Pexels

OD SVIH ZEMALJA EU-A HRVATSKA JE APSOLUTNI REKORDER: Saznajte u čemu prednjačimo!

Autor: A.P.

Iza Hrvata se, prema podacima Eurostata, nalaze Slovaci, Srbi, Talijani te Maltežani.

Roditeljski dom nikako da napusti gotovo tri četvrtine mladih Hrvata. Hrvatska je rekorder i Europskoj uniji po broju mladih od 18 do 34 godine koji još žive s roditeljima, javlja RTL.

Iza Hrvata se, prema podacima Eurostata, nalaze Slovaci, Srbi, Talijani te Maltežani.

“Da biste se odselili od roditelja, trebate imati izvjesne prihode. Drugi faktor su cijene nekretnina, visine najma, ljudi si to jednostavno ne mogu priuštiti, a naredna stvar je sigurno i izvjesna navika i komoditet”, tvrdi sociolog Gojko Bežovan.

Prosjek onih koji žive s roditeljima uvijek je veći u tradicionalno katoličkim mediteranskim zemljama. Što zbog mentaliteta, što zbog dobrog standarda najbrže se osamostaljuju Danci, a u stopu ih prate njihovi susjedi Finci, Šveđani i Norvežani.

“Hrvatska ne bi bila među najgorima da država pomaže mladima s konkretnim mjerama”, tvrdi sociolog Bežovan.

“Za očekivati bi bilo da ne povećavamo mirovine, nego da napola povećavamo, a dio novca dajemo za aktivne mjere zapošljavanja. Naredna stvar bila bi i da dio novca izdvajamo za gradnju socijalnih stanova da time utječemo na snižavanje cijena najma na tržištu stanova”, nadodaje.

Skromni gospodarski rast ipak je pridonio i skromnom smanjenju hrvatskog prosjeka sa 72, 2012. godine, na lanjskih 70 posto. Usporedbe radi prosjek onih koji žive s roditeljima na razini EU iznosi 48 posto.

Autor: A.P.

ZADNJE VIJESTI