HRT

Odvjetnik Mate Živkovića: ‘Pokušava se imputirati etničko čišćenje na ovom prostoru’

Autor: dnevno.hr/HRT

"Na ovaj način oni pokušavaju imputirati etničko čišćenje na ovom prostoru", smatra odvjetnik Filipović.

“Hrvati koji su osumnjičeni, a nalaze se po zatvornima u Busovači i Zenici, terete se za zločin protiv civilnog stanovništva i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a odnosi se na vrijeme od 1992. do 1994.2, rekao je za Dnevnik HRT-a Adam Filipović, odvjetnik Mate Živkovića.

“Obrana smatra da nema pravnog uporišta jer nema osnovne sumnje za počinjenje kaznenog djela niti su ova kaznena djela koja se njima stavljaju na teret individualizirana. Nema općih izvršenja kaznenih djela. Svatko odgovara za svoje djelo”, kazao je Filipović.

“Ne bavim se politikom, ali želim naglasiti, i to sam rekao na sudu BiH, kada sam se protivio određivanju pritvora za osumnjičenika kojeg branim, Matu Živkovića, kada je Tužiteljstvo istaknulo da su ovdje napadnuti građani srpske nacionalnosti reagirao sam i istaknuo da su građani srpske nacionalnosti 1992. godine osnovali svoju općinu “srpsko Orašje”. Na taj način odvojili su srpskog većinskog stanovništva od općine Orašje. Na ovaj način oni pokušavaju imputirati etničko čišćenje na ovom prostoru”, smatra odvjetnik Filipović.

“Hrvatska Vlada zaštitit će hrvatske branitelje i spriječiti pokušaje revizije povijesti”, poručio je premijer Andrej Plenković sa sjednice Vlade. Tužiteljstvo BiH objavilo je da se u slučaju Orašje osumnjičeni terete za ratne zločine, ali ne i za zajednički zločinački pothvat.

O svemu ovome bilo je riječi u emisiji HRT-a Tema dana. Gosti su bili zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i predsjednik udruge dragovoljaca i veterana općine Orašje Ilija Mišković.

“Atmosfera u Orašju je tmurna, ogorčeni smo na uhićenja. Sutra udruge organiziraju mirni prosvjed potpore svim uhićenima u ponedjeljak, kao i za one koji su i prije njih uhićeni i osuđeni za nešto što nisu napravili”, rekao je Mišković.

“Istraga o ovom slučaju se vodi nekoliko godina. To je nešto što je bilo prisutno u javnosti duže vrijeme. Očigledno je da se raspolagalo s tim informacijama, možda ne prezicno, ali se radilo na tim slučajevima”, smatra Krešić.

Autor: dnevno.hr/HRT