Patrik Macek/PIXSELL

Ode Šeks dok si rek’o keks!

Autor: Ivica Babić

Šeksa Pantovčak nije volio još od vremena dok je tamo boravio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji  čovjeku   kodnog imena Sova nikada nije vjerovao. Zapravo Tuđman je bio uvjeren da mu je Šeks stalno radio iza leđa pokušavajući se domoći njegova mjesta

Kada su mediji objavili da je u srijedu 3. veljače ove godine predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović razriješila Vladimira Šeksa s dužnosti njezinog posebnog savjetnika za ustavnopravna pitanja, mnogi su u prvi mah pomislili da je riječ o nekoj šali, bez obzira što nije prvi travanj. Ipak se vrlo brzo ispostavilo da se tu ne radi o nikakvoj šali, jer se odmah otkrilo da je razrješenje povezano s pomilovanjem Vanje Goldbergera, koji je bio Šeksov savjetnik u doba dok je on bio predsjednik Hrvatskoga sabora, a bio je osuđen zbog zlouporabe opojnih droga i nedopuštenog posjedovanja oružja. Večernji list je odmah naveo da je Šeks razriješen na osobni zahtjev jer zbog tog slučaja osjeća moralnu odgovornost, zbog toga što je utjecao na Komisiju za pomilovanja da se njegov bivši savjetnik pomiluje. I tako je, napokon, na kraju Šeksove političke balade, ruka pravde sustigla i toga najdugovječnijeg HDZ-ovca i barakaša koji je cijelu političku karijeru gradio na spletkama. A još početkom svibnja prošle godine sve je, po Šeksa, izgledalo bajkovito.

Naime, tada je najdugovječniji saborski zastupnik i HDZ-ov barakaš Šeks podnio ostavku na mjesto saborskog zastupnika i o tome obavijestio svoju stranku, čime mu je i službeno počeo teći „mirovinski mandat“. Ali  istodobno s napuštanjem saborskih klupa Šeks je mudrošću sove dogovorio novi angažman na mjestu posebnog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za ustavnopravna pitanja. Tada su se pojedini mediji raspisali da se Šeksu konačno ispunila dugogodišnja želja da bude na Pantovčaku, kada je još devedesetih godina prošlog stoljeća kovao planove kako iz Predsjedničkih dvora maknuti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Jedan od najvećih spletkara u hrvatskoj politici

Šeks je, podsjetimo, u prošlom mandatu u Saboru obnašao dužnost predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije, potpredsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a bio je i član Odbora za pravosuđe. Osnivač je i član HDZ-a. Šeks je bio i jedini zastupnik u svim sazivima Hrvatskoga sabora od neovisnosti i jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava. No, uza sve to, Šeks će ostati upamćen kao jedan od najvećih spletkara u hrvatskoj politici uopće, koji je sve do dolaska Karamarka na čelo HDZ-a igrao značajne uloge u toj stranci, ali i državi. Iako se svojim spletkama i smicalicama neuspješno pokušavao domoći Pantovčaka, a potom i čelnog mjesta HDZ-a, ipak je bio veoma uspješan u postavljanju, a potom i smjenjivanju te utamničenju bivšega premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, čija je vladavina obilježila čitavo jedno desetljeće u hrvatskoj politici nakon Tuđmana.

Bio je, a o čemu smo u više navrata pisali, veoma blizak i s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor, na čijem je ramenu gorke suze lio nakon poraza HDZ-a na zadnjim parlamentarnim izborima. Potom je 2012. žestoko agitirao da upravo njegova miljenica Jadranka bude jedini kandidat, odnosno kandidatkinja za čelno mjesto u stranci, što mu nije pošlo za rukom. Kosorica je izgubila izbore, a Šeks moć u stranci.

Karamarko ga nikada nije volio, ali je znao da s mudrom sovom Šeksom treba igrati mudro. Priča se da mu šef HDZ-a nikada nije mogao oprostiti očijukanje s bivšom predsjednicom stranke, ali ni to što je, zahvaljujući svojim dobrim vezama u pravosuđu i DORH-u, navodno zaustavio istrage protiv nje i tadašnjega tajnika HDZ-a Branka Bačića, (inače Šeksova kuma i rođaka), zbog držanja nelegalne crne blagajne u stranačkom sefu.

S Pantovčaka u ropotarnicu povijesti 




Šeks je inače slovio kao čovjek koji je po potrebi od svojih prijatelja stvarao neprijatelje pa je, podsjetimo, od  nekadašnjih najboljih prijatelja i suradnika – Glavaša, Sanadera i Bebića – napravio svoje najveće neprijatelje. Sanadera je zamrzio i sladostrasno rušio zajedno s Jadrankom Kosor jer mu nikada nije mogao oprostiti što je u drugom njegovom premijerskom mandatu Luki Bebiću, a ne njemu, dodijelio fotelju predsjednika Hrvatskoga sabora.

I baš kada su mnogi pomislili da se Šeks uspio podvući pod kožu predsjednici Kolindi Grabar Kitarović sustigla ga je zaslužena kazna. Kolinda ga je razriješila s dužnosti njezinog posebnog savjetnika za ustavnopravna pitanja, jer se  otkrilo da je on utjecao na Komisiju za pomilovanja da se pomiluje njegovog bivšeg savjetnika u Saboru Vanju Goldbergera. Njegovi brojni protivnici i neprijatelji, čiji je bijes Šeks navukao za vrijeme svog dugog političkog života, danas likuju i ironično komentiraju njegovu smjenu riječima: „Ode Šeks dok si rek’o keks!“ Tako je velemajstor spletki na koncu uspio sam sebe matirati i napokon zauvijek napustiti hrvatsku političku scenu. I nakon svega što se dogodilo mnogi će danas reći da je njegovo imenovanje početkom svibnja prošle godine na mjesto predsjedničina posebnog savjetnika za ustavnopravna pitanja bila samo taktička varka, kako bi se HDZ-ova barakaša postupno maklo iz politike. Njega Pantovčak nije volio još dok je u Predsjedničkim dvorima bio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji čovjeku kodnoga imena Sova nikada nije vjerovao.

Zapravo je Tuđman bio uvjeren da mu je Šeks stalno radio iza leđa pokušavajući se domoći njegova mjesta. I dok su neki mislili da je Šeksovo  imenovanje na mjesto posebnog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u svibnju prošle godine bilo njegovo političko uskrsnuće, drugi su smatrali da je to samo uvertira za njegovo konačno preseljenje u ropotarnicu povijesti. I bili su u pravu.




Autor:Ivica Babić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.