Marko Prpic/PIXSELL

Od Mosta ostao Mostić: Najglasniji član vratio se u Metković

Autor: I. Delić

Srušio se Most, koji još nije niti stupio na scenu.

Otkako je formirana zajednička vlada Mosta i Domoljubne koalicije Nikola Grmoja nije glasnogovornik Mosta te se tako vratio u Metković, gdje će nastaviti brusiti britak jezik. A u međuvremenu, u Mostu će potražiti stručnjaka koji bi trebao biti njihovim glasnogovornikom. Još je ovo jedna od informacija, koja je u javnost isplivala u jeku priče o rekonstrukciji Mosta, a kroz koju se povukla i teza da Božo Petrov više neće biti njihov predsjednik. Naslućuje se stoga crne slutnje da bi u dogledno vrijeme od Mosta uistinu mogao ostati Mostić, a sve to dok Petrov vodi žestoke polemike s Karamarkovim HDZ-om oko šefa SOA-e Lozančića.

Kriza u Vladi, čini se povezana je s onom u Mostu kojega je i do sada napustio solidan broj zastupnika. Učinio je to nedavno i Ivan Lovrinović odbivši podržati mandatara Oreškovića i vladu koju čine Most i Domoljubna koalicija, čime je došlo do trećeg raskola u Mosti koji je s početnik 12 mandata spao na njih 10.

Uz Lovrinovića, Most su napustili Juro Martinović i Ivica Mišić. A sve to daje prostora za spekulacije zlobnicima koji vjeruju da bi se Karamarko u dogledno vrijeme mogao prikloniti HNS-u, na čije bi čelo uskoro trebao sjesti mladi i od ideologije cijepljeni Ivan Vrdoljak, koji je izrazito pritisak s prvim čovjekom HDZ-a. U tom slučaju, Most bi iz igre u potpunosti otpao. Mostu se tako u ovom trenucima dešava ono što su činili drugim, odnosno velikim strankama koristeći svoj veliki postizborni kapacitet. Petrov i družina tjerali su Milanovića i Karamarka na niz političkih vratolomija, skačući istodobno u vlastita usta kako bi zadržale i osvojile vlast. Kada su se odlučili na formiranje vlade, i sami su odustali od svojih obećanja zadržavajući zastupničke mandate i veliki komad izvršne vlasti. P

retvorili su se time us očima javnosti u lokalne političare i demagoge sa šarenim skriptama nazvanim izborni program, od kojega i nema pretjeranih očekivanja. Stupili su nespremno na veliko političku pozornicu, na kojoj se znalci i lukavi političari vješto poigravaju njima, onako kako im to u određenom trenutno odgovara. S Petrovom i mostovcima Lovrinović je forsirao nestranačke stručnjake, koji su uistinu spriječilo dolazak Milanovića i Karamarka na premijersku fotelju, ali istodobno i njega da dođe na vlast. Sukladno tome, padoše još neki Mostovi glasni kapitalci koji su imali velike ambicije.

Jasno je sada da je Petrov ušao u Banske dvore postajući tek nit u koncu kojega vrti HDZ kao najmoćniji član Domoljubne koalicije. Krug se zatvorio, a Most je postao sve ono u što se kleo da neće biti. A sve nam to na žalost ukazuje na onu staru da je ideja o trećem putu tek floskula, jer veliki igrači na hrvatskom političkom tržištu pišu pravila gutajući sve male pijune koji im se u određenom trenu pokažu kao smetnja.

U svemu tome, srušio se Most, koji još nije niti stupio na scenu.




Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.