NOVOSTI KOJE SU VAM PROMAKLE: Plenković je na prvoj sjednici donio neke odluke koje se tiču njega i najbližih suradnika

Autor: I.Delić

Premijer i potpredsjednici Vlade imaju pravo na službeno vozilo i vozača 24 sata na dan, a zamjenici ministara i državni tajnici imaju pravo na korištenje auta s vozačem isključivo za službene potrebe, što je novina. Vladajući imaju pravo na neograničeno korištenje službenih vozila, a ostali dužnosnici limitirani su na 400 kuna mjesečno dok premijerovi savjetnici mogu potrošiti 150 kuna mjesečno na telefoniranje mobitelom.

Uredba o štićenim osobama jedna je od tema kojom se na sjednici Vlade pozabavio premijer Andrej Plenković ukinuvši odluku donesenu na prvoj sjednici prošle Vlade kada je premijer Tihomir Orešković sve potpredsjednike uvrstio među štićene osobe druge kategorije, čime su visoki stupanj zaštite dobili Tomislav Karamarko, Božo Petrov i njihove obitelji. Plenković je izmijenio tu odluku te drugi stupanj zaštite ne uživaju automatizmom svi potpredsjednici Vlade, ali ako je netko od potpredsjendika ujedno ministar unutarnjih, vanjskih ili euorpskih poslova te ministar obrane druga kategorija mu ostaje. Iz toga pak proizlazi da su štićene osobe Damir Krstićević i Davor Ivo Stier, a tu razinu neće imati Martina Dalić i Ivan Kovačić. Slučajno ili ne, ovi štićeni članovi su HDZ-a. Šalu na stranu, prema propisima Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja što je dužnosnik na višoj poziciji, stupanj zaštite mu je jači pa iz toga ispada da imamo tri kategorije štićenih osoba.

U prvu spadaju predsjednica, predsjednik Sabora i premijer te predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda. Štićene osobe nemaju mogućnost izabrati žele li zaštitu ili ne, osim ako nisu iz kategorije sudaca. U drugu razinu spadaju spomenuti ministri, ali i glavni državni odvjetnik, mandatar za sastav vlade, kandidati za predsjednika u drugom krugu te novi predsjednik od dana službene objave rezultata izbora sve do stupanja na dužnost. najslabije mjere ima predstojnik Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost, potom glavni ravnatelji policija i Uskoka, ali i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga te ravljatelji sigurnosno-obavještajnih agencija. Premijer i potpredsjednici Vlade imaju pravo na službeno vozilo i vozača 24 sata na dan, a zamjenici ministara i državni tajnici imaju pravo na korištenje auta s vozačem iskljućivo za službene potrebe, što je novina. Vladajući imaju pravo na neograničeno korištenje službenih vozila, a ostali dužnosnici limitirani su na 400 kuna mjesečno dok premijerovi savjetnici mogu potrošiti 150 kuna mjesečno na telefoniranje mobitelom. Jednako tako premijer i potpredsjednici Vlade imaju pravo na avionske karte u poslovnom razredu, dok ostali dužnosnici putuju na službene destinacije ekonomskom klasom.

Autor:I.Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.