Luka Stanzl/PIXSELL

Novi zvižduk Vesne Balenović: ‘DORH godinama manipulira i štiti kriminalce’

Autor: dnevno.hr

"Đureković je znao informacije o kriminalu u INI kojima je mogao kompromitirati ondašnje političko vodstvo Jugoslavije. Spas je potražio u inozemstvu. Na žalost UDBA ga je locirala i uklonila. Ja sam u drugom vremenu i na drugi način došla do spoznaja i dokumentacije o kriminalu i pljački INE, ali za razliku od Đurekovića u Hrvatskoj, ne u Jugoslaviji", ističe Balenović

U povodu presude njemačkog pravosuđa bivšim pripadnicima i šefovima UDBE Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, odgovornim za ubojstvo bivšeg direktora INE Stjepana Đurekovića, oglasila se predsjednica Udruge Zviždač, Vesna Balenović, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Presudom na doživotni zatvor bivšim pripadnicima i šefovima UDBE Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, odgovornim za ubojstvo bivšeg direktora INE Stjepana Đurekovića okončan je višegodišnji sudski postupak za kojeg hrvatsko pravosuđe i DORH nisu pronašli elemente niti za pokretanje kaznenog progona. Presuda  Njemačkog pravosuđa rasvijetlila je motive ubojstva, kaznila njegove nalogodavce, ali još je više razotkrila sav jad, nemoć i pristranost hrvatskog pravosuđa i DORH-a!

DORH godinama manipulira i štiti kriminalce

Njemačko pravosuđe dokazalo je da DORH nije radio  na progonu kriminalaca i ostataka UDBE u Hrvatskoj, već na njihovoj sustavnoj zaštiti i prikrivanju. DORH godinama manipulira i štiti arhitekte lopovske privatizacije gospodarskog i bankarskog sustava i štiti kriminalce instalirane po Upravama pojedinih velikih gospodarskih sustava. Ti kriminalci uz zaštitu i potporu pojedinih političkih moćnika sustavno potkradaju i uništavaju gospodarstvo RH.

Đureković je znao informacije o kriminalu u INI kojima je mogao kompromitirati ondašnje političko vodstvo Jugoslavije. Spas je potražio u inozemstvu. Na žalost UDBA ga je locirala i uklonila. Ja sam u drugom vremenu i na drugi način došla do spoznaja i dokumentacije o kriminalu i pljački INE, ali za razliku od Đurekovića u Hrvatskoj, ne u Jugoslaviji. Spas nisam tražila u bijegu iz Hrvatske, jer sam vjerovala u hrvatsko pravosuđe i Hrvatsku pravnu državu. Unatoč kompletiranoj i sortiranoj dokumentaciji s kojom se u 24 sata moglo dokazati kriminal i pohapsiti lopove, jedina progonjena postala sam ja i moja obitelj. Kroz 150 sudskih ročišta doživjela sam pravu sudsku kalvariju, progon novčane i zatvorske kazne, prodaju sve imovine, doživjela sam lažne liječničke dijagnoze karcinoma i zakazane operacije s kojih se sigurno ne bih vratila. Bilo je potrebno deset godina da DORH pisanim dokumentom konačno prizna da sam bila u pravu i da je kriminala u INI bilo – rekla je Vesna Balenović.

Zašto Vlada Ivice Račana nije kazneno odgovarala?

Zašto DORH nikada nije obradio kriminalnu privatizaciju INE? Zašto je dozvolio da se INA pri prodaji procijeni samo na 2 milijarde dolara, umjesto na 25 milijardi dolara, koliko je uistinu vrijedila? U čijim džepovima je završila razlika te vrijednosti? Zašto Vlada Ivice Račana, koja je pokrenula tu nepotrebnu i sramotnu prodaju nikad nije kazneno odgovarala? Zašto je Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću trebalo čak deset godina vremena da nakon podnošenja moje kaznene prijave pisanim dokumentom prizna da sam bila u pravu? Zašto nakon priznanja DORH-a nisam vraćena u INU i zašto za kriminal nije nitko odgovarao, već se naprotiv kriminalce iz INE nagradilo najvećim ikad zabilježenim višemilijunskim otpremninama?  Zašto je Mladen Bajić još 2006. godine, unatoč evidentnoj dokumentaciji oprostio liječnicima koji su lažno utvrdili da imam obostrani karcinom pluća i posljednji stadij metastaza, te su me po nalogu kriminalaca htjeli poslati na operaciju s koje se sigurno ne bih vratila?  Za čiji račun  radi DORH i koga DORH štiti? – pita Vesna Balenović.




UDBA jača od institucija pravne države!

Unatoč priznanju DORH-a da sam bila u pravu i ponudi Vlade RH za  obeštećenjem zbog kršenja mojih ljudskih i radnih prava, unatoč priznanja optuženog Linića da je u INI kaznio krivce, unatoč obećanja premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Nadzornog odbora INE Davora Šterna da će me vratiti u INU, to se nije dogodilo. Jeli utjecaj pljačkaša i UDBE u RH još uvijek jači od utjecaja svih institucija koje bi trebale garantirati zakonitost i pravnu sigurnost? Umjesto da bezuvjetno podrže borbu protiv kriminala u INI i zahtijevaju hitnu, objektivnu i temeljitu istragu,  još davno Ivica Račan je rekao da svojim radom sramotim RH, Stipe Mesić da vidim lepršavu stvarnost, Ivo Josipović da sam nesuvisla, Tomislav Dragičević da se trebam liječiti, Slavko Linić da mi treba provjeriti liječnički karton i na koncu Zoran Milanović, da mi ne smije pomoći jer se plaši da će ga razapeti. Koga se to plaši Zoran Milanović i tko će ga to razapeti ako mi pomogne u pravednoj borbi protiv kriminalaca? Zanimljivo da su se svi navedeni bavili sa mnom, a da se nitko od navedenih nije pozabavio kriminalom u INI na koji sam upozoravala. Tako su se ponašali vjerojatno da ih se ne bi povezalo s kriminalom u INI, da se ne bi utvrdila njihova eventualna odgovornost ili odgovornost pojedinaca iz klana kojem pripadaju – rekla je Vesna Balenović.

Hrvatskoj je potreban novi DORH!




Hrvatskoj je već dugo vremena potrebno neovisno i stručno Državno odvjetništvo kakvo ima Njemačka. Potrebno nam je Državno odvjetništvo koje će pomesti s javne scene sve kriminalce  i likove koji kraj zdravog razuma i moćne političke pozicije na kojoj se nalaze nisu vidjeli ili ne žele vidjeti organizirani kriminal i pljačku Hrvatske.  Trebamo Državno odvjetništvo koje će imati snage protiv takvih moćnika pokrenuti kaznene postupke zbog suučesništva u pljački ili zbog potpune pasivnosti kojom su omogućili pljačku.

Ako Hrvatsku želimo očistiti od kriminala i ostataka UDBE onda prije toga moramo temeljito očistiti DORH, u kojem nakon presude Njemačkog pravosuđa više ne bi smjelo biti mjesta niti za Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana , niti za njegovog prethodnika Mladena Bajića. Na njihova mjesta morali bi dovesti domoljubne i stručne osobe, bez repova i političkih dresova,  koji će ustrojiti profesionalan DORH, koji se neće dodvoravati nikome, neće štititi ničije privatne i stranačke interese, neće trgovati s medijima, praviti kompromise s kriminalcima, niti održavati suživot s ostacima UDBE u Hrvatskoj”, rekla je Vesna Balenović.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.