OBRANA DOKTORATA O ANTI PAVELIĆU: imamo priznanja nekih autora da su lagali zbog dogovora sa tadašnjim jugoslavenskim vlastima

Autor: Zadarski.hr

U svom polusatnom izlaganju Deliću je bilo potrebno poprilično vremena da predoči sve izvore koje je koristio za svoj rad, a radi se o obimnoj domaćoj i stranoj literaturi

Iako mnogobrojna, publika u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, gdje je u četvrtak mag. Ante Delić branio doktorski rad na temu „Djelovanje Ante Pavelića od 1945. do 1953. godine“, nije nakon dvosatnog izlaganja imala niti jedno pitanje za doktoranda Delića. On je nakon svog izlaganja odgovarao na pitanja stručnog povjerenstva u sastavu dr. sc. Ante Bralić, dr. sc. Zlatko Begonja, koji je ujedno i Delićev mentor, te dr. sc. Mario Jareb, nakon čega su od strane javnosti uslijedile čestitke, ali ne i pitanja za koja su svi prisutni dobili mogućnost.

– Razlozi i motivi koji su me naveli na izbor ove teme za doktorsku disertaciju je činjenica da je političko djelovanje Ante Pavelića jedna od najkontroverznijih tema naše povijesti o kojoj „svi sve znaju“. Upravo zbog dosadašnjih tendencioznih pristupa ovoj temi, te višedesetljetnoj crno-bijeloj dogmatskoj propagandi, imamo krivotvorenje povijesnih događaja i tema o Anti Paveliću „služi“ polarizaciji društva. Potrebno je, što ni 2016. godine mnogima još nije jasno, primijeniti znanstvenu metodologiju u pristupu ovoj temi. To su razlozi mog izbora ove teme, sa ciljem da se istraži političko djelovanje Ante Pavelića nakon Drugog svjetskog rata, za vrijeme njegove političke emigracije u novonastalim okolnostima Hladnog rata – istaknuo je Ante Delić, dodajući tome u prilog da ni do danas nemamo cjelovito znanstveno djelo, monografiju o liku i djelu Ante Pavelića.

U svom polusatnom izlaganju Deliću je bilo potrebno poprilično vremena da predoči sve izvore koje je koristio za svoj rad, a radi se o obimnoj domaćoj i stranoj literaturi, o arhivskoj građi od kojih je jedan i Arhiv Jugoslavije u Beogradu, o britanskom Nacionalnom arhivu kao i onom u Washingtonu, te čak o uvidu u dosjee FBI-a. Osobito se istaknulo da je prvi put korišten potpuno nepoznati materijal iz privatnog madridskog arhiva Pavelićeve kćeri Višnje.

– Strani radovi su iznimno tendenciozni i protukatolički, imamo priznanja nekih autora da su lagali zbog dogovora sa tadašnjim jugoslavenskim vlastima. Poznata je i metodologija UDBE i OZNE, pa se s osobitim oprezom čitaju dijelovi njihovih arhiva. No nakon stotina izvora i „slaganja“ Pavelićevog djelovanja nakon ’45., jasno se može ustvrditi da ni Katolička crkva ni zapadni saveznici nisu imali nikakvu ulogu u njegovom skrivanju u Austriji i Italiji. U Austriji je, nakon što su zapadni saveznici pohapsili njegove suradnike iz NDH, pobjegao čak i od obitelji i skrivao se jedno vrijeme u brdima, pomognut od strane jednog seljaka. Sve do odlaska u Argentinu 1948., nije imao pomoć ni Crkve ni obavještajnih službi. Konkretno, izvješća obavještajnih službi iz tog vremena su plod kavanskih glasina – ustvrdio je Delić.

Njegova disertacija je prva napisana i obranjena disertacija o Anti Paveliću na svim sveučilištima u Hrvatskoj. Obrani su prisustvovali rektorica Sveučilišta dr.sc. Dijana Vican te prorektor dr.sc. Josip Faričić.

KRIO SE U NAPULJSKOM SAMOSTANU

O detaljima Delićevog doktorskog rada više podataka doznalo se iz pročitanih izvješća članova povjerenstva. Izvješća je prihvatio Senat Sveučilišta u Zadru, pa je tako iz izlaganja dr. Ante Bralića proizašlo da je Delić u disertaciji dokazao da je Paveliću u Austriji pomagala samo njegova obitelj, da ga zapadni saveznici nisu ni skrivali ni čuvali, da ni njegovi suradnici nisu znali gdje se on nalazi, da je emigrantska skupina u Austriji nastala bez znanja Ante Pavelića te da nije imao nikakvu potporu Katoličke crkve. U Italiji je, pak, tek pred sam odlazak u Argentinu boravio u Isusovačkom samostanu u Napulju, a Zavod sv. Jeronima nije imao nikakvu ulogu u skrivanju Ante Pavelića, kao ni Vatikan. Utvrđeno je i da su američke tajne službe vjerovale da se Pavelić nalazi pod zaštitom Britanaca.

ZLATO I DRAGULJI IZ NDH

Član povjerenstva Zlatko Begonja je ustvrdio da je Delić u disertaciji sustavno obradio problematiku u svezi Ante Pavelića „koja se još uvijek smatra kontroverznom“.
– Ta problematika bi, u interesu povijesne znanosti, trebala biti prihvatljiva i promatrana bez bilo kakvih predrasuda. U djelu je problematizirana i sudbina hrvatske državne imovine iznesene iz NDH, stanovita količina zlata i dragulja, odnosno uloga koju je u raspolaganju njome imao Ante Pavelić. Uz neprijeporni teret ratnih događanja iz vremena trajanja NDH, kojega je sa sobom nosio Pavelić, ova disertacija baca potrebno svijetlo na kontroverzne događaje, čime skreće pozornost na prijeko potrebno uvažavanje konteksta vremena kao preduvjeta za cjelovito prikazivanje tog dijela naše prošlosti – istaknuo je dr. Begonja.

Autor: Zadarski.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.