Damir Spehar/PIXSELL

ODLIČAN POSLOVNI POTEZ: Ovu biljku s hrvatskih njiva traže i Rusi, Mađari, Austrijanci…

Autor: dnevno.hr

U Francku kažu da je ovogodišnja kampanja s Puškarićevih 25 hektara zapažena po iznadprosječnoj kvaliteti, a realizirano je približno 740 tona sirovine

Naši su ljudi nekada, umjesto kave, ranim jutrom pili cikoriju, iznimno zdrav napitak koji je zbog kave pao u krajnji zaborav.

Od cikorije se priprema napitak koji ima okus kave, poznat pod nazivom ‘Divka’. Prije nekoliko desetljeća bijela kava od cikorije bila je vrlo popularna, i to je bila jedna vrlo zdrava navika, jer cikorija ne sadrži kofein i doslovno puca od zdravlja, a ne nosi nikakve nuspojave.

U zemljama poput Francuske ili Italije na svakoj benzinskoj postaji i danas možete kupiti kavu od cikorije jer ne samo da je njezin okus odličan nego je i vrlo zdrava po naš organizam. Potvrdio je to i Mario Puškarić iz Kaniške Ive kod Garešnice čiji su kombajni ovih dana s njiva povadili tone neuglednog korijena ljekovite, ali zaboravljene biljke bez koje je unazad više desetljeća život naših starih bio nezamisliv.

OVO SU NAŠI STARI PILI ZA DORUČAK: Biljka koju je KAVA bacila u zaborav!

OPG Agro Puškarić najpoznatiji je po uzgoju krumpira i češnjaka, a danas im oko pet posto biznisa čini cikorija i jedini je proizvođač u Hrvatskoj. Sve je, kako navodi Puškarić, počelo slučajno. Najveći regionalni proizvođač kave i čaja Franck putem lokalnog radija tražio je kooperante, što je Puškarić, koji je u to vrijeme upravo odustajao od šećerne repe, shvatio kao dobru priliku, piše Večernji list. I nije se pokajao. Uzgoj cikorije nešto je zahtjevniji od repe. No kako je diljem svijeta sve popularnija – jer sadržava i do 20 % inulina, gorke tvari, pektine, cikorijinu kiselinu i kalij i odlično je sredstvo za detoksikaciju organizma, pogodna za dijabetičare, a pospješuje i probavu – ta je alternativa, smatra Puškarić, puno prihvatljivija na hrvatskim poljima, umjesto da je u proljeće i ljeto uglavnom viđamo kao korov uz ceste.

Hrvatska, Slovenija, dio Mađarske, Srbija, Austrija područja su njezine prirodne rasprostranjenosti pa ne čudi što je puno kvalitetnija od indijske – i predmet interesenata iz Rusije, Belgije, Francuske, Njemačke… koji kucaju na Puškarićeva vrata.

“Svi, međutim, traže prerađenu, a u nas je prerađuje samo Franck”, pojašnjava Puškarić. U Francku kažu da je ovogodišnja kampanja s Puškarićevih 25 hektara zapažena po iznadprosječnoj kvaliteti, a realizirano je približno 740 tona sirovine.

Autor: dnevno.hr