Zarko Basic/PIXSELL

NOVI PROPUST TIHOMIRA JAKOVINE: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljište!

Autor: A.P.

“Nisam znao za to, ali ako to i je po zakonu, definitivno nije moralno i nije normalno”, kazao je ministar u izjavi za emisiju “Tema dana” Hrvatske radiotelevizije.

Nova afera u hrvatskoj poljoprivredi – bez znanja vlasnika privatnih parcela, netko se mogao upisati na to njihovo zemljište u ARKOD-u, sustavu za isplatu potpora, i tako ostvarivati poticaj, piše HRT.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero ljetos se neugodno iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja prošle godine. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

I sam ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić se oglasio po najnovijoj aferi.

“Nisam znao za to, ali ako to i je po zakonu, definitivno nije moralno i nije normalno”, kazao je ministar u izjavi za emisiju “Tema dana” Hrvatske radiotelevizije.

“Prva stvar koju ćemo sutra ujutro napraviti je da izmjenom uredbe takve stvari spriječimo, kazao je Tolušić, istaknuvši kako bi on prvo doveo u pitanje zakonitost samog takvog načina upravljanja, odnosno uzimanja poticaja bez znanja vlasnika, te upisivanja u ARKOD”, rekao je.

“To je nešto što moramo spriječiti i pozivam sve poljoprivrednike koji znaju za takve slučajeve da se jave ili u Agenciju, ili u ministarstvo, ili nadležnoj policijskoj postaji, jer takve stvari se u Hrvatskoj ne mogu dešavati”, kazao je ministar, te poručio kako je to, upravo ono što moramo spriječiti da bi se ljudima vratilo povjerenje i u ministarstvo poljoprivrede ali i u sve ostale institucije hrvatske vlade.

U središnjem je Dnevniku bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, za čijega mandata je donesena sporna uredba, kazao da je prevara uvijek bilo i da treba pooštriti kontrole.

Podsjetimo, HSS je u travnju 2015. godine zatražio od ondašnjeg premijera Zorana Milanovića smjenu ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine optužujući ga za nesposobnost, nerad i “mutne poslove s podjelom državnog poljoprivrednog zemljišta“.

A objava početka aktivnosti oko dodjele poljoprivrednog zemljišta stočarima na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede bez javnog poziva bila je povod HSS-ovom upitu.

Naime, na raspolaganje je u razdoblju od 2007. do 2011. godine dano 120.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je u mandatu Kukuriku Vlade podijeljeno tek 1500 hektara.

Kako su isticali u HSS-u zemlju su prethodnom mandatu dobivala većinom obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), a postupke su provodile općine i gradovi. Kao primjer naveo je općinu Lipovljani koja je u razdoblju 2010./2011. podijelila 612 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od toga više od 400 hektara domaćim OPG-ima, dok je od 2011. do 2015. podijeljeno 78 hektara, pri čemu ni jedan domaćim OPG-ima.

Autor: A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.