Grgur Zucko/PIXSELL

Od ovog zastaje dah: Što je sve HAVC financirao našim novcem!

Autor: I.Delić

U Hrvatskoj novca očigledno ima, ali se ne dodijeljuje po realnim i pravilnim kriterijima.

Po odlasku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića dio braniteljskih udruga prst je upro prema Hrvatskom audiovizualnom centru zbog sumnjivih aktivnosti koje se ondje godinama odvijaju pod palicom ravnatelja Hrvoja Hribara. No, što god da se u HAVC-u odvijalo valja znati da je u zadnjih šest godina za razne projekte probranim udrugama i za probrane projekte iz državne blagajne dodijeljeno čak 450 milijuna kuna. Mahom su to jedno te isti ljudi iza čijih velikih projekata stoji udar na državu i sve hrvatske vrijednosti, naravno hrvatskim novcem.

Sredstva za rad HAVC-a osiguravaju se iz državnog proračuna te iz dijela ukupnog godišnjeg bruto-prihoda ostvarenoga obavljanjem audiovizualnih djelatnosti- HRT-a, nakladnika televizijskih programa na nacionalnoj i regionalnoj razini, operatora sustava kabelske distribucije te operatora telekomunikacijskih mreža, davatelja usluga pristupa internetu i osoba koje javno prikazuju audiovizualna djela, navodi se na stranicama Centra. Prema riječima predstavnika koordinacije Udruga branitelja i stradalnika Domovinskoga rata koji su se pismom obratili premijeru Andreju Plenkoviću, svaki od dokumenata redom izrazito negativnih nalaza nadzora jednoznačno i jasno govori kako je u HAVC-u na djelu organizirani kriminal najširih razmjera. A između ostaloga u kontekstu ove priče vrijedi spomenuti neke od financiranih projekata. Prije svega dodijeljeno je 540 tisuća kuna filmskim projektima Bulajić, Škorić, Sviličić i Matanić, a koji nisu prošli na natječaju na koji su bili prijavljeni, te je HAVC dao navedena i javna sredstva u ime drugog natječaja iz 2010. na koji se ovi nisu niti prijavili.

Kontroverznom Anti Tomiću HAVC za pisanje scenarija bjanco odobrava solidna sredstva, a on je dosada pisao scenarije koji su subvencionirani za filmove Karaula, Što je muškarac bez brkova, Neka ostane među nama i druge. Iznosi odobrenih sredstava za pisanje scenarija bili su od 35 pa sve do sto tisuća kuna. Primjera radi Tomić je zajedno s Rajkom Grlićem za scenarij Ustava Republike Hrvatske ubrao ravno 100.000 kuna. HAVC je financirao i film “15 minuta- masakr u Dvoru” u produkciji ‘Nukleus filma’, jednako kao i film “Chriss the Swiss” u istoj produkciji za što je izdvojedno najmanje milijun kuna.

Priča neobičnom i nelogičnom postaje onoga trenutka kada se doznalo da je Vanja Stremac nekadašnja članica UO HAVC-a danas zaposlenica Nukleus filma. Dodijeljeno je nekoliko desetaka milijuna kuna na javnim pozivima, a mimo Zakona o AV u kojem su sudjelovali članovi HAVC-a Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Mima Simić i Teodor Celakoski, te članovi UO HAVC-a Hrvoje Turković, Darija Kulenović Gudan te predsjednica AV Vijeća Vera Robić Škarica, kao i ravnatelj Hrvoje Hribar. Radi se o javnim pozivima gdje je utvrđeno da su članovi UO HAVC-a, ravnatelj i članovi i predsjednica AV Vijeća sami sebi, svojim poduzećima, svojim supružnicima, svojoj djeci i svojim udrugama na javnim pozivima dijelili novac suprotno navedenom čl.21. Zakona o audiovizualnim djelatnostima.

Tročlano umjetničko povjerenstvo umjetničkih savjetnika za komplementarne djelatnosti HAVC-a, a kojega čine Mima Simić, Boris Poljak i Teodor Celakoski HFS-u je odobrilo 1.678.500 proračunskih kuna, a u procesu odlučivanja o dodijeli toga novca sudjelovao je – zamislite ironije – Boris Poljak, član Hrvatskog društva filmskih djelatnika i Hrvatske udruge filmskih snimatelja kojima je javnim pozivom omogućeno 325 tisuća kuna za HDFD i još 80 tisuća kuna za HUFS. Pritome valja znati da je Poljaku do sada Hrvatski filmski savez producirao 31 film te mu jednoga i distribuirao.

U vrijeme dok je bio član Upravnog odbora HAVC-a Hrvoje Turković bio je predsjednik Hrvatskog filmskog saveza, a ta je udruga istovremeno dobivala višemilijunske iznose, a gdje drugdje doli na javnim pozivima HAVC-a. Spomenuta Mima Simić 2015. kao šefica Umjetničkog vijeća HAVC-a novinarki Mileni Zajović dodijeljuje 140 tisuća kuna na javnom pozivu HAVC-a za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva za projekt ‘Savska 66’, a ove dvije dame suradnice su na nizu zajedničkih projekata. Supruga člana UO HAVC-a Snježana Tribuson prima višemilijunska sredstva na javnom pozivu istog tog HAVC-a, a Hrvoje Turković član je UO HAVC-a te suprug redateljice Tribuson, ali ujedno i otac Gorana Turkovića suvlasnika firme Šesnić-Turković, koji je ujedno jedan od dizajnera koji su obavljali ili pak još obavljaju poslove dizajna za HAVC-a. Da sve ostane u prijateljsko-obiteljskom krugu zaslužan je Hribar čija kći Sara sudjeluje i dobiva više stotina tisuća kuna, opet na javnom pozivu HAVC-a. Darija Gudan Kulenović u vrijeme dok je bila u Upravnom odboru HAVC-a javnim pozivima domogla se višemilijunskih sredstava za tvrtku ‘Studio dim’ u kojoj je 50 posto vlasnica, navodi Koordinacija braniteljskih udruga upirući prstom u ministricu Obuljen koja će imati pune ruke posla s HAVC-om u čijem je radu sudjelovala, kako bi javnosti i zainteresiranim skupinama objasnila ove sumnjive i čudne poslove.

Autor: I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.