Marko Prpic/PIXSELL

NOVO ISTRAŽIVANJE: Saznajte tko bi pobijedio da su danas izbori!

Autor: M.B.

Istraživanje je provedeno u razdoblju između 1. i 3. kolovoza.

Narodna koalicija predvođena SDP-om bila bi relativni pobjednik izbora, pokazuje redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus CRO Demoskop. Istraživanje je provedeno u razdoblju između 1. i 3. kolovoza.

Vrh ljestvice s rejtingom koalicija pripada koaliciji koju predvodi SDP-u s izborom od34,4 posto, dok je na drugom mjestu s izborom od 26,4 posto HDZ s partnerima(stranka izlazi samostalno na izbore s nekim manjim strankama, ali samo u dijelu izbornih jedinica), pišu Vijesti.hr

Most je na trećem mjestu s izborom od 10,4 posto dok je Živi zid s partnerima četvrti sa 6,4 posto izbora. Koalicija Stranke BM 365 i Reformista je zabilježila izbor od 2,1 posto dok je lijeva koalicija (Laburisti, Orah, Naprijed Hrvatska) zabilježila izbornu potporu od 1,7 posto. Regionalne liste (koalicija oko IDS-a, HDSSB) su na 1,4 posto, a koalicija pravaških stranaka, te Pametno s 1,2 posto izborne potpore. Ostale stranke i liste bilježe skupni izbor od 2,1 posto, uz 11,5 posto neodlučnih. Preferencije koalicija utvrđivane su na temelju dostupnih infromacija o izgledu koalicija prije početka provođenja istraživanja, odnosno na 1. kolovoza.

Na ljestvici sa stranačkim preferencijama vodi SDP s izborom od 29,6 posto (što je za 2,2 postotna boda manje od rezultata stranke u srpnju kad je potpora iznosila 31,8%, odnosno vrlo slična onoj prije eskalacije političke krize u zemlji kad je iznosila 29,2% izbora). HDZ je smanjio razliku na ovoj ljestvici i sada bilježi izbor od 26,0 posto (prije mjesec dana, odnosno u vrhuncu političke krize potpora je bila 22,7%).

U ovomjesečnom se istraživanju Most učvrstio na trećem mjestu s izborom od 10,5%što je porast od 0,7 postotnih bodova u odnosu na rezultate iz srpnja (kad je zabilježena izborna podrška od 9,8%). Živi zid je na četvrtom mjestu s izborom od 5,9% (prema 5,3% iz srpnja). Dvije su stranke s izborom potporom između 2 i 3 posto: HNS (2,9%) i HSS (2,1%). Pet se stranaka natiskalo na ljestvici izbora s podrškom između 1 i 2 posto: BM 365 (1,7%), HSP AS i HDSSB (po 1,2%), IDS i Pametno (po 1,1%). Između 0,5 i 1 posto izbora je sljedećih pet stranaka: Hrvatski laburisti i Orah (po 0,9%), HSU (0,8%), HSLS (0,7%) i NS Reformisti (0,5%). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 1,4%, dok je 11,5% neodlučnih.

Što se tiče pozitivnog doživljaja političara na vrhu ljestvice je hrvatska predsjednicaKolinda Grabar-Kitarović sa 16,2 posto. 14,2 posto ispitanika na to je pitanje odgovorilo s ‘nitko’, do je šef SDP-a Zoran Milanović na trećem mjestu s izborom od 13,1 posto.

Autor: M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.