Jurica Galoic/PIXSELL

OBJAVLJENI REZULTATI ZA 7., 9. i 10. IZBORNU JEDINICU! Saznajte zadržava li HDZ glasače u svojoj najjačoj utvrdi?

Autor: Dnevno.hr

Mostovcima mandate preotima Bandićeva koalicija, a u Dalmaciji dva mandata HDZ-u 'vise' zbog Mosta.

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza do 4. rujna 2016. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske.

U istraživanju je sudjelovalo preko 4200 ispitanika, u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinci.

Večeras su objavljene procjene za 7., 9. i 10. izbornu jedinicu.

7. IZBORNA JEDINICA: NARODNA KOALICIJA VODI, BANDIĆ MOSTU UZEO MANDAT

Narodna koalicija u 7. izbornoj jedinici, koja se proteže od Jaruna do Novog Vinodolskog, prva je lista s osvojenih 35,6% potpore birača, za njima je HDZ sa 31% potpore. Slijede ih tri stranke – doslovno prsa u prsa. Bandić Milan 365 koalicija ima 8,9%, MOST ima 8,8%, a Živi zid ima 8,7%.
I čini se da je tu više manje sve jasno kod podjele mandata. Narodna koalicija osvaja 6 zastupničkih mandata, HDZ ima 5 zastupnika. A po jednog zastupnika imaju Bandićeva koalicija, MOST i Živi zid. Tu je MOST izgubio jednog zastupnika kojeg mu je preotela Bandićeva koalicija. Svi mandati su vrlo izvjesni, tako da nema mandata koje smatramo „graničnim“ mandatima.

HDZ U 9. IZBORNOJ JEDINICI NAJJAČI – ALI NE KAO PRIJE!

Lika i Sjeverna Dalmacija su i dalje politički najjača utvrda HDZ-a. Sada osvajaju 46,4% potpore birača. Daleko iza njih je Narodna Koalicija, s potporom od 24,1% posto. Potom slijedi MOST, koji uživa potporu od 13,4%, Živi zid je na 6%, a u mogućnosti da se nađe u podjeli mandata je i Bandićeva koalicija, koja se nalazi blizu praga s 3,8%.

U mandatima, HDZ bi osvojio 7 mandata, Narodna Koalicija imala bi 4 mandata, MOST 2, a Živi zid 1 mandat. No, u toj izbornoj jedinici 1 je mandat granični i pripada Živom zidu, no za njega se još bore i mogu ga osvojiti i Bandićeva koalicija ili HDZ. Znači, za taj jedan granični mandat bore se trenutno tri stranke!

U 10. IZBORNOJ JEDINICI HDZ PRVI – ALI SLABIJI, MOST GUBI MANDAT

Još jedna dalmatinska izborna jedinica, koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvansku županiju daje potporu HDZ-u s 38,8%. Slijedi Narodna koalicija s 28%. Zatim slijedi MOST koji ima potporu od 17,1%, a tu su još i Živi zid s 5,3% te stranka PAMETNO s 4%.

U mandatima, HDZ bi osvojio 6 mandata, Narodna koalicija njih 5, a MOST 3. I u ovoj izbornoj jedinici samo je jedan granični mandat i to mandat MOSTA. Moguće je da ga ta stranka izgubi. A ako ga oni izgube, onda bi taj mandat mogao pripasti HDZ-u, i time dodatno učvrstiti snagu sa sedmim mandatom. No, mogao bi možda pripasti i Živom zidu ili stranci PAMETNO, kojima bi to bio jedini mandat u 10. izbornoj jedinici. Dakle, za taj jedan mandat bore se četiri opcije.

Bez obzira na preferencije ispitanika, što očekuju – tko će pobijediti na izborima i sastaviti buduću vladu?

U 7. izbornoj jedinici 27,5 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom. 24 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok njih 10,2 posto smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane ‘velike koalicije’ – SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 18,5 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 8 posto kazalo je kako im je svejedno, a 11,8 posto ih ne zna.

U 9. izbornoj jedinici 42,7 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom; 14,1 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok njih 5,4 posto smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane ‘velike koalicije’ -SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 15,3 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 10,3 posto je svejedno, a 12,3 posto ih ne zna.

Najviše ispitanika iz 10. izborne jedinice, njih 38 posto očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom. Da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom očekuje 21,8 posto ispitanika, a 2 posto ih smatra kako će se Vlada biti sastavljena od takozvane ‘velike koalicije’ – SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 13,2 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 11,1 posto je svejedno, a 13,9 posto ih ne zna.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.