđena na zatavorsku kaznu dužu na šest mjeseci”, pojasnio je odvjetnik.

“Vrlo su uski razlozi iz kojih se to može učniti. Vrlo su strogi i ograničeni razlozi po kojima se može opozvati i suca Ustavnog suda i zastupnika, zaključuje Miljević.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.