Damir Spehar/PIXSELL

Od danas više nema sajmova i izložba peradi zbog opasnosti od ptičje gripe!

Autor: T. P.

Radi sprječavanja pojave i širenja influence ptica u domaće peradi Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku o određivanju načina držanja peradi na gospodarstvima za naselja Aljmaš, Bijelo Brdo i Dalj u Općini Erdut te naselje Kopačevo u Općini Bilje kojom se zabranjuje držanje peradi na otvorenom

Za danas najavljena 4. Državna izložba izvornih pasmina peradi RH u Varaždinu neće se održati s obzirom na trenutnu situaciju po pitanju pojave visoko patogene influence ptica H5N8 u okruženju i velike mogućnosti za unos uzročnika u jata domaće peradi.

Naime, Naredbu (čija objava je u proceduri) zabrane održavanja izložbi, sajmova i sportskih natjecanja, tržnica i drugih okupljališta za svu perad i ptice na području cijele Republike Hrvatske donijelo je Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, s obzirom na izravnu opasnost unosa infekcije u domaće peradi i ukrasnih ptica.

Od današnjeg dana veterinarski inspektori više ne izdaju suglasnost za održavanje sajmova, izložbi, sportskih, natjecanja vezanih za ptice i perad, a sve dosad izdane suglasnosti za izložbe u narednim danima se opozivaju.

Radi sprječavanja pojave i širenja influence ptica u domaće peradi Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Odluku o određivanju načina držanja peradi na gospodarstvima za naselja Aljmaš, Bijelo Brdo i Dalj u Općini Erdut te naselje Kopačevo u Općini Bilje kojom se zabranjuje držanje peradi na otvorenom. Mjera se odnose na svu perad: kokoši, pure, guske, patke i druge ptice koje se uzgajaju ili drže radi proizvodnje mesa, rasplodnih ili konzumnih jaja i drugih proizvoda, te divlje ptice za uzgoj i rasplod.

Naime, veterinarska inspekcija našla je nekoliko uginulih labudova na rukavcu rijeke Drave kod Bijelog Brda, a uzorci su dostavljeni Veterinarskom zavodu u Vinkovcima. Obzirom na opravdanu sumnju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica Ministarstvo poljoprivrede radi mjera predostrožnosti zabranilo je držanje peradi na otvorenom i za gore navedena naselja.

Podsjetimo, početkom tjedna Ministarstvo je donijelo odluku kojom se zabranjuje držanje peradi na otvorenom na području naselja Cerna i Šiškovci u Općini Cerna i naselju Retkovci u Općini Ivankovo. Na ostalim područjima preporuča se zatvaranje sve peradi u nastambe gdje god je to moguće.

Influenca ptica je vrlo zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa, pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.




Ministarstvo poljoprivrede poziva sve vlasnike peradi da se drže ovih odluka kako bi spriječili moguće  daljnje širenja infekcije. Napominjemo da se radi soju virusa koji NIKADA NIJE uzrokovao bolest kod ljudi, stoga zdravlje ljudi nije ugroženo.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.