Krunoslav Petric/PIXSELL

NOVI UDARAC GAZDI: Punih devet godina nije platio ni kune poreza na dobit!

Autor: dnevno.hr

Potvrde li se navodi tužitelja i sud potvrdi da je Todorić lažirao poslovna izvješća i pretvarao gubitke u dobit, Todorić bi sve trebao vratiti

Iako se posrnuli Ivica Todorić redovito hvalio da je plaćao sve poreze državi, čini se da nije bilo baš tako, barem kada je riječ o plaćanju poreza na dobit. U rješenju o istrazi protiv Ivice Todorića i još 14 menadžera Agrokora, tužitelji ističu da su provjerili podatke i uplate Poreznoj upravi prema kojima se vidi da nije plaćen porez na dobit. Službene knjige kažu da je Gazda u Agrokoru od 2005. ostvario milijarde kuna dobiti, na što porez na dobit iznosi 20 posto.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu navodi da treba napomenuti da unatoč prikazanoj dobiti, Agrokor dd stvarno nije plaćao porez na dobit, zbog prenesenih poreznih gubitaka, uslijed pripajanja trgovačkih društava s gubicima.

Istodobno je Todoriću i njegovoj nizozemskoj tvrtki od dobiti u razdoblju 2005. zaključno sa 2014. godini isplaćeno 671 milijun kuna od dobiti Agrokora. Tužitelji stoga napominju da su kroz sve godine prikrivani troškovi, povećavana je imovina i tvrtka je uporno poslovala s gubicima. Upravo je to jedan od temelja njihove optužnice.

Porezni stručnjak Vlado Brkanić za 24sata istaknuo je daje moguće da se istodobno isplaćuje dividenda od dobiti vlasniku, a ne plaća porez državi na istu tu dobit jer je pripojio društva s gubitkom.

Međutim, upozorio je da budi sumnju da Agrokor uz takve milijunske dobiti uspio izvući od plaćanja poreza i da je Porezna uprava morala nadzirati pravnu osnovu i jesu li ispunjeni svi uvjeti.

“Za koncern tolike veličine, on bi vrlo brzo ispucao porezne olakšice zbog pripajanja. Možda su dodatno bili oslobođeni zbog investicija”, rekao Brkanić za 24sata.

Osim toga, Hrvatska do 2012. godine nije oporezovala dividendu pa Todorić nije morao platiti niti porez na ono što je on izvukao iz tvrtke. Potvrde li se navodi tužitelja i sud potvrdi da je Todorić lažirao poslovna izvješća i pretvarao gubitke u dobit, Todorić bi sve trebao vratiti.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.