HRT

Obračunali se Hebrang i Jakovina oko broja ubijenih Hrvata u Sloveniji

Autor: Dnevno.hr

Jakovina je najavio i da će Titova popularnost rasti

U emisiji ‘Iza zavjese’ u nedjelju ujutro gostovali su HDZ-ov Andrija Hebrang i povjesničar Tvrtko Jakovina, a  teme  razgovora bile su: Tito, komunistička Jugoslavija, Domovinski rat i drugo.

Komentirao je Hebrang činjenicu da se Ranko Ostojić nedavno slikao pod petokrakom, dan prije obilježavanja Žrtve Vukovara.

“Krajnje nekorektno je staviti u istu rečenicu Ostojića i Vukovar. Kada je napao branitelje što su skidali ćirilićne ploče. Izvršen je tamo jedan genocid i sada dan prije Obljetnice držati govor pod petokrakom je krajnje neukusno. Drago mi je da ga je kaznilo biračko tijelo na državnoj razini, a i stranačko tijelo. Nadam se da odlazi u ropotarnicu povijesti. On je naime nakon odlaska Milanovića ostao stjegonoša te petokrake. Njega rukovodi mržnja prema svemu što je hrvatsko. Vodi ga petokraka koja je najveće zlo uz onaj fašistički znak”, kazao je Hebrang.

Jakovina je komentirao i kako to da se naši lijevi političari ne odmiču od komunizma što je nešto različito od antifašizma, a što je zaključio i Europski parlament. Hebrang je spomenuo i 140 tisuća hrvatskih žrtava u Sloveniji u masovnim grobnicama.

“Ako vi taj pogled temeljite na Leljaku u Sloveniji, onda to možete isključiti. Neugodno se osjećam u emisiji u kojoj napadamo Ostojića kojega možda ponekad postavim na cesti, a on niti nije tu da se ne može braniti. Spomenut da je Vukovar napadnut s istom zvijezdom 45. i 91. godine nije korektno. To su različita vremena, to nije u redu. Ćirilićne ploče je u Vukovaru postavio HDZ. No to sve skupa ne znači da se 45. godine nisu dogodili zločini. Teze Leljaka su naprosto laži, njegove teze o broju žrtava nisu točne.”

Ali nama su godinama i desetljećima govorili da je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljudi, dodao je  Dujmović.

“To isto nisu govorili relevantni stručnjaci. Radi se prenapuhanim brojkama, ubijeno je oko 90 tisuća ljudi”, kazao je Jakovina.

“Ja sam u čitavom ratnom stažu gledao samo petokraku i četničku kokardu. To se nije promijenilo od 45. pa nadalje. Oni koji su bili u ratu ne razlikuju istu petokraku. Kako onda gledamo na kukasti križ. Je li to isto izblijedilo. Petokraka je prolila tisuće i tisuće litara krvi. Ključna je rezolucija 1481 Vijeća Europe. Ona jasno kaže da je totalitarni režim i fašistički i komunistički. S komunistima nema pomirbe bez istine, kaže se u rezoluciji. Mi to u Hrvatskoj nismo još naučili”, odgovorio je Hebrang.

“Leljak je tražio istinu, on je vrhunski stručnjak. On je inače radio za kontraobavještajnu službu pa zna što se sve događalo. On je borac za istinu koji je od KOS-ovca postao mučenik koji je istrpio strašne nepravde. Nije 20 godina mogao ništa raditi, a otkrio je Hudu jamu 1989. godine. On je obilazio masovne grobnice i tako je došao do podatka o ubojstvima 140 tisuća Hrvata. Bez suočavanja s time nema političkog mira među Hrvatima. Gospodine Jakovina istina dolazi”, poručio je Hebrang.

“Naravno da je stradalo jako puno ljudi. Slovenci su već radili istraživanja i podaci se ne poklapaju s Leljakovim podacima. Ne znamo tko je pod zemljom. Koliko Nijemaca, koliko četnika, koliko ustaša, Čerkeza….Istraživanje se mora nastaviti, a zašto u 25 godina nismo napravili više. ne znam”, kazao je Jakovina.

“Nije istina da naši povjesničari nisu tražili istinu. Imamo predivne povjesničare koji su objavili par knjiga, recimo Artukovića i Geigera, koje govore o zločinima. Arhivi su bili zaključani, a vi ste sa svojim lijevo-liberalnim nazorom trebali to otvarati i tražiti istinu”, dodaje Hebrang.

“Ja se bavim svjetskom poviješću, a ne ovom konkretnom temom”, kazao je Jakovina.

Je li Josip Broz Tito zločinac i kako se danas na njega gleda, pitao je Dujmović.

“U svijetu u kojem su mali manje važni, a veliki izlaze na scenu, Titova popularnost će biti još veća”, kazao je Jakovina.

“Ti veliki državnici koji su došli na Titov sprovod dolazili su zbog interesa. Ja ga proučavam čitav život. On je na zločinima gradio svoju karijeru. Svi njegovi zločini imaju tešku karakteristiku psihopatije. To su radili ljudi koji nemaju emocija i suosjećanja”, uzvratio je Hebrang.

“Netko je iza sebe ostavio stotine tisuća leševa, pa zar se mora njega raslojavati. On je protjerao od 45. do 90. iz Hrvatske 20 posto ljudi. Deportirali su političke neistomišljenike. Megaubojica je Tito te je neukusno drugačije ga promatrati”, kazao je Hebrang o Josipu Brozu.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.