foto: wikimedia.commons

NOVI UDAR ZA TRI TISUĆE VOZAČA: Nakon Ubera i države dio zarade uzimaju im banke

Autor: dnevno.hr

Više od 3 tisuće Uberovih vozača u Hrvatskoj od siječnja ove godine dio zarade daju bankama koje uzimaju proviziju.

Svi vozači Ubera, a takvih je u Hrvatskoj više od 3 tisuće, odnedavno je otkrilo kako im banke s računa svakog tjedna uzimaju nekoliko desetaka kuna naknade. Svakog tjedna vozači ostaju bez 50 kuna, a nekima banke uzmu i do 80 kuna tjedno, što na mjesečnoj razini nije zanemariv iznos. Podsjetimo, Uber od ukupne cijene vožnje uzima 25 posto, a vozačima ide ostatak. No, sada su i banke odlučile uzeti svoj dio kolača.

Kako piše dnevnik.hr Uber tvrdi kako je riječ o jednostranom potezu banaka, dok banke uvjeravaju da je za sve kriv Uber koji je promijenio način uplata. Bilo kako bilo, od sredine siječnja banke uzimaju proviziju na uplate, a procjenjuje se da mjesečno mogu uzeti i do 600 tisuća kuna od Uberovih vozača. Naime, uzmu li svakom vozaču minimalnih 50 kn tjedno, odnosno 200 kn mjesečno, 3 tisuće vozača po 200 kn daje navedenih 600 tisuća kn.

Iz Ubera su demantirali da su mijenjali način isplata, i tvrde da je riječ o samoinicijativnom potezu banaka u Hrvatskoj.

“Upoznati smo s problemom naknada koje su banke bez najave ili objašnjenja počele naplaćivati u iznosu 60 do 80 kuna po transakciji. Ovaj se problem zasad pojavljuje samo u Hrvatskoj od svih zemalja Europske unije. Kako bismo pronašli rješenje za više od 3000 naših partnera – vozača koji putem Ubera zarađuju za život te doprinose Hrvatskom gospodarstvu, pregovaramo s bankama te se nadamo što bržem rješenju nastale situacije”, poručuju iz Ubera, piše Dnevnik.hr.

Neslužbeno, Uber je već započeo pregovore s jednom hrvatskom bankom, a ako se postigne dogovor, sugerirat će svojim vozačima da u toj banci otvore poslovni račun i tako izbjegnu plaćanje visokih bankarskih provizija.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.