Miranda Cikotic/PIXSELL

Obiteljski liječnici odbacuju prozivke zbog lažnih bolovanja

Autor: T. P.

"Uvjereni smo da bi temeljitu analizu svih uzroka i posljedica dugotrajnih bolovanja, kao i njihovo uklanjanje, pozdravili ne samo obiteljski liječnici nego i naši pacijenti koji svima nama u zdravstvenom sustavu moraju biti prvenstvena briga", zaključuju iz KoHOM-a.

Nakon medijskih istupa ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića  o tome da je inspekcijskim nadzorom  HZZO-a utvrđeno  kako je trećina svih bolovanja lažna, javnosti se obraćamo priopćenjem kojim želimo skrenuti pozornost da su takve ocjene paušalne i neutemeljene.

Obiteljski liječnici  iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM)  u potpunosti odbacuju navode  ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića  i pozivaju ga da iznese temeljitu analizu stanja na terenu.

“Rijetki su slučajevi lažnog bolovanja, a one koji bi eventualno za tim i posegnuli   obiteljski liječnici vrlo brzo otkriju.  Pozdravljamo kontrolu bolovanja, ali nipošto ne pristajemo na prozivke da smo mi proizvođači lažnih bolovanja za što nas je optužio g. Dorčić. Činjenica jest da ima dugotrajnih bolovanja, no to je, na žalost, zbog toga što se dugo čeka na vještačenja za radnu sposobnost. U tom dijelu sustava treba iznaći rješenja pa će i broj dugotrajnih bolovanja biti značajan smanjen”, navode iz KoHOM-a te dodaju:

“Podsjećamo također  da obiteljski liječnici ne mogu utjecati na trajanje bolovanja s obzirom na to da pacijenti predugo čekaju na dijagnostičku obradu te da mnoga zdravstvena stanja zahtijevaju i neke opsežne zdravstvene pretrage i obrade.

Mi vjerujemo da naši pacijenti, s kojima se trudimo izgraditi odnos povjerenja kroz brigu o njihovom zdravlju, neće zlorabiti naše povjerenje. Obiteljski liječnici savjesno rade svoj posao i nećemo pristati da nas prozivaju zbog lažnih bolovanja.  Stoga Pozivamo HZZO i gospodina Dorčića da objasne otkud im takvi zaključci i kojom su analizom do toga došli? Ne pristajemo biti dežurni krivci za sve i molimo da se iznesu utemeljene, a ne paušalne analize kontrole bolovanja o kojima govori ravnatelj HZZO-a.

Uvjereni smo da bi temeljitu analizu svih uzroka i posljedica dugotrajnih bolovanja, kao i njihovo uklanjanje, pozdravili  ne samo obiteljski liječnici nego i naši pacijenti koji  svima nama u zdravstvenom  sustavu moraju biti prvenstvena briga”, zaključuju iz KoHOM-a.

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.