Patrik Macek/PIXSELL

Od Partije do Karamarka: Kako je Ivan Šuker uspješno preživio sve politike?

Autor: I. Delić

Obnašao je niz funkcija koje su slijedom odgovornosti u samom fokusu afera suvremene Hrvatske. I dok su mediji prateći njegove afere naslućivali da je ovaj već u Remetincu, on se kroz politički život vrlo vješto i lukavo penje vođen ambicijama. U političkom životu Šuker možda jest ambiciozan, ali ta vrlina ne krasi ga oduvijek jer je studirao punu 21 godinu te kao takav postao ni više ni manje nego ministrom financija u najkorumpiranijoj vladi u povijesti Hrvatske, onoj kojom je rukovodio Ivo Sanader. Spretni Šuker u to je vrijeme Hrvatsku zadužio za 62 milijarde kuna.

Kao glavni HDZ-ov odvjetnik u jeku rušenja premijera Tihomira Oreškovića etablirao se ni više ni manje doli bivši ministar financija Ivan Šuker. Predsjednik Kluba HDZ-a izjavio je kako je otkazana sjednica Vlade prije dva tjedna, nakon što se ministar financija Zdravko Marić vratio iz Londona, s porukom da su investitori predložili veću kamatnu stopu za zaduživanje, “prelomila” HDZ u odluci da premijer Tihomir Orešković ne radi dobro svoj posao.

– Ministar financija vjerojatno je usmeno izvijestio premijera što se dogodilo u Londonu i, po meni, premijer je morao sjednicu početi tom konstatacijom i tako poslati poruku svima koji mogu ili ne mogu funkcionirati da nemaju pravo da svi hrvatski građani plaćaju veću kamatnu stopu – rekao je Šuker, koji se to odjednom zabrinuo za Hrvatsku i njezin kreditni rejting. Kamo sreće da je takvu brigu pokazivao u ona vremena kada je on držao hrvatske financije u rukama, osiguravajući nam zaduženja od kojih se djeca naše djece neće oporaviti. Upozorio je Šuker da Hrvatska danas ima skoro deset milijardi manje prihode nego 2008. godine, a na kamate iz državnog proračuna odlazi skoro 11 milijardi kuna.

– Ovo je bila idealna prilika da taj iznos smanjimo, jer su smo mnoge kredite dizane u godinama kad su kamate “otišle u nebo” mogli refinancirati s dvostruko manjim kamatnim stopama – rekao je šef HDZ-ova Kluba. Svoj prijedlog o Oreškovićevu opozivu, “pojačao” je i analizom odredbi Zakona o Vladi koje proteklih mjeseci nisu poštivane. Da su se te odredbe poštivale, vjerojatno ne bi došlo do disfunkcionalnosti Vlade, zaključio je Šuker kao da njega i njegove stranke proteklih 20-ak godina nije bilo u politici. A bilo je uistinu Šukera posvuda premda ga mnogi pamte tek po rušenju stolaca na javnoj televiziji. Oni koji ga znaju ističu da u ovim trenucima uživa ogromno povjerenje Tomislava Karamarka, dodajući da ima snažan instinkt za političko preživljavanje. Taj je prošao sve što se proći da, od Partije, Tuđmana, pa sve do Pašalića, Kosorice, Sanadera i na koncu Karamarka. Obnašao je niz funkcija koje su slijedom odgovornosti u samom fokusu afera suvremene Hrvatske. I dok su mediji prateći njegove afere naslućivali da je ovaj već u Remetincu, on se kroz politički život vrlo vješto i lukavo penje vođen ambicijama. U političkom životu Šuker možda jest ambiciozan, ali ta vrlina ne krasi ga oduvijek jer je studirao punu 21 godinu te kao takav postao ni više ni manje nego što ministrom financija u najkorumpiranijoj vladi u povijesti Hrvatske, onoj kojom je rukovodio Ivo Sanader. Spretni Šuker u to je vrijeme Hrvatsku zadužio za 62 milijarde kuna. Šuker je inače porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a s osam godina doselio se u Veliku Goricu.

Po okončanju osnovne škole upisuje srednju strojarsku školu, a potom i studij strojarstva od kojeg odustaje tražeći sreću na ekonomiji. Sedam godina trebalo mu je da se domogne diplome na 2-godišnjem studiju sa statusom kvalifikacije viša stručna sprema. Takvo obrazovanje danas više ne postoji, a Šuker u svoju biografiju upisuje kako je 1983. diplomirao na zagrebačkoj ekonomiji. Godine 1984. postaje glavni knjigovođa u Odsjeku za budžet općine Velika Gorica, a godinu dana kasnije upisuje treću godinu Ekonomskog fakulteta. I karijera mu tada napreduje pa postaje šef računovodstva u Savezu socijalističke omladine Grada Zagreba kada mu šef bijaše predsjednik gradske omladine Darinko Kosor. Devedesetih se Šuker vraća u Goricu postajući voditelj Porezne uprave i član Izvršnog vijeća Skupštine općine Velika Gorica. Od 1991. do 1992., bio je šef Kriznog štaba Velike Gorice, a po funkciji od 1993. do 1997. i član Poglavarstva Grada Zagreba.

Deset godina Šuker je drmao Goricom. Na funkciji prvog čovjeka Porezne dolazi i do diplome, uz rad istodobno je od 1997. do 2000. bio dožupan Zagrebačke županije. Gubeći izbore 2000. penje se na nacionalnu političku razinu postajući saborskim zastupnikom. Bio je član Odbora za lokalnu samoupravu i Obora za financije, a postao je i čelnik Gradskog odbora HDZ-a te velikogorički gradonačelnik nakon čega je izabran u Predsjedništvo HDZ-a. Pašaliću je pak pisao ekonomski program za unutarstranačke izbore, dok ga Sanader 2003. imenuje svojim ministrom financija, na toj dužnosti ostaje sedam godina. U Kosoričinoj vladi dobiva mjesto potpredsjednika Vlade. Nedugo potom Kosor ga smjenjuje, a on aktivira zastupnički mandat profilirajući se u jednog od najaktivnijih zastupnika. Spominjalo se Šukerovo ime uz Sanaderove afere, a o njemu je govorio i Sanaderov mesar Stjepan Fiolić na suđenju u slučaju Planinska kada je rekao kako je Šukeru nosio 20 kilograma mesa tjedno, što je ovaj demantirao. Ime Ivana Šukera spominje se u knjizi Dražena Rajkovića ‘Kako je Ivo Sanader ukrao Hrvatsku’ gdje spominje njegovu umiješanost u financijske afere koje je autor otkrio kroz Šukerovu povezanost s tvrtkama Zorana Gopca, a koje se vezuju uz otkup Pet ambalaže.

Gobac je uz izdašnu državnu potporu postao monopolist na tom području, a uočljiva je, kazuje Rajković veza Šukera s poduzetnikom Jolyjem Stojanovićem iz Šibenika, trgovcem i također krakom PET lobija. Zgodne je u političko-poduzetničkim vezama Ivana Šukera spomenuti i dvije prometne nesreće koje su mu se u karijeri potkrale, a jedna od njih zbila se u plovilu u vlasništvu tvrtke Sokol Marić dok je on bio predsjednik NO Fine. A u to vrijeme Marićeva tvrtka od Fine je uprihodila 256 milijuna kuna. Promijenio je Šuker tako u stranci sve dresove koji su se promijeniti dali, i po svemu sudeći tim smjerom će i nastaviti.




Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.