Luka Stanzl/PIXSELL

Nuić: ‘Branitelji su nam otvoreno zaprijetili – kad vam mi dođemo, neće vam pucati samo film nego i nešto drugo!’

Autor: Dnevno.hr

Nuić se u intervjuu osvrnuo na prošlotjedno predstavljanje inicijative Puk'o nam je film gdje su prisustvovali i neki branitelji

Jedna od istaknutijih figura inicijative Puk’o nam je film angažirane oko očuvanja nezavisnosti HAVC-a 40-godišnji filmski redatelj Antonio Nuić u razgovoru za Globus objasnio je svoju prilično burnu reakciju na primjedbe branitelja na prošlotjednom predstavljanju inicijative u zagrebačkom kinu Europa.

“Pa bila je to doista neugodna situacija. Mi smo tamo razgovarali o nečemu što je vrlo važno, a to je budućnost hrvatske kinematografije, a netko vam iz publike dobacuje – Vukovar! Vukovar! Što sam ja, navijač Crvene zvezde? Imam šajkaču na glavi a da to ne znam? Malo sam temperamentniji čovjek i na provokacije loše reagiram2, kazao je Nuić.

Na pitanje kako je to zapravo izgledalo u kinu Europa, jesu li predstavnici branitelja pokušali razgovarati s filmašima te jesu li filmaši bili iznenađeni njihovim dolaskom, Nuić je kazao:

“Ne, oni su na Facebooku najavili da će doći i da članovima naše inicijative neće pucati samo film nego i nešto drugo. Dakle, oni otvoreno prijete. Nismo bili iznenađeni ni njihovim dolaskom ni njihovim provokacijama. Ne znam samo zašto ih tako zanima budućnost hrvatskog filma. U svome životopisu oni nemaju dokaz da su pogledali ijedan hrvatski film… Jedini film na koji se oni referiraju u svojim javnim istupima je danski film “15 minuta masakra u Dvoru”. Zahvaljujući njima taj film je promoviran kao nijedan hrvatski film”.
Potom je novinarka Pavica Knezović Belan ustvrdila kako branitelje netko dobro brifira te da je njihov način javnog djelovanja “vrlo je nalik šatoru u Savskoj”.

“Da, oni viču i galame bez sadržaja – baš kao što je bilo ispred šatora u Savskoj. A nemaju nikakvih argumenata. Ne mislim da itko iz filmske zajednice stoji iza njih, osim možda Vinka Grubišića, koji se fotografira s njima. A koji su njegovi motivi – teško je reći. Jer Vinko Grubišić je samo posredno dio filmske zajednice; on je vlasnik Jadran filma, koji već godinama ne producira filmove”, kazao je Nuić.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.