pixabay.com
pixabay.com

NOVI SLUČAJ ‘BOSO’? Radio 2 mjeseca 12 sati dnevno za 1000 kuna, poslodavac htio novac natrag jer ‘rad nije bio kvalitetan’

Autor: M. M.

"Jednom je dečku čak i prijetio da mu neće isplatiti plaću, mahao mu novcem ispred lica, samo zato jer dečko nije htio potpisati izjavu koja je kompletna laž", navodi N. P.

Sezona godišnjih odmora u Hrvatskoj službeno je počela, a mnogi od nas ovih dana pakiraju putne torbe i spremaju se na zasluženi predah negdje na plažama našeg lijepog plavog Jadrana. Oni ne tako dubokog džepa odmor će provesti na kopnu, u miru vlastitog doma, gradskim bazenima i debeloj hladovini.

Dok je za jedne ljeto vrijeme odmora, punjenje baterija i druženja s obitelji, mnogo je onih koji će ga provesti radno. Velikim dijelom to se odnosi na studente koji su nakon završetka ispitnih rokova u potrazi za studentskim poslom kako bi zaradili džeparac, platili studentski smještaj, udžbenike ili jednostavno rasteretili roditelje bar u ljetnim mjesecima.

Da se novac u Hrvatskoj zarađuje mukotrpno svjedoče brojne priče o izrabljivanju radnika od strane poslodavaca, a slučaj ‘Boso’ očito je samo pokrenuo lavinu.

Novi slučaj ‘Boso’?

Tako je u srijedu u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao osvanula priča jednog korisnika ove društvene mreže koji je nekoliko mjeseci radio za poslodavca koji, ne samo da ga nije isplatio koliko je bilo dogovoreno, već je to napravio i na crno.

“Tako da sam dao otkaz odmah taj dan, nakon čega je on tražio tih 1000 kn za 2 mjeseca rada (skoro 12 sati dnevno) nazad jer navodno moj rad nije bio kvalitetan. Iskreno rado bih htio da nije kvalitetan jer ne bi o čemu imao pisati, počinje svoju priču N. P.

“Ne bih čak ni pisao da par ljudi koji su dali otkaz poslije mene nisu me nazvali i rekli ili da ih nije platio ni približno koliko je dogovorio, ili da ih uopće nije platio. Jednom je dečku čak i prijetio da mu neće isplatiti plaću, mahao mu novcem ispred lica, samo zato jer dečko nije htio potpisati izjavu koja je kompletna laž”, nastavlja N.P. i objašnjava kako navedeni poslodavac posluje: zaposli studente u svoju neprofitnu udrugu kako bi mu povećali prodaju, kada ga se savjetuje kako treba poslovati jer smo većina nas studenti ekonomije, marketinga ili slično, on to ne želi poslušati i onda za vlastiti neuspjeh krivi nas/vas.

N. P. navodi da je riječ o Padobranskom sportskom klubu Slobodan pad i upozorava: “Nemojte nikada skakati s tom “udrugom”, ako imate više od 80 kg uzeti će vam 200 kn ekstra jer ste teži i opterećujete avion.”

“U slučaju da želite povrat novca, zbog lošeg vremena ili ne stignete, on ih neće vratiti jer je uložio trud u organizaciju skoka”,još je jedna u nizu opaska na račun poslovanja kluba. Za kraj, N.P upozorava da je poslodavac “zaposlio nekog dečka da mu pakira padobrane 2 mjeseca… Sve što je dobio je 100 kn.”

Javio se i prozvani poslodavac

Priča koja je šokantna sama po sebi i traži hitnu reakciju inspekcije, vrlo brzo nakon navedene objave dobila je i svoj nastavak koji, u najmanju ruku, izaziva čuđenje, nevjericu i pitanje “tko je ovdje lud?”

U grupi Tražim/nudim studentski posao koja je prvenstveno namijenjena poslodavcima koji su u potrazi za “studentskom radnom snagom”, javio se prozvani poslodavac s novim oglasom za posao u kojem traži asistenticu / a za MARKETING poslove u klubu.

Oglas sam po sebi ne bi bio nimalo sumnjiv da nije riječ o studentskom poslu. Naime, uvjete koji se traže za navedenu poziciju eventualno bi mogla ispunjavati osoba sa završenim fakultetom i nekoliko godina rada u struci.

Poslodavac ističe da nudi fixno primanje + bonus ovisan o ostvarenim rezultatima i naglašava: “Jako nam je važno da svoju ulogu shvatite maksimalno ozbiljno i da svoj posao radite maksimalno posvećeno i profesionalno i da možemo na vas 100% računati i pouzdati se.”

U nastavku prenosimo oglas za radno mjesto objavljen na stranici Tražim/nudim studentski posao

tupek:

Facebook
Facebook

Objava dotičnog poslodavca izazvala je zgražanje kod većine članova navedene grupe pa su, nedugo nakon objave, osvanuli mnogobrojni ironični komentari.

“Vama čovjek sa 4 fakulteta i doktoratom nije dosta a ne student… “, piše jedan član grupe, a drugi nastavlja: “Priča se da je plaća na vrijeme… 100 kn mjesečno.”

Kome vjerovati, navedenom poslodavcu ili radniku, prepuštamo vama i pozivamo inspekcije da istraže pozadinu priče i stanu na kraj sramotnim izrabljivanjima.

Autor: M. M.

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI