Glas Slavonije/ Marija RADOŠEVIĆ

Od Domovinskog rata prošlo 25 godina ali još uvijek aktivno jedno prognaničko naselje

Autor: Dnevno.hr/Glas Slavonije

U naselju živi još dvadesetak prognanika, uglavnom iz bosanske Posavine

Od Domovinskog rata prošlo je više od dva desetljeća, a u novogradiškom naselju Kovačevac još uvijek postoji i funkcionira prognaničko naselje, sagrađeno prije 25 godina sredstvima norveške vlade, hrvatskog Ureda za prognanike i Grada Nove Gradiške, piše Glas Slavonije.

Navode kako troškove i danas snosi Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

U početku se u nevelikim kućicama moglo smjestiti 50-ak prognaničkih obitelji iz Vojvodine, Vukovara, Zapadne Slavonije i Bosne…, a danas tu živi još dvadesetak prognanika, uglavnom iz bosanske Posavine. Nerado razgovaraju, okreću glavu jer su se, kao i većina, željeli vratiti na svoja ognjišta.

Među njima je i Tomislav Segetić iz Banjaluke, koji već devet godina u prognaničkom naselju čeka rasplet svoje situacije i rješenje statusa. On je naime stan u Banjaluci mijenjao za stan u rodnoj Rijeci, no još uvijek se tamo nije uspio useliti.

No ima i onih koji su zadovoljni. Milka Cindrić je s bolesnom kćeri tu već 18 godina. Iza kućice je napravila vrt, ispred nje posadila cvijeće. To je njihov jedini dom.

Na rubu grada, u prognaničkim kućicama, osim prognanika koji čekaju rješenje svojih statusa, živi još više Novogradiščana slabijeg imovinskog stanja, kojima su besplatne režije itekako značajna stavka u borbi za preživljavanje.

Autor: Dnevno.hr/Glas Slavonije
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.